Portada|Cultura i Festes|Espais de Poesia
 
Versió per imprimir
Espais de Poesia

Alella s'omple de poemes a la primavera amb el festival ESPAISDEPOESIA. Una iniciativa que va néixer l'any 2008 amb la voluntat de promoure i difondre la creació literària i convidar tothom a gaudir de la lectura poètica i de la poesia musicada. Una oportunitat per viure la paraula des de la quotidianitat. Un moment per compartir amb poetes i poetesses de la nostra cultura els espais del nostre poble.

AVÍS IMPORTANT: La 13a edició d'Espais de Poesia que s'havia programat entre el 8 i el 18 de maig de 2020 ha quedat anul·lada a causa de les restriccions motivades per l'alerta sanitària per coronavirus. 

Des de l'àrea de Cultura es treballa per tal de poder reprendre algunes de les activitats programades amb un format diferent abans de finalitzar l'any i cop normalitzada la situació. 

   

Veus al paisatge (Espais de Poesia 2008)

Espais de Poesia 2017


Espais de Poesia

Espais de Poesia

Fitxer: QUADRIPTIC_2019.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 2,5 MB

Espais de poesia

Espais de Poesia 2019, del 27 d'abril a l'11 de maig 

Del 27 d'abril a l'11 de maig, Alella es converteix en territori poètic amb la 12a edició d'Espais de Poesia. El programa inclou actes programats per difondre la veu dels poetes i la creació literària des d'una visió multidisciplinar: recitals, espectacles, presentació de llibres, itineraris poètics, audicions musicals, una exposició de poesia visual i una proposta de poesia 2.0, entre d'altres propostes culturals. Activitats per a tots els públics amb la poesia com a denominador comú.

ESPAIS DE POESIA 2019

Dissabte 27 d'abril 

Els Benaurats • experimentació musical i audiovisual

20h Can Manyé, espai d'art i creació

Xavi Lloses és un dels artistes més peculiars del panorama català. Antipianista i artista multidisciplinari absort en la contínua exploració dels extraradis boirosos entre la música i allò desconegut. Lloses presentarà a Alella Els Benaurats, amb el Quartet Brossa i els audiovisuals d'Àlex Pallí, un nou treball amb composicions pròpies, amalgames de percussions acústiques i microsons electrònics treballats amb samplers a la recerca d'una electrònica orgànica per construir diferents ritmes i engranatges. Un  viatge musical amb elements fantàstics, màgics, tenebrosos, experimentals, enigmàtics i de tots colors.

Venda d'entrades anticipades a l'Oficina de Turisme 

Divendres 3 de maig

"Inventari de Latung La La"  • exposició de David Ymbernon

20h  Can Manyé, espai d'art i creació

Inauguració de l'exposició Inventari de Latung La La de David Ymbernon.

Presentació a càrrec de Joan M. Minguet Batllori i Ester Xargay.

I tot seguit...

Escenificació poètica de Latung La La amb:

Cristina Manrique, dansa;  Miquel Àngel Marin, acordió; Xavi Lloses, piano i l'Andíi Antonovski, veu. 

Dissabte 4 de maig

Poetes, personatges i llegendes • ruta literària per Caldes d'Estrac

11:00h trobada a Can Lleonart per agafar l'autobús cap a Caldes (gratuït)

11:45h inici de la ruta a la Fundació Palau. Carrer Riera núm. 54

La presència del poeta Josep Palau i Fabre i la fundació que du el seu nom a Caldes d'Estrac, potencia i dóna relleu a l'estada d'altres tres il•lustres representants de la nostra literatura: Jacint Verdaguer, Apel•les Mestres i Joan Maragall, a cavall entre la Renaixença i les primeres pinzellades del Noucentisme. A través d'una visita guiada per la població amb Anna Maluquer, anirem descobrint els espais compartits per cadascun d'ells i sentirem les diferents veus d'aquestes quatre personalitats unides per una mateixa vocació: la de poeta. La ruta clourà amb una visita a la Fundació.

Cal inscripció prèvia al 93 540 87 23 o 93 555 90 55

El Maresme publica poesia • primera trobada d'editorials comarcals, fira i presentacions

18h Plaça de Can Patatina

Voliana Edicions, Quaderns de la Font del Cargol, Vibop Edicions i Índex Edita reunides en una ocasió única per descobrir de ben a prop els segells i la creació literària del Maresme. Col•loqui entre editorials amb presentacions de novetats per part dels autors i autores, signatura i venda de llibres.

Coordina: Albert Calls 

I tot seguit...

Alella diu Poetes del Maresme • recital

Seguint la iniciativa de l'audiovisual Veus al paisatge (2008), alellencs i alellenques recitaran Poetes del Maresme de Vibop Edicions (2017). Recull commemoratiu dels deu anys d'Espais de Poesia que compta amb més d'una trentena de poetes comarcals i del qual en presentarem la seva reedició.

Coordina: Pep Casas

Intervenció musical de Pau Casas, flauta de bec i Marçal Parcerisa, guitarra.

Diumenge 5 de maig

Un bes fet a mida • Presentació i recital

11.30h Can Magarola

Maria Rosa Sabater, guanyadora del 22è Premi de Poesia Alella a Maria Oleart, presentarà Un bes fet a mida. Ens hi endinsarem de la mà de la poeta Josefa Contijoch.

En acabar compartirem un aperitiu.

I tot seguit...

Dissidències poètiques, Maria Mercè Marçal i Dolors Miquel • conversa i recital

12.30h Can Magarola 

Maria-Mercè Marçal (1952-1998) i Dolors Miquel (1960) són dues poetes catalanes amb propostes poètiques subversives que forcen a replantejar determinades concepcions del món enquistades en el pas de temps. Malgrat tenir projectes literaris ben dispars coincideixen en algunes de les seves estratègies, com la reformulació dels estereotips femenins, la reflexió entorn del nom, la crítica al subjecte unitari i la contestació de la llei del pare. Ens en parlarà la doctora en literatura Caterina Riba, acompanyada per la poeta Maria Sevilla.

Activitat programada amb la Regidoria d'Equitat

Dimarts 7 de maig

Soc d'aquí, soc estranger  (Versos de Palau i Fabre) • recital de poetes refugiats 

19.30h Can Manyé, espai d'art i creació

Actuació conjunta de poetes provinents de diferents àmbits i cultures, amb el fil conductor de la defensa de la llibertat d'expressió i la implicació directa en l'intercanvi cultural. 

Bàssem Al-Nabrís. Poeta i escriptor palestí acollit a Catalunya. En àrab ha publicat set llibres de poemes i nombrosos articles sobre temes polítics, culturals i filosòfics. El 2014 va publicar el poemari bilingüe àrab-català Totes les pedres, amb Adia Edicions, i el 2018 el recull de relats curts La camisa blanca i altres contes, amb l'Editorial Karwan. Methkal Khalawi. Enginyer elèctric que va haver de fugir de la seva ciutat natal, Homs (Síria), passant per Turquia i Grècia fins a arribar a Catalunya. Escriu poemes i missatges per a Europa i fa de traductor d'àrab a anglès per ajudar a les persones en situació de refugi que volen aprendre l'idioma. Kaissa Ould-Braham. Periodista, assagista i professora de llengua i cultura amaziga, prové de la Cabília, una regió referent en la lluita dels amazics per la seva identitat cultural i nacional. Des de petita ha patit una doble discriminació en la seva Cabília natal: com a dona i com a amaziga. Per això va venir amb la seva família a Catalunya el 2007 amb el Programa Escriptor Acollit del PEN Català.

Presenta: David Fernàndez. Periodista i activista social. 

Es distribuirà entre el públic un full de mà amb les traduccions dels poemes. 

Activitat programada amb la Comissió de Cooperació Internacional

Dijous 9 de maig

Poetada jove • recital 

19h Espai jove 

Vespre poètic amb Raquel Santanera (Teologia poètica d'un sol ús, De robots i màquines o un nou tractat d'alquímia), de Manlleu, on cresqué i se li accentuaren les obsessions pel Triangle de les Bermudes, els ovnis i els llibres. Aquesta darrera obsessió, potser, és la que la va portar a escriure, qui sap! I Oriol Sauleda (El paller), de Sant Pol de Mar, col•leccionista d'històries, espantat i meravellat de com va el món. Poeta, per dir-ho així. Pot contenir traces de records. Creu en la vida després del part. Ambdós guanyadors del Premi Martí Dot, dues de les veus més punyents i irreverents del moment. 

Cloenda amb espai de micròfon obert a tothom que hi vulgui participar. 

En acabar compartirem un aperitiu.

Activitat programada amb la Regidoria de Joventut 

Poemes inèdits • club de lectura

20h  Biblioteca Ferrer i Guàrdia

Glòria Bordons  ens acostarà a l'obra Poemes inèdits de Joan Brossa,  una publicació que comprèn dos poemaris: Gual permanent (1977) i Mapa de lluites (1979-1984), els quals havien quedat inèdits a la mort de Brossa. En aquests llibres es reflecteixen les circumstàncies del context polític d'aquells anys alhora que es reflexiona sobre la creació, la poesia i la vida quotidiana. Tot això salpebrat amb l'humor típic de Brossa que amb la metralladora dels seus versos ens interpel•la.

Conduït per: Tònia Minguet i Toni Tomàs

Divendres 10 de maig 

Pau Vallvé • concert

21h Espai d'Arts Escèniques Casal d'Alella

De directe explosiu, elèctric, alhora introspectiu i amb més de 20 anys damunt dels escenaris, Pau Vallvé presenta  Lifevestunderyourseat, el 16è disc de la seva carrera i el 5è signat sota el seu nom. Un concert on també hi haurà espai per les cançons més destacades de la seva discografia anterior.

Pau Vallvé: Veu i guitarra

Darío Vuelta: Baix i samplers

Victor Garcia: Bateria

Venda d'entrades anticipades a l'Oficina de Turisme 

Dissabte 11 de maig

Venivinum • recital i itinerari

11h Alta Alella Mirgin

Maridatge perfecte: la viola de roda de Marc Egea, la taula índia de Jordi Rallo i la poesia de Salvador Giralt i dels savis del món al voltant d'unes copes de vi. Versos apassionats, històries d'amor, acudits per riure. Tot un cosmos al voltant d'una ampolla perquè el seu és un petit escenari còsmic que fa d'imago mundi.

Cal inscripció prèvia al 93 540 87 23 o 93 555 90 55

XXXVI Mostra Literària del Maresme • lliurament de premis

A les 19h Golfes de Can Lleonart

Coneixerem les obres guardonades a la fase local de la Mostra Literària.

Presentació a càrrec d'Eduard Miró 

Amb l'actuació del conjunt vocal Kirias

EXPOSICIÓ

Can Manyé, espai d'art i creació

Del 3 de maig al 16 de juny

Inventari de Latung La La, de David Ymbernon

Inauguració divendres 3 de maig a les 20h

“(...) una obra autèntica —la paraula originalitat ha perdut credibilitat en el món de l'art contemporani— com ho és la de David Ymbernon. Autèntica perquè no és una, sinó moltes; una obra complexa o obliqua o transversal. La vella autenticitat d'aquells artistes que no fan més que una sola cosa ja no té cap sentit en la nostra època (...), cal reinventar-la a cada pas i en llenguatges diferents, com ho fan a casa de Latung La La (...). I de color taronja (...) perquè en el món d'Ymbernon TOTS som U.”

 Joan Maria Minguet Batllori del text “POESIA VISUAL entre 620 i 585 NANÒMETRES de l'ESPECTRE”

A L'ENTORN

Dilluns 25 de març 

Escola Fabra

Vull ser lliure • recital participatiu

Andreu Galan publica Vull ser lliure, un nou llibre de poesia per a infants i joves dedicat a l'ombra bona de Xesco Boix. I l'Escola Fabra d'Alella serà, en primícia, el primer indret on recitarà el "Joista", "Picarols de la ràbia", "Ser algú" i un bon grapat de poemes que s'endinsen pell endins. Però tranquils, que també en dirà de coneguts. Així riurem, cantarem i jugarem al caliu de la poesia, que la primavera és a tocar i Qui no sap riure no sap viure!   

 Dilluns 6 i dimarts 14 de maig

Institut Alella i Escola La Serreta

Ficar el nas en el poema, treure el nas en un món nou • recital

Josep Pedrals ens convida a un recital de poemes comentats que serveix per despertar el plaer poètic. Descobrirem que la poesia, com la música o el cinema, s'escolta o es llegeix per obtenir-ne un gaudi, ja sigui per l'emoció, per l'embadaliment o pel gust de l'intel•lecte.

Divendres 10 de maig

De 16 a 19h Espai Jove

Paraules en clarobscur • taller d'interpretació poètica

Activitat artística gratuïta per a joves. Creació d'un mural, simbiosi de múltiples possibles combinacions de  llenguatges amb la poesia visual com a punt de partida.

Taller a càrrec de Blancdeguix

Cal inscripció prèvia al 93 540 87 23 o al 93 540 72 45

Dimarts dia 28 de maig

16.30h Residència de la Fundació Germans Aymar Puig

Lectures de poemes a càrrec dels avis i àvies de la residència i persones voluntàries.

Dimecres 29 de maig

19.30h  Can Manyé, espai d'art i creació

Literatures amb sentits • 53 edició

Presentació de l'últim llibre del poeta Enric Casasses, El nus la flor, «que és un poema del món que va agafant totes les formes i tons i estats d'ànim... i tan aviat parla de l'amor com de la natura i la ciutat, i es planteja les preguntes filosòfiques i metafísiques, i fa assaig i crítica i sàtira i sarcasme de les coses i de les opinions literàries i vitals, i per això té forma de vers, de poesia en prosa, a vegades d'assaig, d'aforisme també molt, i gairebé també de petites narracions. El conjunt és un mosaic de trencadís que reconstrueix tot un món.»

Idea, coordinació i conducció: Montserrat Serra

Dijous dia 30 de maig

16.30h Residència Els Rosers

Lectures de poemes a càrrec dels avis i àvies de la residència i persones voluntàries.

Us convidem a compartir a través de la xarxa les poesies que més us agradin.

Compartint poemes i fotografies que feu a Instagram, Twitter i Facebook amb el hashtag #epoesialella19

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Edicions anteriors

Veure àlbum de fotos de l'edició de 2011

 

Pujar al principi de la pàgina