Notícies
Publicat el 7 de setembre de 201107.09.2011
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
La Festa de la Verema amplia l'espai de degustació i incrementa la presència de vins
L'alcalde d'Alella, Andreu Francisco, ha presentat aquest dimecres el programa de la Festa de la Verema en un acte celebrat al celler Bouquet d'Alella

Presentació Festa de la VeremaL'ampliació de l'espai de degustació i el canvi d'ubicació dels concerts són les principals novetats de la 37a edició de la Festa de la Verema que se celebra del 9 a l'11 de setembre. És la festa del vi i enguany ho serà més que mai. En consonància amb el moment de creixement i expansió que viu la DO Alella, la Festa de la Verema incrementa també la presència de vins i cellers elaboradors.

El programa inclou més d'una trentena d'activitats, amb tots els ingredients per descobrir i gaudir del millor que ofereix el nostre territori. L'alcalde d'Alella, Andreu Presentació Festa de la VeremaFrancisco, ha presentat aquest dimecres 7 de setembre el programa de la Festa de la Verema en un acte que s'ha celebrat al celler Bouquet d'Alella, al que ha assistit acompanyat de la regidora d'Innovació, Isabel Nonell, i el regidor de Cultura, Fede Salas.

Sense renunciar a la seva essència, la Festa de la Verema tracta de reinventar-se cada any per adaptar-se a les necessitats del moment. Enguany els canvis seran ben visibles: s'amplia l'espai de degustació de la Mostra de vins i gastronomia amb la incorporació de la Plaça de l'Ajuntament i la Porxada com a nous espais per als comensals. La Festa de la Verema incrementa també la presència de vins i cellers elaboradors. La major participació i implicació dels cellers serà visible a la Mostra gastronòmica, a les visites guiades i també a la presentació de vins.

La Mostra gastronòmica
Durant els tres dies que dura la Festa, del 9 a l'11 de setembre, els visitants podran degustar els vins que elaboren els vuit cellers de la DO, així com una representació dels caves de la zona. També s'hi incrementen els restaurants, que passen de 15 a 18. Aquesta ampliació permet una reestructuració dels estands i les carpes de l'Hort de la Rectoria: es treuen carpes de degustació i es modifica la col•locació dels estands amb l'objectiu d'intentar alleugerir les aglomeracions que es generen a les hores de màxima afluència. Enguany la Mostra només funcionarà en horari de nit, de 20 a 23h.

Dos dies de Tapes+Vi
A petició dels restaurants, s'ha suprimit l'aperitiu del darrer migdia de festa de la Mostra. A canvi s'amplia d'un a dos dies la ruta Tapes+Vi. Dissabte i diumenge, 10 i 11 de setembre, de 12.30 a 14h, una desena de bars del poble oferiran un selecció de tapes pensades per degustar amb vi DO Alella. El preu de cada tapa-maridatge és de 4€.

Més Festa a la plaça d'Antoni Pujadas
Tot i que els actes més tradicionals de la Festa, com la inauguració, la proclamació de la pubilla i la trepitjada de raïm, es mantenen a Plaça de l'Ajuntament, el gruix de les activitats festives es traslladen enguany a la plaça d'Antoni Pujadas. Aquest espai, de dimensions més grans que la Plaça de l'Ajuntament, acollirà bona part de les activitats festives com ara el final de la cercavila de gegants, la ballada de sardanes i els concerts i balls de la Festa. La botifarrada popular es manté a la Plaça de l'Ajuntament i les havaneres repeteixen l'escenari del parc Gaudí.  

La Fira d'artesans
A la Verema també tindrem oportunitat de passejar i comprar a la Fira d'artesans. Enguany hi participen una seixantena d'artesans procedents d'arreu de Catalunya. Hi trobarem productes d'alimentació artesana, articles de bijuteria, cosmètica natural, ceràmica, pintura, roba i decoració. Com a conseqüència de la reestructuració de l'espai de la Mostra gastronòmica es redueix la superfície destinada a la fira que quedarà concentrada a l'entorn de la rambla d’Àngel Guimerà i la plaça dels Germans Lleonart.

Més visites als cellers
La Festa de la Verema és una bona ocasió per conèixer els emplaçaments i els processos de l'elaboració del vi. Les visites s'amplien amb la participació de tots -els vuit- cellers de la DO Alella.  A les visites a Alella Vinícola, Alta Alella, Joaquim Batlle, Parxet i Roura, se sumen les d'Altrabanda, Bouquet d'Alella i Can Roda i se suprimeix la de Signat. Parxet s'apunta a les visites en anglès, que va iniciar Alella Vinícola la passada edició. La visita al Parc Arqueològic Cella Vinaria-CAT i els itineraris per les masies d'Alella i la ruta paisatgística per les vinyes, completen l'oferta.

La pregonera i el convidat
La Festa comptarà amb les aportacions de dos referents en el món del vi. Montse Velasco, premi Nas d'Or 2011, serà l'encarregada del pregó que dóna el tret de sortida a la celebració a l'acte d'inauguració que se celebra el divendres 9 de setembre a les 19h a la Plaça de l'Ajuntament. El convidat d'enguany és Manel Pla, un reconegut sommelier i empresari gastronòmic, que oferirà una interessant reflexió sobre el maridatge en la conferència que pronunciarà l'11 de setembre a les 20h al pati de Can Lleonart.  

La Verema més festiva
La Festa té d'altres ingredients més tradicionals i festius: la tallada de raïm a Can Magarola; la inauguració amb la tradicional trepitjada i la benedicció del primer most; el correfoc del Diables del Vi; els balls amb la Salseta del Poble Sec i l'orquestra Pensylvania; les havaneres amb el grup Bergantí; la trobada de colles veteranes de sardanes; la despertada amb els Trabucaires del Vi d'Alella; la trobada de gegants; la botifarrada popular o la 2a Cursa de la Verema. Són algunes de les moltes activitats que conformen el programa d'enguany.


‘Veremes’ a Can Manyé
Can Manyé ens proposa viure la Festa de la Verema des d'una perspectiva diferent: a través de la mirada dels alellencs i allenques. ’Veremes’ és el títol de la proposta artística que l'espai d'art i creació acull del 8 al 28 de setembre. Experts i persones anònimes posaran veu a la imatge col•lectiva que tenim de la verema i de tot allò que envolta el món del vi. L'exposició té com a eix central l'audiovisual ‘Descobrint la verema: Mirades entorn el vi’, de Joana Balfegó, que recull en primera persona les vivències i els sentiments de la gent del poble a l'entorn del vi i de la vinya. La vessant visual i l'experiència sensorial seran presents mitjançant un gran collage que reunirà fotografies aportades per la gent del poble. Cançons i poemes relacionats amb el món del vi acabaran de perfilar l'essència del que representa la verema per al poble d'Alella. L'exposició s'inaugura el 8 de setembre a
les 20h amb el recital de poesia ‘El vi fa sang’, a càrrec d'Anna Maluquer.

Les cares de la Festa
El que queda a la taula després d'un àpat familiar -els taps de suro de les ampolles i les taques a les estovalles- han inspirat l'estudi de disseny El Senyor Cargol a l'hora d'elaborar la imatge gràfica de la Festa de la Verema. L'autor ha jugat amb aquests dos elements, els taps i les taques de vi sobre un fons blanc d'unes estovalles, per crear diferents cares. L'estudi alellenc va rebre l'encàrrec de l'Ajuntament per fer el disseny del cartell i el material gràfic promocional -les banderoles, el llibret del programa i els tiquets de degustació- després que el jurat va declarat desert el concurs per realitzar la imatge gràfica de la Festa de la Verema.

Les dades de la festa
La Festa de la Verema d'Alella és l'esdeveniment més important que se celebra en aquest municipi i una cita esperada del final d'estiu tant pels veïns del poble com a per a persones de fora de la localitat. S'estima que cada any atreu més de 20.000 visitants. A les dues darreres edicions s'han incrementat considerablement les degustacions. L'any passat es van servir a la Mostra prop de 40.000 consumicions (16.700 copes de vi, 17.120 racions de menjar i postres i 4.680 cafès). El pressupost de la Festa de la Verema d'enguany ascendeix a 108.000 euros.

cartell 37a Festa de la Verema

cartell 37a Festa de la Verema

Fitxer: CARTELL_OK.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 1
Mida: 836.77 kB

Programa abreviat de la Festa de la Verema

Programa abreviat de la Festa de la Verema

Fitxer: programa_v_2_abreviat.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 22
Mida: 616.46 kB

Programa de mà Festa Verema 2011

Programa de mà Festa Verema 2011

Fitxer: Programa_de_ma___A4.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 1
Mida: 1.88 MB

Àlbum de fotos de l'edició anterior

Pujar al principi de la pàgina