X
Emergència sequera
Portada|Cultura i Festes|Espais de Poesia
 
Versió per imprimir
Espais de Poesia

Alella s'omple de poemes amb el festival ESPAISDEPOESIA. Una iniciativa que va néixer l'any 2008 amb la voluntat de promoure i difondre la creació literària i convidar tothom a gaudir de la lectura poètica i de la poesia musicada.

La propera edició se celebrarà del 12 al 21 de maig de 2023.

Desplegable Espais de Poesia

Desplegable Espais de Poesia

Fitxer: Desplegable_33_5_x_48_5_EP_2023_sense_espais.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 263.56 kB

PROGRAMA ESPAIS DE POESIA

DIVENDRES 12 DE MAIG

19h · Can Manyé, Espai d'Art i Creació

Flor de lotus, seqüència d'aigua 

Inauguració de l'exposició i dels Espais de Poesia

Amparo Fernández, artista i biòloga, presenta una mostra fotogràfica i audiovisual sobre la pervivència de la natura. Exposades per primera vegada en la seva totalitat, les obres de Flor de lotus, seqüència d'aigua sorgeixen a partir d'una col·laboració amb l'entitat Galanthus al Parc de Montjuïc de Barcelona. La cura i estudi d'un petit medi aquàtic a la ciutat com a inici de grans descobertes. Quietud, aigua i fang; estrats des d'on tot sembla voler renéixer i aflorar.

A Can Manyé del 12 de maig fins al 2 de juliol.

I tot seguit...

 Abans que la font perdés l'aigua

Una proposta on poesia i experimentació sonora es troben per explorar com ens relacionem amb la naturalesa, tant des de l'observació o l'exaltació, com constatant-ne les pèrdues i les extincions. Amb el teló de fons de la mostra d'Amparo Fernández, les poetes Glòria Coll Domingo (Premi de Poesia Jocs Florals de Barcelona 2022 per A través) i Laia Llobera (Premi Vicent Andrés Estellés 2022 per Paradísia) reciten acompanyades de l'artista sonor Maties Palau (també músic sota el nom artístic Mercuri).

DISSABTE 13 DE MAIG

De 10 a 14 h · Mercat Municipal

L'idil·li és a l'entrada

Videocreació

Imatges poètiques en bucle dins d'un microones. Una televisió instal·lada allà on no toca. Adrián Salcedo (Premi Marta Pessarrodona d'obra audiovisual 2021) proposa una acció a l'entrada del Mercat Municipal d'Alella. L'arribada a l'espai públic de videocreacions protagonitzades per artefactes en moviment, amors rítmics i altres versos. Una nova manera de fer poesia que, alhora, copia els mètodes de la publicitat moderna per a desafiar-ne el contingut. 

Activitat programada amb la Regidoria de Joventut.

19h · Vil·la Martorell

Poetada

Recital i improvisació vocal

Tres poetes i un grup de veus extraordinari. Meritxell Cucurella-Jorba, el dígraf del desitx, posarà en dubte la indiferència a través de la passió i la follia inherents a l'amor i el viure. Raquel Pena dirà una sort de memòria històrica que amb mètode dialèctic abraça una crònica, no només de la contingència de la llibertat, sinó de la dissolució del subjecte en els processos col·lectius. Paula S. Piedad ens conduirà per la perifèria del trauma i el seu paisatge urbà.

Recital amb l'actuació de Veus Lliures, col·lectiu de dones improvisadores dirigit per Celeste Alías. Veus que no es jutgen, que interaccionen i es comuniquen, que estimen el so com a tal, que juguen i es concentren per canalitzar la història sonora que es desenvolupa en el moment present.

Amb Celeste Alías, Agnès Brava, Mercedes Delclós, Magda Garre, Diana Palau, Mariona Sagarra, Anna Subirana, Anna Tapia i Selina Worsley.

Activitat programada amb la Regidoria d'Equitat.

Cal inscripció prèvia a canmanye@alella.cat

DIUMENGE 14 DE MAIG

Tot el matí a la plaça de l'Ajuntament

Quarta trobada d'editorials als Espais de Poesia: fira, recital i presentacions

10:30 h · Inici de la fira, parades i obertura

L'Associació de Relataires, Índex Edita, Pont del Petroli, Vibop Edicions i Voliana Edicions, editorials vinculades al Maresme, tornen a reunir-se per fer-nos descobrir de ben a prop els segells i la creació literària que s'impulsa des del territori, aquest any amb la incorporació de L'Art de la Memòria i CREA'T Edicions.

Coordina: Albert Calls

11 h · Alella diu Pau Riba, recital

Alellencs i alellenques llegeixen versos i cançons en un homenatge popular a Pau Riba, cantautor transgressor, poeta i artista còsmic. Veí de Tiana, la seva veu encara ressona per Can Manyé o El Bosquet, indrets d'Alella on ens va sacsejar, sorprendre i emocionar.

Coordina: Pep Casas

12 h · Publicar poesia, presentacions

Les editorials, amb les seves autores i autors, prenen la paraula per presentar una tria de novetats. Acte acompanyat de signatura i venda de llibres.

19h · Can Manyé, Espai d'Art i Creació

Francesc Vicent de Vallfogona: els versos del rector

Poesia i música

La figura de Francesc Vicent Garcia, “El Rector de Vallfogona”, va més enllà del personatge històric nascut a Saragossa el 1579 i mort a Vallfogona del Riucorb el 1623 als 44 anys. Eduard Carmona, poeta i rapsode, i Guillem Callejon, músic i compositor, tots dos membres de la banda Recitals a Domicili, han fet una tria eclèctica dels seus poemes i els han vestit amb roba musical dels nostres dies en un espectacle viu i fresc, sense distància ni barreres amb el públic. Per què no celebrar l'Any Rector de Vallfogona? I per què no fer-ho amb una antologia de poemes musicats que és alhora una proposta atípica, subtil i divertida?

Activitat programada amb Òmnium Cultural i amb la Biblioteca Ferrer i Guàrdia.

 

DIMECRES 17 DE MAIG

19h · Alta Alella

El meu atzar

Poesia i música

Les poetes Asmaa Aouattah, escriptora catalano-amaziga que recull les lluites del Rif, i Pía Sommer, artista interdisciplinària nascuda a Xile que treballa des de la sonoritat en múltiples llengües, coincideixen al mirador d'Alta Alella amb el projecte Improvisuals, àlbum del músic Vignesh Melwani acompanyat de la cantant i contrabaixista Carla González. Composicions minimalistes i transcendentals amb influències de la música clàssica índia i la música sufí, el jazz modal o el pop atmosfèric.

Activitat programada amb la Comissió de Cooperació Internacional.

Cal inscripció prèvia a canmanye@alella.cat

DIJOUS 18 DE MAIG

19h · Can Lleonart

I AM NOT WRONG (parlo per la meva diferència) 

Lectura a dues veus al voltant de la lluita LGTBIQ+

Recital de Txus Garcia i Sònia Moll, lectura a puny alçat de textos que es defensen sols, i que protegeixen els drets i les llibertats feministes i LGTBIQ+. Pensem que la nostra lluita és quotidiana, i que la guerra que ens imposa aquest patriarcat ferotge i caníbal també ha d'arribar als versos i a l'Olimp de les muses. No estem equivocades. No som un error, parlem per la nostra diferència.

Activitat programada amb Can Lleonart i amb la Regidoria d'Equitat en el marc del Dia Internacional contra les LGTBIQ+fòbies.

Cal inscripció prèvia a www.alella.cat/canlleonarttertulies

DIVENDRES 19 DE MAIG

20h · Sala gran de l'Espai d'Arts Escèniques

Jota de morir

Concert

Selma Bruna, Clara Fiol i Sandra Monfort, components de Marala, són tres virtuoses de la música que s'interessen per la tradició com una forma d'innovació més. Des de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià, a Jota de morir (millor disc per la crítica dels Premis Enderrock 2023), canten la mort amb voluntat d'integrar-la a la vida, amb la intenció de desmitificar-la i retre-li un constant homenatge, amb l'objectiu de cantar avui com han cantat sempre les padrines: ficant-se la mort dins la boca... per no fer-la callar!

Preu: entre 9 i 12 €. Venda d'entrades: Oficina de Turisme, alella.koobin.cat o a taquilla 1 hora abans del concert.

DISSABTE 20 DE MAIG

18:30h · Biblioteca Ferrer i Guàrdia

Licor de garrafa

Presentació

Jordi Ferrer, docent i escriptor barceloní d'origen berguedà, és el guanyador del XXV Premi Alella a Maria Oleart amb Licor de Garrafa (Fonoll, 2023). L'autor conversarà amb Carla Fajardo, membre del jurat, sobre aquest recull que investiga i experimenta en diverses direccions, tons, llenguatges i efectes a través de quaranta sonets de temàtica diversa, que van de la ironia i l'humor al caràcter intimista, de la crítica moral i política a les qüestions literàries. La recerca d'una particular línia prosòdica és el fil que recorre el poemari, del primer a l’últim vers.

 

DIUMENGE 21 DE MAIG

19h · Can Manyé, Espai d'Art i Creació

Ocellim, Ocellam

Recital

Un vespre per emprendre el vol fins l'any vinent, obrint bé les ales. Marc Egea amb la viola de roda i els loops en directe, Pep Moliner al fiscorn i l'electrònica, Joan Puigdefàbrega i Oriol Sauleda posant-hi la paraula. Tots quatre assagen la seva forma piulada de conversa dalt de l'escenari, entre amics, seguint el fil d'un Poema Tutal de Puigdefàbrega on “Tot convida, tot és acollidor:/ hi ha llibres i sillons i un mirador/ des d'on es veu el mar amb els vaixells;/ s'hi poden mantenir converses a tothora,/ tot té veu i tot se sent”. 

ACTIVITATS A L'ENTORN

Divendres 14 i dilluns 17 d'abril 

Moure les paraules · taller-experimentació

Grups de 4t de les escoles d'Alella, Fabra i Serreta

Proposta educativa pluridisciplinària de SoDansat, conjunt artístic format per creadores Km0. La veu, el moviment, la dansa i la percussió juguen amb la paraula escrita per donar-la a conèixer. Un joc que és un diàleg per experimentar amb la poesia, per interpretar-la i expandir-la.

Activitat programada amb la Regidoria d'Educació.

Dimarts 25 d'abril 

El Rector va a l'institut · taller-recital

Grups de 1r de batxillerat de l'Institut Alella

Aquest 2023 commemorem que fa 400 anys que va morir una de les figures més peculiars de la poesia catalana, Francesc Vicent Garcia, conegut per tothom com “El Rector de Vallfogona”. Es tracta del màxim representant del barroc literari a més d'un personatge històric únic en la seva època i una figura quasi mítica en l'ideari popular. El poeta Josep Pedrals, n'explicarà la vida i miracles als alumnes de l'Institut Alella. Sobretot els miracles. 

Activitat programada amb la Regidoria d'Educació.

Dijous 4 de maig 

I desitjo i cremo · club de lectura

20 h Biblioteca Ferrer i Guàrdia

Safo de Lesbos és, potser, la poeta més influent de tota la història de la literatura occidental, fins al punt que la seva influència ha traspassat els límits de la mateixa literatura per esdevenir, ja des dels antics, un mite que encara avui forma part de l'imaginari col·lectiu. I ho és amb un mèrit afegit: la seva poesia es va perdre en gran part i no ha estat fins ara que s'han publicat en català tots els fragments que se n'han conservat en el recull I desitjo i cremo (Proa, 2022). En parlarem amb el seu editor i traductor, Eloi Creus.

Coordina: Tònia Minguet Pla.

Diumenge 18 de juny

XL Mostra Literària del Maresme · acte de lliurament

12 h Can Manyé, Espai d'Art i Creació

Alella recupera la convocatòria de la fase local de la Mostra Literària. Coneixerem els treballs de prosa i poesia que arribaran a la fase comarcal del certamen on participen 27 dels 30 municipis del Maresme.

Dimecres 21 de juny 

Crits tacats · taller-experimentació

19 h Can Manyé, Espai d'Art i Creació

Després de l’èxit del primer Crits tacats per a joves, l'artista Jordi Boldú torna als Espais de Poesia, aquesta vegada amb un taller per a adults. Artífex de tipografies i escampalls poètics, Boldú ens aplega al voltant del vers per escoltar-lo, dir-lo, posar-lo dins la copa o expandir-lo. Una acció conjunta i imprevisible, una trobada oberta on compartir lliurement lletres, poesia i vi. És imprescindible que tothom vingui amb un vers estimat, com a mínim, a les butxaques.

Cal inscripció prèvia a canmanye@alella.cat

Dilluns 3 de juliol

Espais de Poesia x Poesia i + · col·laboració

Sis anys eixamplant propostes, dos festivals de poesia de referència al territori: els Espais de Poesia d'Alella i el Poesia i + de la Fundació Palau.

Més informació a www.alella.cat/espaisdepoesia o a www.poesiaimes.cat

 

INICIATIVA DE POESIA A LA XARXA

Omplim la xarxa de poesia! Us convidem a compartir poemes i fotografies amb el hashtag #espaisdepoesia

Espais de Poesia 2008

Espais de Poesia 2017

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Edicions anteriors

Veure àlbum de fotos de l'edició de 2011

 

Pujar al principi de la pàgina