Exposicions temporals
Publicat el 29 d'octubre de 201529.10.2015
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versiˇ per imprimir
Ploro els difunts, allunyo les tempestes i alegro les festes
El llenguatge de les campanes, del 6 de novembre al 13 de desembre a Can ManyÚ
 • Dates: 
  Del 6 de novembre al 13 de desembre
 • Horari: 
  Dimecres, dijous i divendres, de 17.30 a 20.30h. Dissabtes i diumenges de 10 a 14h.
 • Lloc: 
  Can ManyÚ, espai d'art i creaciˇ
 • Organitza: 
  Ajuntament d'Alella
 • Descripciˇ

  źPloro els difunts, allunyo les tempestes i alegro les festes╗
  El llenguatge de les campanes

  Miquel Cunyat
  Joan Riambau

  Fa mÚs de tres mil anys que sentim campanes. Les mÚs antigues, a la Xina, representaven l'harmonia de l'univers. I en els nostres pobles han estat lligades a la lit˙rgia cristiana i a la vida quotidiana de les comunitats.
  Les campanes anunciaven naixements i defuncions, ordenaven les hores del dia amb els tocs d'oraciˇ al matÝ, al migdia i al vespre, alertaven del foc o dels temporals i pregonaven les festes. Cada poble i cada campaner —allÓ on les campanes no han estat mecanitzades o han callat— tenen els seus tocs i repics propis. A Alella, la famÝlia XarriÚ fa sonar les campanes des de fa mÚs de cinc generacions.
  Com els servidors d'Internet avui, els campanars teixien temps enrere una xarxa de poble en poble. I malgrat l'omnipresŔncia dels telŔfons m˛bils, les campanes encara parlen a aquells que viuen dins del seu radi amb un llenguatge sense paraules. Repiquen, solemnes o festives: źPloro els difunts, allunyo les tempestes i alegro les festes╗, duen gravat moltes campanes antigues en el seu aliatge de coure i estany. Sˇn ecos de la mem˛ria dels vius i dels difunts, veus vives del passat.
  L'exposiciˇ źPloro els difunts, allunyo les tempestes i alegro les festes. El llenguatge de les campanes╗, creada per Miquel Cunyat i Joan Riambau, convida a escoltar les campanes, els seus tocs i repics, i a reflexionar sobre el llenguatge, la mem˛ria i la comunicaciˇ en la societat.
  L'exposiciˇ presenta una peša audiovisual realitzada amb la colĚlaboraciˇ de Joana Balfegˇ a partir d'obres de Miquel Cunyat creades al voltant dels diversos tocs i repics, i projectada sobre els murs de Can ManyÚ. ParalĚlelament, i a travÚs de material grÓfic, audiovisual —l'entrevista a Francisco XarriÚ realitzada per Irina Lˇpez— i testimonis diversos, s'explora la hist˛ria de les campanes i el seu llenguatge, i en particular la de les campanes del rellotge i de l'esglÚsia d'Alella. L'exposiciˇ Ús tambÚ un homenatge a en Francisco XarriÚ Oliveras (1918-2015), qui va ser durant molts anys el campaner d'Alella.

  Can ManyÚ

Pujar al principi de la pÓgina