Notícies
Publicat el 22 d'abril de 202122.04.2021
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Alella torna a convertir-se en territori poètic amb Espais de Poesia
Espais de Poesia

Amb la primavera, torna la poesia a Alella. El confinament obligat va impedir que la darrera edició d'Espais de Poesia es pogués celebrar a les dates i amb el format previst. Enguany, respectant les restriccions sanitàries, la poesia tornarà a sentir-se amb força a la xarxa i a les places, carrers, cellers i equipaments d'Alella. 
El programa es desenvoluparà al llarg dels mesos d'abril, maig i juny i finalitzarà el 6 de juliol amb l'espectacle Bestiari, amb textos de Josep Carner i música de Joan Díaz. S'han programat recitals, espectacles musicals i de circ, exposicions i altres propostes per fer valdre la creació artística i literària de  dins i fora del Maresme. 

Entre les cites destacades de la programació, cal remarcar la proposta “El Maresme publica poesia”, la segona trobada d'editorials comarcal, fira i presentacions de les novetats editorials que es farà el 9 de maig a les 10h a la plaça de Can Patatina. 

En aquest mateix espai a les 12.30h, es recordarà a la poeta alellenca Mercè Giralt amb la lectura d'alguns dels seus poemes del recull Onades per part d'alellencs i alellenques. Aquest és només un tastet de tot el que ofereix un programa pensat per aixecar l’ànim i alimentar l’ànima amb música i poesia.

Veieu el programa

QUADRIPTIC espais de poesia 2021

QUADRIPTIC espais de poesia 2021

Fitxer: QUADRIPTIC_2021_web.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 1.15 MB

_______


Dijous dia 6 de maig

Llibre de revelacions · recital i música

19h Can Manyé, Espai d'Art i Creació

La poeta Laia Llobera, una de les autores més sorprenents i singulars de la poesia catalana actual, i la cantautora Rusó Sala, una de les veus més sòlides i evocadores de la cançó mediterrània de casa nostra, s'endinsaran en un recital poètic i musical on fusionaran la seva obra, empeltada de mística, intimisme i ressons evocadors.

I tot seguit...

Llibre de revelacions · club de lectura

19.30h Can Manyé, Espai d'Art i Creació

Laia Llobera ens acostarà al seu últim poemari Llibre de revelacions (LaBreu Edicions, 2020).

Conduït per Tònia Minguet Pla.

Inscripció prèvia a b.alella.fg@diba.cat

_____


Divendres dia 7 de maig 

Invisibles project · concert

20h Espai d'arts escèniques Casal d'Alella

Invisibles project narra en forma de fotografies musicals el procés migratori sud-nord, intentant copsar l'essència emocional i vital de cadascun dels moments importants que el migrant subsaharià ha d'afrontar en tot aquest viatge. Aquest projecte neix i creix al voltant de diverses fonts d'inspiració, el seu magnetisme empeny la proposta cap a la visibilització de les persones migrants, treballant des de la música com a instrument descriptiu, de denúncia i d'apoderament.

Rocío Angue Eson, veu; Xavier López, saxos, flauta travessera i cors; Marc Teclas, guitarra elèctrica, guitarra espanyola i veus; Joan Solana, teclats; Enric Puigdesens, baix elèctric; Joan Carles Marí, bateria i David Italiano, percussions.

Activitat programada amb la Comissió de Cooperació Internacional.

Preu 9€

Venda d'entrades a alella.koobin.cat, a l'Oficina de Turisme o a la taquilla de l'Espai d'arts escèniques 1 hora abans de l'espectacle. Pagament només amb targeta bancària.

________


Dissabte dia 8 de maig

Nunavut · recital i música

19h Celler Bouquet d'Alella

Nunavut és el lloc on es troben el Jan Garrido, músic, i la Silvie Rothkovic, poeta que recentment ha publicat Els llacs (LaBreu Edicions, 2021). En format duet (guitarra, veu i teclats) presentaran les cançons d'Hotel Iglú, el disc que ha resultat de recollir l'imaginari que han creat junts, un recorregut de fred fosc, deserts de neu, coses perdudes i un leitmotiv de nostàlgia pel que ja no passarà.

Bouquet d'Alella oferirà una copa de vi del seu celler respectant les mesures sanitàries.

Inscripció prèvia a canmanye@alella.cat


________

Diumenge dia 9 de maig

El Maresme publica poesia · Segona trobada d'editorials comarcals, fira i presentacions

10h Plaça de Can Patatina, C/Santa Teresa 1

L'Associació de Relataires, Índex Edita, Quaderns de la Font del Cargol, Vibop Edicions i Voliana Edicions reunides per fer-nos descobrir de ben a prop els segells i la creació literària del Maresme. Col·loqui, presentacions de novetats per part dels autors i autores, signatura i venda de llibres.

Coordina: Albert Calls.

I tot seguit...

Alella diu Mercè Giralt · Recital

12.30 h Plaça de Can Patatina, C/Santa Teresa 1

Alellencs i alellenques llegeixen versos del recull Onades (Ajuntament d'Alella, 2011) com a homenatge a la poeta Mercè Giralt.

Coordina: Pep Casas.

Inscripció prèvia al col·loqui i recital a canmanye@alella.cat

________


Dijous dia 13 de maig

La força incendiària de les paraules · diàleg poètic i musical

20h Espai d'arts escèniques Casal d'Alella

Lu Rois i David Fernández diuen Erri de Luca. Dos mai no és el doble d'un, escriu el napolità Erri de Luca, sinó i sobretot, el seu contrari. I aquí no són dos, sinó tres i en triple complicitat: la Lu, l'Erri i en David. En un viatge que només té bitllet d'anada per la república de paraules, reflexions i poemes que ha anat forjant Erri de Luca, acompanyat de les melodies delicades, sensibles i lluminoses del piano i la veu de Lu Rois. Veu, lletra i música en un diàleg interminable, des de marges i tangents, per apropar-nos al cim de les muntanyes de l'Erri, que mai erra i que ens continua suggerint i xiuxiuejant que si no ara, quan; i si no nosaltres, qui.

Reserva d'entrades a alella.koobin.cat, a l'Oficina de Turisme o a la taquilla de l'Espai d'arts escèniques 1 hora abans de l'espectacle.

_______

Divendres dia 14 de maig

Poesia entre vinyes · recital

19h Alta Alella

Anna Gual i Jaume C. Pons Alorda tornen a aventurar-se plegats en un recital que combina la tendresa i l'exaltació, el xiuxiueig i el crit, el lirisme més subtil i l'eufòria més desbocada. Dues poètiques molt diferents es complementen per tal d'oferir un espectacle vital i poderós que emociona.

El recital s'acompanyarà amb el paisatge de les vinyes d'Alta Alella, el mar i un tast del seu vi.

Aforament limitat, tast de vi per grup bombolla respectant les mesures sanitàries.

Inscripció prèvia a canmanye@alella.cat

______

Dissabte dia 15 de maig

Llibretes i Orogènesis · concert

20h Can Manyé, Espai d'Art i Creació

Neus Borrell i Bru Ferri, dues veus i un piano canten a Pepe Sales, Maria-Mercè Marçal, Doroty Armenia, Oriol Sauleda i Blanca Llum Vidal. Troben en les llibretes i diaris un contingut d'una intimitat preciosa, i frase per frase, amb dues veus i un piano, es va fent col·lectiva en cantar que tres estels cauen a l'aigua, que t'he negat mare, que un jo de mi, que lonca vita, que dansa i dansa. 

Inscripció prèvia a canmanye@alella.cat

______


Diumenge dia 16 de maig 

Peix · circ

12h Plaça d'Antoni Pujadas

Hotel Iocandi presenta Peix, solo basat en el circ i el pallasso. Una reflexió, des de la poètica de l'absurd, sobre la mallorquinitat, sobre l'impacte del turisme, sobre la lluita de poders, sobre la buidor, el silenci i la solitud davant la immensitat, sobre la ridiculesa de ser grans i l'enyorança de ser petits. Un viatge metafòric cap a les profunditatshumanes per buscar allò que ens fa continuar nedant, buscant, remant tot i la magnitud i la força imprevisible i sempre sorprenent de les onades.

Apte per a públic familiar, nens/es a partir dels 7 anys.

Reserva d'entrades a alella.koobin.cat o a l'Oficina de Turisme.

_____


Dimarts 1 de juny

Dones poetes de la Maresma · presentació i recital

19.30 h Can Manyé

La recuperació de referents, d'una genealogia literària del territori, conviu amb el present i el futur de les veus més contemporànies a Dones poetes de la Maresma (Voliana, 2021). Un volum que posa en valor l'imparable força poètica comarcal amb un centenar d'autores recollides. En parlarem amb les curadores del projecte, Emília Illamola i Queralt Morros, acompanyades per poetes vinculades a Alella.

Activitat programada amb la Regidoria d'Equitat.

Inscripció prèvia a canmanye@alella.cat

__________


Divendres 4 de juny

Yo siempre sueño que sí · espectacle amb so binaural 3D

Dues sessions: 19 i 21h Espai d'arts escèniques Casal d'Alella

Nico Roig presenta un viatge introspectiu ple d'esperança i humor. L'autor, acompanyat d'una formació molt diferent dels seus darrers treballs, transita els camins racionals i espirituals pels quals se suposa que un ha de passar si vol aconseguir l'amor i la felicitat que tant desitja. L'acompanyaran el músic Cote Fournier i el duet de veus Tarta Relena, amb qui també han gravat el disc i faran la gira en les seves diverses formacions.

Nico Roig, veu i guitarra; Anna Jané i Clara Sorolla, veus, teclats, samplers, guitarres; Cote Fournier, guitarres, teclats i electrònica.

Preu 9 i 12€

Venda d'entrades a alella.koobin.cat, a l'Oficina de Turisme o a la taquilla de l'Espai d'arts escèniques 1 hora abans de l'espectacle. Pagament només amb targeta bancària.

_____

Dijous 10 de juny

Paraules per engegar una màquina · presentació, 60 sessions de Literatures amb sentits

19.30h Pati de Can Manyé, Espai d'Art i Creació

Donar una raó de ser a la Minerva que va arribar fa uns mesos al taller de gravadors de Tinta Invisible és en l'origen d'aquest llibre col·lectiu de Vibop Edicions. El recurs surrealista del cadàver exquisit ha engegat la màquina de la creativitat de dotze poetes, que han anat trenant el fil de l'obra: Núria Martínez-Vernis, Joan Puigdefàbrega, Guim Valls, Meritxell Sales, Víctor Bonetarbolí, Marta Darder, Andríi Antonovskyi, Meritxell Cucurella-Jorba, M. Pey, Lurdes Malgrat, Adam Manyé i Dolors Miquel

Idea, coordinació i conducció: Montserrat Serra

Inscripció prèvia a vinyaserra@gmail.com


A L'ENTORN:


Diumenge 18 d'abril 

11.30h Can Manyé, Espai d'Art i Creació

Variacions sobre la gravetat del lloc · presentació i visita comentada

Presentació del llibre La gravetat del lloc (Ediciones Anómalas, 2019) amb l'editora Montse Puig. Tot seguit els artistes Israel Ariño i Clara Gassull ens acostaran a la mostra amb una visita comentada.

Inscripció prèvia a canmanye@alella.cat

Diumenge 25 d'abril

12.30h Can Manyé, Espai d'Art i Creació

Variacions sobre la gravetat del lloc · lectura i visita comentada

Els artistes Israel Ariño i Clara Gassull ens acostaran a la mostra amb una visita comentada que inclourà la lectura de fragments del llibre Paraules locals de Perejaume (Tushita Edicions, 2015).

Inscripció prèvia a canmanye@alella.cat

Maig

Els infinits a la poesia · taller

Escola Fabra i La Serreta

David Ymbernon ens proposa una activitat per creuar els límits de les disciplines artístiques de manera natural, bastint una expressivitat "interdisciplinària", crear un treball que s'uneixi al caràcter i a la personalitat, a través de la poesia visual, el llenguatge i els objectes. Estimular la nostra capacitat. I la màgia.

Dijous 6 de maig

Escapat de l'oradura · recital

Institut Alella

Josep Pedrals explicarà l'evolució de la poesia catalana entre barroc i el neoclassicisme als alumnes de 1r de batxillerat de l'Institut d'Alella amb un recital comentat, situant en el context històric el moviment, els autors i les peces més importants del període modern: del Rector de Vallfogona i Francesc Fontanella fins a Agustí Eura i Joan Ramis

Dimarts 6 de juliol

Bestiari, textos de Josep Carner i música de Joan Díaz · espectacle

19h Espai d'arts escèniques Casal d'Alella

La tercera producció del NewCat, The New Catalan Ensemble, de nou liderada pel pianista i compositor Joan Díaz, s'afegeix a la commemoració del 50 aniversari de la mort del príncep dels poetes, Josep Carner, el 2020-21. Amb la recitació de Josep Pedrals, les veus solistes de Carles Belda i Gemma Abrié, i la col·laboració especial del multiinstrumentista Manu Sabaté, el NewCat presenta un llibre - disc de factura acurada que inclou 22 poemes musicats i amb il·lustracions creades per exalumnes de l'Escola Massana, becats per NewCat i comissariats pel reconegut il·lustrador Arnal Ballester.

Carles Belda, veu i acordió; Gemma Abrié, veu i contrabaix; Manu Sabaté, tenora, clarinets i gralla; Josep Pedrals, recitació.

Activitat en col·laboració amb el Festival Poesia i +.

Apte per a públic familiar, nens/es a partir dels 6 anys.

Reserva d'entrades a alella.koobin.cat, a l'Oficina de Turisme o a la taquilla de l'Espai d'arts escèniques 1 hora abans de l'espectacle.


POESIA 2.0:


Omplim la xarxa de poesia

Us convidem a compartir poemes i fotografies amb el hashtag #epoesialella21

EXPOSICIÓ:

Can Manyé, Espai d'Art i Creació

del 16 d'abril al 16 de maig

Variacions sobre la gravetat del lloc, Clara Gassull i Israel Ariño

Obertura divendres 16 d'abril a les 19.30h

Variacions sobre la gravetat del lloc és un diàleg entre dos artistes i dos llenguatges: les escultures de Clara Gassull i les fotografies d'Israel Ariño. Fonent els llenguatges de l'escultura i la imatge, vivint el bosc o extraient-ne elements, s'explora el lloc com a eix de vinculació emocional a través de la foscor, del límit d'allò representable i de la percepció de la realitat. La nit apareix com a objecte de descobriment, misteri i plaer, com un espai jeroglífic que ens porta a imaginar alguna cosa més que el que realment veiem. Ens endinsem en un terreny mental i imperceptible, en el terreny de la descoberta.

L'organització de les activitats s'adaptarà a la normativa sanitària vigent a causa de la pandèmia per la COVID-19. 


MÉS INFORMACIÓ

Biblioteca, Can Manyé, Espai Arts Escèniques i Oficina de Turisme.


AMB LA COL·LABORACIÓ DE

Alta Alella

Bouquet d'Alella

Escoles públiques d'Alella

Festival Poesia i +

Institut Alella

Llibreria QuatreCincU

www.alella.cat/espaispoesia

Pujar al principi de la pàgina