Notícies
Publicat el 17 d'abril de 201517.04.2015
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
El llibre Alella, 1714. Una visió social, política i econòmica a l'entorn de la Guerra de Successió es presenta al Born
La publicació recull el treball guanyador de la 2a Beca de Recerca Local d'Alella

Portada llibre "Alella, 1714..."La Sala Annex del Centre Cultural del Born (c/ Comercial, 5 de Barcelona) acollirà el proper dimarts 21 d'abril, a les 19h, la presentació del llibre Alella, 1714. Una visió social, política i econòmica a l'entorn de la Guerra de Successió, de Jordi Albaladejo i Àlex Asensio. La publicació recull el treball d'investigació guanyador de la 2a  Beca de Recerca Local d'Alella, convocada l'any 2013.
El llibre investiga 24 nissagues, tan borbòniques com austriacistes, per aproximar-se a la societat de l’època, conèixer els negocis, la participació política, el funcionament dels estaments, etc. Es reconstrueix la genealogia i la trajectòria vital de persones dels dos bàndols, fet que ens permet mostrar la complexitat i la diversitat de motius de la contesa. Entre d'altres, el llibre parla dels Antich, els Calderó, els Claresvalls o els Lleonart. I de dues dones: Gaietana de Cordelles i l'espia Marianna Copons. Alguns d'ells van estar directament implicats en el conflicte, com Salvador Lleonart, cap de l'espionatge català, i Marianna Copons, una de les informadores de la seva xarxa.

El llibre aborda la situació socioeconòmica, amb factors com la puixança comercial vinícola o l'impacte local dels fets d'armes. L'obra també se centra en la repressió borbònica, que va arribar a Alella molt abans de la caiguda de Barcelona. En aquest sentit, es documenten 13 segrestos de propietats sobre destacats austriacistes molt abans de l'11 de setembre de 1714.

A l'acte de presentació, que és obert a tothom, intervendran els dos autors del llibre, Jordi Albaladejo i Àlex Asensio, i l'alcalde d'Alella, Andreu Francisco.

Beca de Recerca Local

Editat per l'Ajuntament d'Alella, el llibre recull el treball guanyador de la 2a Beca de Recerca Local d'Alella. La publicació es pot adquirir a la Biblioteca Ferrer i Guàrdia d'Alella i a Can Lleonart per un preu de 18 euros.

Amb la convocatòria de la Beca de Recerca Local d'Alella, l'Ajuntament té per objectiu fomentar i promoure la investigació sobre el municipi i el seu entorn en el camp de les ciències socials, ambientals i humanes. La beca, que es convoca cada dos anys i està dotada amb 3.000 euros, pretén millorar el coneixement sobre el poble, incentivar-ne la divulgació i ampliar la historiografia local.  Poden optar a la beca investigadors i investigadores que, de manera individual o col·lectiva presentin una proposta de recerca, basant-se amb les bases de la convocatòria.

Els projectes d'investigació han de ser inèdits i han de tenir, necessàriament, relació amb Alella i el seu entorn. Les persones interessades han de presentar una memòria explicativa de la proposta que volen desenvolupar d'un mínim de cinc pàgines. El termini per presentar els treballs de la tercera edició de la Beca finalitza el proper 24 d'abril.

Pujar al principi de la pàgina