Notícies
Publicat el 14 de juny de 202414.06.2024
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Troben restes romanes en unes obres de l'avinguda Gaietana
Jaciment romà

La intervenció arqueològica prèvia a la construcció d'una promoció immobiliària privada que es du a terme a l'avinguda Gaietana, al barri de Mar i Muntanya, ha posat al descobert les restes d'un establiment productiu d’època romana. Les restes van començar a localitzar-se a finals d'abril i des d'aleshores hi ha un equip d'arqueòlegs que hi segueix treballant, amb la previsió de continuar els treballs fins a l'agost. 

En l'estat actual de l'excavació, es defineixen clarament en els diversos espais d'aquest establiment, que estava edificat en diverses terrasses. Hi destaca l'aparició d'un espai de premsatge de vi, les restes de dos forns, diverses sitges per a l'emmagatzematge de cereals i, fins i tot, diverses tombes. Els arqueòlegs daten les principals restes de finals del segle I aC i principis del segle I dC, entorn l’època de l'emperador August. També informen que hi ha restes lleugerament anteriors i que les tombes presumiblement són més tardanes. L'excavació també ha permès descobrir una antiga mina que proveïa aigua a la masia la Gaietana.

La intervenció arqueològica és de caràcter preventiu i ha estat encarregada pel promotor de la construcció tal com estableix la normativa urbanística d'Alella i la legislació cultural. L'excavació és la més extensa de restes romanes feta a Alella i ben segur que aportarà un interessant coneixement sobre els orígens del poble i del nostre vi laietà. 

L'alcalde d'Alella, Marc Almendro, i el 3r tinent d'alcalde, Israel Payà, van visitar el passat 7 de juny les excavacions per interessar-se pel desenvolupament dels treballs i les restes trobades fins al moment. Un cop finalitzats els treballs, i d'acord a la propietat dels terrenys, es preveu organitzar una jornada de portes obertes per poder mostrar a la ciutadania les restes trobades. 

Pujar al principi de la pàgina