Ajuntament d#39;Alella
Portada|Cultura i Festes|Espais de Poesia
 

Alella s'omple de poemes amb el festival ESPAISDEPOESIA. Una iniciativa que va néixer l'any 2008 amb la voluntat de promoure i difondre la creació literària i convidar tothom a gaudir de la lectura poètica i de la poesia musicada.

La propera edició se celebrarà del 20 al 29 de maig de 2022.

PROGRAMA ESPAIS DE POESIA

Maig 2022

Programa 15a edició Espais de Poesia. Alella, del 20 al 29 de maig de 2022

Programa 15a edició Espais de Poesia. Alella, del 20 al 29 de maig de 2022

Fitxer: ProgramaEspaisdePoesia2022.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 381.28 kB

DIVENDRES 20 DE MAIG

19 h · Can Manyé, Espai d'Art i Creació
Spectrum
Exposició i recital
Mostra oberta fins diumenge 3 de juliol  
Inauguració d'Espais de Poesia i de l'exposició de Marta Bisbal Torres amb recital dels poetes del projecte. 

La fotografia és un procediment que participa d'un espectacle de (des)aparicions, de presències i absències. A partir d'un recull de fotografies d'arxiu, Spectrum té la intenció d'amplificar les lectures difuminades que aquestes aporten a causa de la intervenció de l'atzar o de l'error.

Un grup de poetes vinculats a les arts visuals i conformat per Vicenç Altaió, Anna Gual, Joan Navarro, Chantal Poch, Gabriel Ventura i Ester Xargay, ha estat convidat a endinsar-se en les imatges i a copsar a través del llenguatge la part que hi falta, a establir una relació amb els buits i els plens d'uns fragments de paper peribles i caducs.

DISSABTE 21 DE MAIG

De 10 a 14 h · Plaça de l'Ajuntament
On és casa? 
Trobada-acció participativa 
On pertanyem? És pertànyer una elecció? Una elecció de qui? Des d'una saleta d'estar mòbil situada al centre d'Alella es desplega una experiència íntima que ens porta a reflexionar sobre què vol dir ser a casa i sobre la necessitat de sentir-nos-hi, aquí i a molts altres llocs del món. Memòria, rebuda i diàleg. Una instal·lació de Marga Socias amb escenografia de Thomas Roper, acompanyament de Sarah John i referències a l'antologia Jo soc vosaltres, sis poetes de Síria (Sodepau, Pol·len i Godall Edicions, 2019) a cura de Mohamad Bitari.
Apte per a públic familiar. Sessions cada 15 minuts.
Activitat programada amb la Comissió de Cooperació Internacional.

19.30 h · Bouquet d'Alella
Sota l'escorça 
Concert 
Sota l'escorça és el nom del projecte de la cantant i compositora Raquel Herreros qui, motivada pel desig de musicar versos de Màrius Torres, presenta el seu primer treball original. Un viatge sonor a través de l'imaginari i de l'obra del poeta que s'acompanya d'esbossos de la seva trajectòria vital, tot navegant entre estils com el jazz, el pop i el so mediterrani.
Raquel Herreros, veu i composició; Dani Ferruz, piano.
Bouquet d'Alella oferirà una copa de vi.
Inscripció prèvia a canmanye@alella.cat

DIUMENGE 22 DE MAIG

12 h · Pati de Can Manyé, Espai d'Art i Creació
15 anys d'Espais de Poesia 
Dinar-ritual 
Celebrem els 15 anys del festival Espais de Poesia a Can Manyé, la seva seu, amb una paella poètica que pretén recuperar l'origen de l'art, és a dir, el ritual. Una paella performada que invoca el Comú, on els presents aportareu el vostre granet d'arròs: poemes, cançons, reflexions, un gest o la vostra presència, única i intransferible. Us hi esperem per compartir i celebrar!
Marc Sempere-Moya, artista multidisciplinari; Marta Darder, poeta i performer; Ina Dunkel i Marion Tamme de Aquista, performers; Miquel Àngel Marín, músic.
Inscripció prèvia a canmanye@alella.cat


19 h · Jardins de Cal Marquès
Poetada
Recital 
Quatre dones poetes, dues generacions, la paraula escrita i la paraula dita. Anna Aguilar-Amat cercarà un espai entre el dolor, el riure, la perplexitat i el despropòsit de viure. Joana Bel ens durà del símbol a la consciència. Àngels Moreno tractarà la relació entre l'amor i la follia, la memòria i l'escriptura com a entramat de sentit. Raquel Santanera Vila dirà el nus de les rates, la corona que volen totes i el neguit de negar la vida comuna i la salvació o condemna d'alliberar-te.
Recital amb acció artística de Marta Darder.
Activitat programada amb la Regidoria d'Equitat.
Inscripció prèvia a canmanye@alella.cat

DIMECRES 25 DE MAIG

19 h · Biblioteca Ferrer i Guàrdia
Poesia, escriure'n i traduir-ne
Col·loqui  
Marta Pera i Jèssica Pujol, poetes i traductores, ambdues amb arrels a la comarca, conversaran per tractar el vincle entre creació i traducció, entre les llengües del món i els llenguatges interiors, entre el jo i el qui escriu, entre la veu d'altri, la pròpia i l'experimentació.

DIVENDRES 27 DE MAIG

18.57 h · Espai Jove, Antigues Escoles Fabra
Crits tacats  
Tarda de poesia jove 
Trobada oberta on compartir lliurement lletres, poesia i vi. L'artista Jordi Boldú, artífex de tipografies i escampalls poètics, ens aplega al voltant del vers per escoltar-lo, dir-lo, posar-lo dins la copa o expandir-lo. Una acció conjunta i imprevisible, quasi com tots els somnis tacats de poesia, vi i joventut. És imprescindible que tothom vingui amb una copa de vidre i un crit/vers estimat, com a mínim, a les butxaques.
Activitat programada amb la Regidoria de Joventut.

21 h · Sala gran de l'Espai d'Arts Escèniques
Fiat Lux 
Concert 
Tarta Relena presentarà el seu nou disc, Fiat Lux, una exploració del concepte de ciclicitat a partir del record, la nostàlgia i l'evocació de sentiments. Els poemes d'amor que va escriure Safo de Lesbos o les cançons tradicionals sefardites tracten la mateixa problemàtica emocional a què ens enfrontem com a individus del 2022. Sigui a la Grècia arcaica, a l’època medieval o en plena pandèmia mundial, el jo passa pels mateixos processos de joia i dolor, els tanca i en recomença de nous, sense poder evitar el transcurs de les coses. Cada jo poètic s'il·lumina entremig de tots els altres per dir el que ha de dir.
Marta Torrella Martínez i Helena Ros Redon, intèrprets.
Preu: entre 14 i 18 €. Venda d'entrades: Oficina de Turisme, alella.koobin.cat o a taquilla 1 hora abans de l'espectacle.

DISSABTE 28 DE MAIG

11 h · Alta Alella
Poesia i dansa entre vinyes
Recital 
La poeta Laura Torres Bauzà, autora de L'inhabitable (Galerada, 2016), 52è Premi de Poesia Amadeu Oller, i d'Els Temps Últims (Viena, 2021), III Certamen Art Jove de Poesia Salvador Iborra 2020, ens guiarà a través d'un recorregut entre les vinyes i els paratges d'Alta Alella acompanyada de la ballarina Helena Pellisé. Poesia, dansa i territori.
Alta Alella oferirà un tast de vins.
Inscripció prèvia a canmanye@alella.cat

DIUMENGE 29 DE MAIG

Tot el matí a la Plaça de l'Ajuntament
Tercera trobada d'editorials comarcals: fira, recital i presentacions
10.30 h · Inici de la fira, parades i obertura 
L'Associació de Relataires, Índex Edita, Quaderns de la Font del Cargol, Vibop Edicions i Voliana Edicions tornen a reunir-se per fer-nos descobrir de ben a prop els segells i la creació literària de la comarca, aquest any amb Pont del Petroli com a editorial convidada. 
Coordina: Albert Calls.
11 h · Alella diu Maria Oleart, recital
Alellencs i alellenques llegeixen versos del recull Jo pregunto (Ajuntament d'Alella, 2007) com a homenatge a Maria Oleart en el 25è aniversari del premi literari que duu el seu nom.
Coordina: Pep Casas.
12 h · La Maresma publica poesia, presentacions
Les editorials, amb els seus autors i autores, prenen la paraula per presentar una tria de novetats en poesia. Acte acompanyat de signatura i venda de llibres.

18.30 h · Can Manyé, Espai d'Art i Creació
A la Taigà 
Presentació
Aina Riera, poeta i periodista mallorquina, és la guanyadora del XXIV Premi Alella a Maria Oleart amb A la Taigà (Fonoll, 2022). Recull basat en Agafia Lykov, una dona que viu aïllada en una isba des de fa més de quaranta anys, sola enmig de la intempèrie i de la neu a la Sibèria meridional. L'autora conversarà amb Caterina Riba, membre del jurat, i mirarem de descobrir què s'amaga rere el fred, l'austeritat i el silenci.
Activitat amb la participació d'alumnes del taller de creació literària de Can Lleonart, dirigit per Elisenda Guiu.

ACTIVITATS A L'ENTORN

Dimecres 20 i divendres 22 d'abril 
Poesia a escena 
Taller
Grups de 4t de les escoles d'Alella, Fabra i Serreta
Creuar els límits de les disciplines artístiques amb la poesia, de la mà de l'artista i poeta David Ymbernon. Bastir l'expressivitat poètica mitjançant un treball que s'escenifica amb la participació de tothom. De l'objecte i la poesia visual com a llavor, a la performance o poesia escènica.

Dimecres 27 d'abril   
El camí que va de l'autor a l'oient 
Taller
17 h Can Manyé, Espai d'Art i Creació
Sessió de Josep Pedrals sobre recitació on es treballaran, durant més de dues hores i en grup reduït, aspectes com la lectura musical i la lectura semàntica del text, la denotació i la connotació en l'expressió oral, el llenguatge del cos en la transmissió del poema o el balanç entre l'excés i la moderació en la interpretació poètica. 
Inscripció prèvia a canmanye@alella.cat

Dijous 5 de maig     
Despertar-me quan no dormo 
Club de lectura 
20 h Biblioteca Ferrer i Guàrdia
Parlarem de Despertar-me quan no dormo (Proa, 2021), poemari de Miquel Desclot.
Coordina: Tonia Minguet Pla.

Divendres 20 de maig 
Escapat de l'oradura 
Taller i recital
Grups de 1r de batxillerat de l'Institut Alella
Josep Pedrals explicarà l'evolució de la poesia catalana entre barroc i neoclassicisme als alumnes de 1r de batxillerat de l'Institut d'Alella amb un recital comentat, situant en el context històric el moviment, els autors i les peces més importants del període modern: del Rector de Vallfogona i Francesc Fontanella fins a Agustí Eura i Joan Ramis. 

Diumenge 5 de juny  
ArtAtzAr 
Acció i taller de poesia visual
12 h Can Magarola
La mística, la ironia, l'instint, la intuïció, els símbols... són forces de resiliència. Amb la saviesa ancestral de les cartes del Tarot, així com amb objectes, frases, paraules i el joc que l'atzar pot oferir, l'artista Victòria Pujadas i la poeta Joana Bel proposen l'experiència participativa de convertir forces i materials en poesia visual. 

Dilluns 4 de juliol   
El Price dels poetes  
Col·loqui i projeccions
19 h Sala gran de l'Espai d'Arts Escèniques
El 5 d'octubre de 2020 el Teatre de la Biblioteca de Catalunya va acollir, organitzat per Memorial Democràtic, el 50è aniversari del Primer Festival Popular de Poesia Catalana celebrat originàriament a la sala Gran Price, recital multitudinari contra la dictadura enregistrat per Pere Portabella. Les pel·lícules Poetes, 50 anys després (2021), d'Ona Balló i Carles Torres, i Gosar poder (2021), d'Isaki Lacuesta, ens hi acosten des d'una visió actual. Col·loqui de presentació amb la directora Ona Balló, la poeta Míriam Cano i el crític d'art Manuel Guerrero.
Activitat en col·laboració amb el festival Poesia i +. 
Reserva d'entrades: Oficina de Turisme, alella.koobin.cat o a taquilla 1 hora abans.

POESIA 2.0

Omplim la xarxa de poesia

Us convidem a compartir poemes i fotografies amb el hashtag #espaisdepoesia

EXPOSICIÓ

Can Manyé, Espai d'Art i Creació

del 20 de maig al 3 de juliol

Spectrum, de Marta Bisbal Torres

Amb la participació de Vicenç Altaió, Anna Gual, Joan Navarro, Chantal Poch, Gabriel Ventura i Ester Xargay.AMB LA COL·LABORACIÓ DE

Alta Alella

Bouquet d'Alella

Escoles públiques d'Alella

Festival Poesia i +

Institut Alella

Llibreria QuatreCincU

  

 

Espais de Poesia 2008

Espais de Poesia 2017

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Edicions anteriors

Veure àlbum de fotos de l'edició de 2011