08328 Alella
Tel. 935552339 - WhatsAPPAlella 644267149
alella.ajuntament
NIF. P0800300F
'75 anys després: Guerra Civil i repressió franquista a Alella'
Enguany es compleixen 75 anys del final de la Guerra Civil. El conflicte va sotragar la societat del moment. També la nostra: la penúria sovintejava, a l'Ajuntament es van produir importants canvis polítics, hi va haver qui va fugir o es va amagar per por de patir represàlies, Alella es va convertir en terra d'acolliment per a refugiats procedents dels diversos fronts de guerra i 400 joves del poble van ser cridats a files. Alguns van morir als camps de batalla o es van donar per desapareguts. D'altres van ser executats a les seves unitats o a la rereguarda.
Acabada la guerra, ja res no tornaria a ser igual. La fractura social entre vencedors i vençuts trigaria anys a cicatritzar: idees proscrites i famílies trencades per la mort, la presó o l'exili d'algun dels seus membres. Els 40 anys de dictadura militar es van estrenar amb milers d'afusellaments sumaríssims. Quatre alellencs -l'alcalde, dos regidors i un rabassaire- van passar per aquest tràngol.
Per commemorar aquells fets, que mai no s'haurien de tornar a repetir, Cerquem les Arrels, Centre de Recerca Històrica d'Alella, enguany ha col•laborat amb Revista Alella en un número especial dedicat a aquesta temàtica que va publicar-se per Sant Jordi; ha col·laborat amb l'Ajuntament d'Alella amb la realització el 7 de juny d'un acte participatiu i simbòlic amb l'enterrament d'una 'càpsula del temps' a la Riera Coma Clara juntament amb una mostra expositiva; l'exhibició d'una exposició en el marc del Correllengua 2014; i la darrera activitat és aquesta exposició més complerta programada a Can Manyé.
L'exposició "75 nys després: Guerra Civil i repressió franquista a Alella" inclou 21 plafons, documents municipals i fotografies dedicades a la memòria dels repressaliats pel franquisme: els afusellats, els empresonats, la repressió als familiars; també a la repressió a la rereguarda republicana durant la Guerra Civil: la persecució religiosa i els assassinats a Font de Cera; els alellencs al front, les col·lectivitzacions, els refugiats, el Comitè de Milícies Antifeixistes, la vida municipal i quotidiana... oferint una visió global i honesta del període.
Per tal d'aproximar-nos als fets, l'exposició compta també amb objectes de col·leccionista (Rubèn Martínez Prats de Vilassar de Dalt, membre de La Filferrada): peces del vestuari propi de les milícies i dels exèrcits (insígnies, gorros, braçalets, mocadors, cascs...) i una sèrie de petits muntatges d'atrezzo: una barricada amb sacs; una taula de l'Auxilio Social franquista; un hort col·lectivitzat; i un video explicatiu de caràcter general.
L'exposició s'inaugura el DIVENDRES 12 de DESEMBRE a les 20.30, amb un visita comentada Hem previst una visita comentada, vi/refrigeri amb sessió del Dj Don Chavito per finalitzar l'acte. També s'han programat dues visites comentades més els diumenges 14 i 21 de desembre a les 12h.
L'exposició ha estat possible gràcies al suport i la col·laboració de l'Ajuntament d'Alella, Rubèn Martínez Prats (col·leccionista), Daniel Montes, Dj Don Chavito, La Filferrada de Vilassar de Mar Grup de Recerca Històrica de Vilassar de Dalt, Pol Guardis, i al treball col·lectiu intern de Cerquem les Arrels.