Notícies
Publicat el 25 d'octubre de 201625.10.2016
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Agenda d'activitats novembre

Dijous 3 de novembre

20h Can Lleonart
Tertúlia. “Artrosi i Osteoporosi, podem viure sense dolor?” A càrrec del Dr Juan Antonio Aguilera, cirurgià ortopèdic i traumatòleg i Enriqueta Alcaraz, metge de família. Coneixerem les diferències entre les dues malalties, com prevenir-les, com millorar la qualitat de vida i les últimes descobertes en el seu tractament.
Preu: Gratuït. Més informació www.canlleonart.com
Organitza: Ajuntament d'Alella 

21h Biblioteca Ferrer i Guàrdia  
Club de lectura. Los mares del sur, de Manuel Vazquez Montalbán.  
Organitza: Ajuntament d'Alella 

Divendres 4 de novembre

De 17 a 20h Antigues Escoles Fabra Taller de llumetes decoratives. Amb material reciclat i teles molt boniques, farem una garlanda de 12 leds per decorar l'arbre de Nadal, els teus aniversaris o un racó de casa. Passa una tarda diferent creant coses originals. Preu: 28 euros (Tot el material inclòs). Més informació i inscripcions www.canlleonart.com
Organitza: Ajuntament d'Alella

19h Biblioteca Ferrer i Guàrdia  
Xerrada sobre l'obra i vida de Montserrat Roig,  “A l'esqueix de l'hora violeta” a càrrec de Fina Llorca, professora i escriptora. 

Dissabte 5 de novembre

10h Vallromanes Passejades guiades al Parc de la Serralada Litoral. Torrent de Can Cuquet: món d'aigua viva. Els sots, amb la foscor, la humitat i els espais propers, ens aporten una relació íntima amb la natura. Aquestes petites raconades fluvials aixopluguen una interessant fora criptogàmica –algues, molses, ... Més informació i inscripcions a: Punt d'Informació Can Lleonart - Oficina de Turisme d'Alella  (Tel. 93 555 46 50 o oficinadeturisme@alella.cat http://parcs.diba.cat/web/litoral)
Organitza: Consorci del Parc de la Serralada Litoral

19h Celler de Can Magarola
 Estrena del nou espai enoturístic i cultural  
19h  Presentació del treball guanyador de la tercera edició de la beca de recerca històrica d'Alella. "Repressió a la rereguarda republicana: persecució i solidaritat amb els sacerdots alellencs (juliol de 1936-desembre de 1938)", de l'alellenc Ramon Anglada.
20h Lliurament dels Premis Literaris Alella a Maria Oleart i Alella a Guida Alzina.
21h Espectacle “Esperit de Vinyoli”, amb Sílvia Bel i Sílvia Comes per a més informació: https://esperitdevinyoli.wordpress.com/  L'espectacle “Esperit de Vinyoli” és un viatge a l'essència poètica de Joan Vinyoli a través dels seus versos entorn el món del vi i les begudes espirituoses que seran el fil conductor que ens portarà a la taverna de la seva literatura i als grans temes de l'obra vinyoliana: l'amor, la poètica, el temps, solitud i la mort. La veu i música de Sílvia Comes s'ha unit a la veu de Sílvia Bel Fransi i al violoncel de Carles Muñoz per dir els poemes vinyolians i les cançons que ha compost la cantautora, tots ells lluminosos com els vinyets al vespre. Dramatúrgia: Sílvia Bel Fransi Cançons: Sílvia Comes. Entrada gratuïta, però cal recollir-la prèviament a Can Lleonart. 
Organitza: Ajuntament d'Alella  

Diumenge 6 de novembre

11h Pati de Can Manyé
Correllengua 2016. Taller familiar sobre l'obra de Montserrat Roig.
Presentació  del vídeo “L'edat de pedra” i recital de poesía a càrrec de: Lluís Calvo, Andríi Antonovskyí, Catalina Girona, David Caño i Ester Xargay.
Organitza: La CAL, Òmnium Alella, el Masnou i Teià i Alella per la Independència- l'ANC amb la col·laboració de l'Ajuntament

Dimarts 8 de novembre

De 17 a 18.30h Garden Center Arenas
Taller. El jardí mediterrani, la poda i la tardor. Aprendrem el més important de la poda i què cal fer amb les plantes i jardins quan s'acosta la tardor. Preu: 10 euros. Més informació www.canlleonart.com 
Organitza: Ajuntament d'Alella 

Dimecres 9 de novembre 

20h Can Lleonart
Presentació del vi Orígens de Josep Coll. A càrrec de Josep Coll, enginyer agrònom i productor del vi. En Josep Coll, viticultor de la Masia Can Coll de Canyet (Badalona) ens presentarà el vi blanc i el rosat de la collita 2016. Preu: 5 euros. Més informació www.canlleonart.com 
Organitza: Ajuntament d'Alella 

Dijous 10 de novembre

De 20 a 22h Can Lleonart
Tast de whisky. Parlarem del whisky, dels diferents tipus de whisky que podem trobar, de com s'elabora de quines són les seves diferències i perquè es donen i en tastarem quatre de diferents. Preu: 21 euros. Més informació i inscripcions www.canlleonart.com 
Organitza: Ajuntament d'Alella 

Divendres 11 de novembre

20h Església d'Alella  
Recital líric benèfic memorial Montserrat Roig. La recaptació es donarà a Càritas d'Alella.
Organitza: Associació de Dones Montserrat Roig d'Alella 

Dissabte 12 de novembre

De 10 a 14h Plaça d'Antoni Pujadas
Festa Solidària. Recollida de fondos per a la gent necessitada del poble. Tallers i activitats infantils. Concurs de pastissos...
Organitza: Alella Negocis

Dilluns 14 de novembre

De 18 a 19h Espai Jove
Taller de cuina sense pares. El Dia Mundial de la Diabetis aprendràs a cuinar tabulé i salmó a la taronja amb patates. Gratuït.
Organitza: Ajuntament d'Alella 

Dimecres 16 de novembre 

7.30 h davant de la plaça Antoni Pujadas
Sortida. Collfomic-Sant Segimon-Viladrau.
Una travessa per la vessant nord-occidental del massís del Montseny, que en aquesta època ens enlluernarà amb la seva policromia de colors de tardor. Nivell mitjà – Distància 12,5 km - Desnivell de pujada 400 m i de baixada 755 m – 5.30h. Cal portar esmorzar, dinar, calçat de muntanya, bastons i capelina. Preu: 21 euros. Més informació i inscripcions www.canlleonart.com 
Organitza: Ajuntament d'Alella 

20h Can Lleonart
Presentació dels formatges Vilatzara. A càrrec de Carles Chico i presentat per Gonzalo Rivière, dels Restaurants Els Garrofers. Els formatges Vilatzara, una petita empresa familiar instal·lada a Vilassar de Mar. la seva tasca es resumeix en elaborar formatges de forma artesanal per cobrir una demanada de mercat cada vegada més exigent amb la qualitat del producte.  Hi haurà una degustació. Preu: 5 euros. Més informació www.canlleonart.com 
Organitza: Ajuntament d'Alella 

Dijous 17 de novembre

20h Espai Jove
Monogràfic. Me'n sortiré! Necessites una dosi de motivació i un impuls alhora de marcar-te objectius de futur? Et fa por prendre certes decisions? Vine a la sessió de coaching amb Carles Ventura, un coacher expert amb qui treballaràs habilitats emocionals i exploraràs aquells aspectes del teu projecte vital dels quals tens dubtes o t'agradaria millorar/canviar. Gratuït. Cal reserva prèvia de plaça abans de l'11 de novembre.
Organitza: Ajuntament d'Alella 

Dissabte 19 de novembre

De 13 a 14.30h Oficina de Turisme
Enotast. Vins per a aperitius de tardor. Tast de Puput 2014 (Alta Alella) amb pa i xocolata i Marfil Blanc Moscatell Dolç Escumós (Alella Vinícola) amb raïm i anxoves. Preu: 7 euros. No ca inscripció prèvia.
Organitza: Ajuntament d'Alella 

De 13 a 14.30h Can Lleonart
Mostast: Les aromes de la tardor. Tastarem el most, farem jocs per a identificar aromes a cegues i, per acabar, realitzarem figures d'elements de la tardor utilitzant diferents materials. Taller didàctic, dirigit per una pedagoga i adreçat a infants de 3 a 12 anys amb jocs, manualitats i molta diversió!
Cal inscripció prèvia ja que l'aforament està limitat a 15 places. Preu: 3 euros.
Organitza: Ajuntament d'Alella 

Dissabte 19 de novembre

10h Portes Obertes al Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora  
10h a 13h. Concurs de pintura ràpida. Activitat gratuïta. Cal inscriure's prèviament a reserves@tanitdifusio.com  
11h a 13h. Conferència Arqueologia i economia del vi a la Laietània romana i visita guiada al celler romà, a càrrec del director científic del projecte Cella Vinaria, Antoni Martín. Activitat gratuïta. 
Organitza: Ajuntaments d'Alella, el Masnou i Teià 

Diumenge 20 de novembre

10h Portes Obertes al Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora 
10h a 14h. Tallers infantils d'arqueologia, mosaic i jocs romans.
10:30h. Visita guiada al celler romà i tast comparat de vi romà i vi de la DO Alella. Preu: 5,5€
12h. Espectacle de titelles Marc Antoni i Cleòpatra, a càrrec de la companyia Genovesa Narratives Teatrals. Activitat gratuïta.
13h. Visita guiada al celler romà i tast comparat de vi romà i vi de la DO Alella. Preu: 5,5€.
14h. Sardinada popular (amanida, pa i sardinada), a càrrec de Genís Viada, cuiner de la terra. Preu: 8€

- Durant tot el matí, tast de vins de la DO Alella, a càrrec del punt itinerant del Consell Regulador i del Consorci de Promoció Enoturística de la DO Alella. Preu: 2€ consumició / 10€ ampolla. 
Més informació a www.tanitdifusio.cat o trucant al 691 170 860 
Organitza: Ajuntaments d'Alella, el Masnou i Teià 

Diumenge 20 de novembre

8.30h Riera Principal
Cursa contra la violència de gènere. Curses de 5 i 10 km i cursa infantil. Inscripcions www.lifeforevents.com
Organitza: Associació Dones Solidàries 

Dimarts 22 de novembre

17.30h Biblioteca Ferrer i Guàrdia
Hora del conte. “Nenes blaves i nens roses”, amb Núria Urioz
Organitza: Ajuntament d'Alella

20h Biblioteca Ferrer i Guàrdia
Xerrada-Presentació. Lourdes Rizo Rey presentarà la seva novel·la  Salida 52, i ens oferirà una xerrada sobre com sortir de la dependència emocional i de les relacions tòxiques. La proposta de l'autora és poder compartir la seva pròpia experiència per ajudar a altres persones que es puguin trobar en situacions similars.  Poder prendre distància davant d'un fet que ens desestabilitza és útil i pot ajudar a canviar la perspectiva de la situació.
Organitza: Ajuntament d'Alella 

Dimecres 23 de novembre

20h Biblioteca Ferrer i Guàrdia
Conferència de la Fundació Marató TV3. Ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques.  
Organitza: Ajuntament d'Alella 

Dijous 24 de novembre

De 17 a 19h Garden Arenas
Taller de Nadal al Garden Arenas  
Curs-taller en el qual aprendrem a fer diferents tipus d'elements decoratius de Nadal. Podrem conèixer diferents tècniques, les novetats que van sortint i ho podrem posar en pràctica en uns treballs que realitzarem i que ens portarem. Preu: 15 euros. www.gardenarenas.com
Organitza: Ajuntament d'Alella

Divendres 25 de novembre

21h Can Lleonart
Cicle de Música Clàssica. Trio Kaukokaipuu. Músics en Residència. Pau Rodríguez Ruiz, clarinet; Marina Vidal Valle, violoncel;Ester Lecha Jover, piano  
Un trio que ofereix concerts tant a Finlàndia com a Catalunya. A més ha participat a diversos cursos i festivals, tals com al festival de música de cambra de hèlsinki kamarimusiikkiviikko o cursos de música de cambra a Kalllio- Kuninkala. El concert d' avui contraposa musica plenament romàntica, amb trios de M. Glinka i J. Brahms, junt amb obres contemporànies del segle XXI, sota la composició de l'hongarés S. Balázs i el català J. Guix, actualment viu. Preu: 5 euros. Venda anticipada des del dia 3 d'octubre. Més informació www.canlleonart.com 
Organitza: Ajuntament d'Alella 

21.30h Espai Jove
Sopar d'entitats joves d'Alella (Esplai Guaita'l, Timbalers del Most, Diables del Vi d'Alella).
Organitza: Ajuntament d'Alella 

Dissabte 26 de novembre 
De 16 a 17.30h i de 18 a 19.30h Can Manyé
La città infinita. Taller participatiu, un treball en equip, un gran joc de construcció i cooperació per crear i recrear espais urbans, utilitzant, exclusivament residus industrials, principalment de fusta. De fet, la città infinita és un esdeveniment sostenible i potencialment infinit, perquè respecta el medi ambient. Més informació www.lacittainfinita.com 
Organitza: Ajuntament d'Alella 

Diumenge 27 de novembre 
De 10.30 a 12 a 12.30 a 14h Can Manyé
La città infinita. Taller participatiu, un treball en equip, un gran joc de construcció i cooperació per crear i recrear espais urbans, utilitzant, exclusivament residus industrials, principalment de fusta. De fet, la città infinita és un esdeveniment sostenible i potencialment infinit, perquè respecta el medi ambient. Més informació 
www.lacittainfinita.com. Organitza: Ajuntament d'Alella

10h Santa Maria de Martorelles
Passejades guiades pel Parc de la Serralada Litoral. A cor obert: gea de la Serralada Litoral. Les ferides que els humans hem fet a la terra són motiu de queixa i preocupació per l'erosió i la pèrdua d'un paisatge, però resulten tot sovint d'allò més útils per estudiar a cor obert les interioritats geològiques i representen, a vegades, oportunitats inèdites per a determinades espècies.  Sta. Maria de Martorelles - Cementiri – Can Bernades – Sot de la Majordoma – Turó dels Esparvers – Sta. Maria de Martorelles. Distància: 3,5 km. Desnivell: 100 m. Més informació i inscripcions a: Punt d'Informació Can Lleonart - Oficina de Turisme d'Alella  (Tel. 93 555 46 50 o oficinadeturisme@alella.cat http://parcs.diba.cat/web/litoral)
Organitza: Consorci del Parc de la Serralada Litoral

Dimarts 29 de novembre 
19h Can Lleonart
Reunió del Consell de Poble.
Organitza: Ajuntament d'Alella 

Dijous 1 de desembre

De 20 a 22h Can Lleonart
Tast. Vins per a festes. Parlarem i tastarem quatre varietats de vins diferents que estan pensades pels àpats de festa. Tastarem un vi per un entrant, un vi pel peix, un vi per la carn i un per les postres. Preu: 21 euros. Més informació i inscripcions www.canlleonart.com 
Organitza: Ajuntament d'Alella 

21h Biblioteca Ferrer i Guàrdia
Club de lectura. “Lleó l' Africà”, d'Amin Maaoluf
Organitza: Ajuntament d'Alella 

Divendres 2 de desembre

De 17 a 20h Antigues Escoles Fabra
Taller. Decora el teu Nadal. Aquest taller ja és un clàssic però ens agrada tant que el tornem a programar. Amb tovallons decorats farem un conjunt d'espelma i platet per adornar la taula aquest Nadal o per fer un regal personalitzat. Preu: 28 euros (tot el material inclòs). Més informació i inscripcions: www.canlleonart.com 
Organitza: Ajuntament d'Alella 

20h Celler de Can Magarola
Taller de tast de formatge amb vins DO Alella Un taller de tast clàssic, vins i formatges, en un entorn històric amb molt d'encant. Tastarem sis formatges de Can Pujol (Vilassar de Dalt) acompanyats de vins DO Alella. Preu: 18 euros. Places 30 pax. Més informació i inscripcions a oficinadeturisme@alella.cat 
Organitza: Ajuntament d'Alella 

Exposicions Can Manyé

Fins al 20 de novembre 
“Pastures d'Hac Mor”, una mostra col·lectiva que convida a fer pasturar l'ull i l'orella pels fruits sinestèsics que generen les complicitats entre llenguatges i individus lliures. L'exposició vol fer palès el compromís i la implicació constants de Carles Hac Mor amb l'art i amb els artistes, a través d'unes obres en què Hac Mor va col·laborar personalment amb Eugeni Bonet, Pere Noguera, Adolf Alcañiz, Ester Xargay i Lluís Calvo, en les quals rauen les inquietuds estètiques, ben paraparèmiques, que caracteritzen aquest escriptor singular i polifacètic. L'exposició també consta d'una obra de Carles Hac Mor mateix (amb una acció-intervenció de Marta Darder) que mostra la seva faceta més inconformista i provocadora. Inauguració: divendres 28 d'octubre a les 20h 
Organitza: Ajuntament d'Alella 

CORRELLENGUA 2016

Del 4 al 6 de novembre
El Correllengua 2016 ret homenatge a la periodista i escriptora Montserrat Roig coincidint amb el 25è aniversari de la seva mort. Els actes del moviment, que enguany arriba a la vintena edició, tenen l'objectiu de recordar el compromís de Roig amb la llengua i el país. A més, divulguen la inestimable tasca periodística de l'autora per recuperar la memòria històrica dels crims del nazisme, i posen l'accent en la seva essència marcadament feminista i d'esquerres. Tot plegat, per seguir estenent el llegat d'una de les figures més rellevants del país. Més informació www.alella.cat/correllengua

Divendres 4 de novembre 
19h Biblioteca Ferrer i Guàrdia
Xerrada sobre l'obra i vida de Montserrat Roig,  “A l'esqueix de l'hora violeta” a càrrec de Fina Llorca, professora i escriptora. 

Dissabte 5 de novembre 
19h Celler de Can Magarola 
Estrena del nou espai enoturístic i cultural
19h Presentació del treball guanyador de la tercera edició de la beca de recerca històrica d'Alella. "Repressió a la rereguarda republicana: persecució i solidaritat amb els sacerdots alellencs (juliol de 1936-desembre de 1938)", de l'alellenc Ramon Anglada.
20h Lliurament dels Premis Literaris Alella a Maria Oleart i Alella a Guida Alzina.
21h Espectacle “Esperit de Vinyoli”, amb Sílvia Bel i Sílvia Comes per a més informació: https://esperitdevinyoli.wordpress.com/  
L'espectacle “Esperit de Vinyoli” és un viatge a l'essència poètica de Joan Vinyoli a través dels seus versos entorn el món del vi i les begudes espirituoses que seran el fil conductor que ens portarà a la taverna de la seva literatura i als grans temes de l'obra vinyoliana: l'amor, la poètica, el temps, solitud i la mort. La veu i música de Sílvia Comes s'ha unit a la veu de Sílvia Bel Fransi i al violoncel de Carles Muñoz per dir els poemes vinyolians i les cançons que ha compost la cantautora, tots ells lluminosos com els vinyets al vespre. Dramatúrgia: Sílvia Bel Fransi Cançons: Sílvia Comes. Entrada gratuïta, però cal recollir-la prèviament a Can Lleonart.
Organitza: Ajuntament d'Alella  

Diumenge 6 de novembre  
11h Davant del local de l'Associació de Dones Montserrat Roig d'Alella
Homenatge a Montserrat Roig. 11h Pati de Can Manyé 

11h Pati de Can Lleonart
Taller familiar sobre l'obra de Montserrat Roig i Timbalada
12h Presentació  del vídeo “L'edat de pedra” i recital de poesía a càrrec de: Lluís Calvo, Andríi Antonovskyí, Catalina Girona, David Caño i Ester Xargay.
13h Presentació del llibre “ParAUla” de Marta Darder, a càrrec de la pròpia autora i d'Ester Xargay.

Organitza: La CAL, Òmnium Alella, el Masnou i Teià i Alella per la Independència- l'ANC amb la col·laboració de l'Ajuntament

NOVENES JORNADES DE COOPERACIÓ INTERNACIONAL MIRADES AL MÓN  "Riqueses naturals: sort o maledicció?" 17, 18 i 19 de novembre 

De dilluns 7 de novembre al dijous 17 de novembre 
Bústies per participar a la Rifa de la Festa de la Cooperació a Can Lleonart, Poliesportiu, Biblioteca, Institut i Espai Jove

Dijous 17 de novembre 
19.30h Golfes de Can Lleonart
Xerrada “Arquitectura de la Impunitat de les empreses transnacionals” amb Monica Vargas, doctora en Sostenibilitat per la UPC, investigadora del Transnational Institut i membre d'Entrepobles, que ens donarà una visió global sobre l'explotació dels recursos naturals com a nova forma de colonització.

Divendres 18 de novembre 
19.30h Biblioteca Ferrer i Guàrdia
Cinefòrum “Viatge al punt zero de la tecnologia” Documental de Gemma Parellada, amb la col3laboració de l'ONG Justícia i Pau, guanyador del I Premi DevReporter 2016. El cinefòrum anirà de la mà de Carme Altayó activista de la campanya de Justícia i Pau Conflict Minerals i experta en el cas de la República Democràtica del Congo.

Dissabte 19 de novembre 
11h Plaça de l'Ajuntament
Festa de la Cooperació: Paradetes de les ONGD que enguany han desenvolupat projectes de cooperació al desenvolupament internacional amb el suport de l'Ajuntament aquest any, xocolatada, gimcana del 0,7%. Espectacle de circ: "Exploradors de l'aigua", a càrrec d'Enginyeria Sense Fronteres.
Sorteig de la Rifa Mirades al Món i de la gimcana del 0,7%.

18h a les Golfes de Can Lleonart
Tertúlia. "Trepitjant Colòmbia, càmera en mà", a càrrec de Gisela Ferrer i Júlia Sebastian, les dues guanyadores de la beca Estades Solidàries 2016 que compartiran amb totes les persones assistents les seves experiències.

Organitza: Ajuntament d'Alella 

X JORNADES D'INNOVACIÓ EDUCATIVA FRANCESC FERRER I GUÀRDIA  “REPENSANT L'EDUCACIÓ: TENDÈNCIES DE CANVI I EXPERIÈNCIES D'INNOVACIÓ EDUCATIVA” 9, 10 I 11 DE NOVEMBRE A LA SALA D'ACTES DE L'INSTITUT ALELLA

Dimecres 9 de novembre 
Innovació educativa: de què parlem?

18 a 18.15h Presentació i benvinguda, a càrrec de Teresa Vilaró, regidora d'Educació de l'Ajuntament d'Alella.

18.15 a 19.15h Ponència. Més enllà de la innovació: l'actualització disruptiva de l'educació.
A càrrec d'Eduard Vallory, doctor en Ciències Polítiques i Socials, màster en Ciències Socials, llicenciat en Filosofia i en Periodisme, president del Centre UNESCO de Catalunya i director d'Escola Nova 21. En els darrers anys moltes escoles han incorporat metodologies d'aprenentatge i sistemes d'organització que deixen enrere les que bàsicament tenien infants asseguts en rengleres que escolten i prenen apunts. Però què té tot això de nou? Fins a quin punt més que innovar el que passa és que portem retard en actualitzar (disruptivament) el propòsit de l'educació i l'organització de l'aprenentatge?

19.15 a 20.30h Visions de la innovació educativa a debat. Intervencions Fila 0.
Participació de direccions i docents, famílies i representants del teixit associatiu i educatiu, moderat per Juliana Bacardit, presidenta del Moviment Educatiu del Maresme i Jaume Aguilar, president de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica.

20.30 a 21.30h Experiències d'innovació educativa
1. El camí del canvi: una aposta valenta cap al canvi metodològic. A càrrec de Santi Puig, director de l'Escola Marinada del Masnou. Canviar l'escola requereix coratge, empenta i il·lusió que permetin orientar els recursos humans, materials i conjunturals cap a una renovació pedagògica necessària i urgent.

2. Aprenem junts: una experiència fonamentada en la cultura de la participació, amb metodologies globalitzadores i aplicació del currículum bimodal. A càrrec de Lourdes Gil, directora Secció d'Institut Dosrius. El projecte Aprenem Junts té per objectiu la implicació d'alumnes, professorat i famílies en la millora de resultats educatius i de la cohesió social. Tot això a través d'una organització de centre basada en el lideratge compartit des d'una perspectiva de la pràctica docent reflexiva.

Dijous 10 de novembre 
Innovació educativa: com ho fem?

18 a 19h Noves formes d'ensenyar i aprendre
A càrrec de Carles Monereo doctor en Psicologia de l'Educació, professor titular de la UAB i coordinador del Seminari Interuniversitari en Estratègies d'Ensenyament i Aprenentatge (SINTE). En un moment en què parlem d'innovació o regeneració a l'escola cal plantejar- se què hi ha de nou en els processos d'ensenyament i aprenentatge. Què vol dir aprendre i quins processos d'ensenyament han de promoure els docents dins les aules? D'altra banda, la identitat del professor, conformada per les seves concepcions, estratègies i sentiments, esdevenen dimensions nuclears en aquest procés de gestió del canvi. Quin docent necessitem en un entorn educatiu caracteritzat pel canvi?

19 a 20.30h Places exhaurides.Tallers simultanis: Recursos i metodologies per innovar.
A càrrec del Servei d'Assessorament per a la Innovació Pedagògica Blanquerna (SAIP). Professorat i col·laboradors/es de la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport (FPCEE) Blanquerna amb àmplia experiència en assessorament a centres educatius. Seran sessions pràctiques i vivencials amb informació per a desenvolupar els continguts a les aules.
1. Cooperar per aprendre (EP/ESO).
La posada en pràctica del currículum per competències té una sèrie d'implicacions de caire metodològic. Aquest taller permetrà conèixer tècniques i mètodes de treball cooperatiu, i les seves possibilitats, per aplicar a l'aula. A càrrec de Paula Mayoral doctora en Psicologia de l'Educació, professora de la FPCEE Blanquerna i membre de SINTE i Lorea Becerril, doctora en Psicologia de l'Educació, professora de la FPCEE Blanquerna i membre de SINTE.

2. L'avaluació competencial. Característiques i reptes (EP/ESO).
Es reflexionarà sobre aspectes cabdals que permeten progressar cap a una avaluació per competències. Què vol dir avaluar per competències? Quins instruments ho permeten? Com han de ser unes proves avaluatives competencials? A càrrec de Gemma Vallès, llicenciada en Filologia Anglesa, màster en Psicologia de l'Educació, professora de l'escola IPSE de Barcelona i col·laboradora de la FPCEE Blanquerna.

3. L'educació emocional (EI)
Tant el desplegament curricular en el qual programem i reflexionem sobre la vida quotidiana de l'aula, com la dinamització del grup – classe, com les activitats i recursos desplegats constitueixen el context emocional. El taller reflexionarà sobre el desenvolupament de competències emocionals en què els sentiments i les emocions són cabdals en el procés d'ensenyar i aprendre. Montserrat Espert, mestre d'EI des de l'any 1981 i formadora de formadors.

20.30 a 21.30h Posada en comú dels tallers
S'exposarà un resum i les idees claus de cada un dels tallers per tal que tots els inscrits puguin obtenir un tastet dels tallers en els quals no han participat. La posada en comú serà liderada pels especialistes i pels membres dels grups de treball.

Divendres 11 de novembre 
Amb qui innovem? 

18 a 19h Descobrint i construint una comunitat educadora.
A càrrec de Mireia Civís, mestra, pedagoga i doctora en Pedagogia, professora titular a la FPCEE Blanquerna (URL).                                                                                             L'educació és arreu, més enllà de les aules i l'escola, i la comunitat, l'entorn o el territori ens brinden múltiples ocasions per a fer-la real i visible. Tanmateix, cal una certa tasca d'indagació que ens permeti descobrir on és l'educació i com podem enfortir-ne els seus efectes. Entendre la comunitat com a comunitat educadora ens hi ajuda.

19 a 20.30h Experiències d'innovació educativa. 
1. Aprenentatge i servei: una experiència de comunitat a Mataró A càrrec de Maria Bermúdez, tècnica de programes educatius de l'Ajuntament de Mataró. La metodologia d'APS ha vinculat centres educatius i comunitat durant més de 10 anys a Mataró. Parlarem del passat, del present i del futur d'aquesta metodologia a la nostra ciutat i presentarem l'experiència de l'Institut Miquel Biada, de Banca Ètica, que s'ha vinculat al projecte CUEME, de cooperatives escolars, de la Diputació de Barcelona, que es porta a terme entre altres centres a l'escola J. M. Peramàs.

2. Democràcia, participació i educació inclusiva als centres educatius. Aportacions del projecte I+D+i DemosKole UdG i UVic. A càrrec de Cati Lecumberri, pedagoga i  doctora en Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport, investigadora i docent a la UVic. Els processos democràtics en els centres escolars tenen un impacte directe en la comunitat, i per extensió, en el rendiment acadèmic dels seus estudiants. Aquests processos, però, poden trobar algunes resistències en certs agents de la comunitat, que dificultaran la seva plena implantació. Des de la UVic i la UdG hem dut a terme un I+D+i per veure'n les fortaleses i complexitats.

3. Prosperem junts, treball cooperatiu amb les famílies, entorn i agents externs. A càrrec d’Àngels Cadena i Carme Mata, directora i cap d'estudis de l'escola Mercè Rodoreda de Barcelona. Experiència guanyadora en el Simpòsium Internacional La innovació educativa contra les desigualtats  de la Fundació Jaume Bofill.

20.30 a 21.30h L'Administració davant els reptes de la innovació educativa.
Taula rodona de cloenda moderada per Laia Monterde, investigadora social i consultora i membre de la comissió organitzadora de les desenes Jornades Ferrer i Guàrdia, del Consell Escolar Municipal d'Alella.

1.#InnovacióEducativaLocal. A càrrec de Jordi Plana, gerent dels Serveis d'Educació de la Diputació de Barcelona. Innovar és mirar des d'una altre perspectiva per trobar solucions i implementar millores que canvien significativament els nostres marcs comuns. En Educació, els ajuntaments estan als marges del sistema educatiu i, precisament per aquesta raó, tenen una llarga experiència innovant. En aquesta breu comunicació intentarem parlar sobre què caracteritza la #InnovacióEducativaLocal i com se situen els ajuntaments davant els actuals projectes d'innovació educativa.

2. La innovació educativa: qualitat i equitat. A càrrec d’Àngel Domingo, subdirector general d'Innovació, Formació i Orientació. Direcció General d'Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. L'Administració educativa ha d'impulsar i fer possible la innovació donant suport a l'autonomia i els projectes de centre, i ha de transferir les pràctiques de referència amb l'objectiu de millorar la qualitat de l'educació i garantir un sistema equitatiu i just per a tot l'alumnat.

Organitza: Ajuntament d'Alella 

ACTES A L'ENTORN DEL DIA INTERNACIONAL CONTRA LA VIOLÈNCIA ENVERS LES DONES 

Diumenge 20 de novembre de 2016
8.30h Riera Principal
Cursa contra la violència de gènere. Curses de 5 i 10 km i cursa infantil. Inscripcions www.lifeforevents.com  
Organitza: Associació Dones Solidàries 

Dimarts 22 de novembre
De 17.30 a 18.30h Biblioteca Ferrer i Guàrdia
L'hora del Conte a la biblioteca: “Nenes blaves i nens roses” a càrrec de Núria Urioz.

De 20 a 21h Biblioteca Ferrer i Guàrdia
Presentació del llibre “La Salida 52” de Lourdes Rizo, a la Biblioteca.

Divendres 25 de novembre 
Matí. Institut Alella
Xerrada. “Que no t'agafi el masclisme! Prevenció de les relacions abusives” per a alumnes de 3r d'ESO, a càrrec de l'associació Candela, entitat sense afany de lucre fundada l'any 2004 a Barcelona amb l'objectiu de contribuir a una transformació social basada en l'educació en valors amb perspectiva feminista i comunitària.

17h Plaça de l'Ajuntament  
Berenar i activitats a la Plaça  càrrec de les dues associacions de dones del poble
Lectura del manifest institucional. Encesa d'espelmes i minut de silenci en rebuig a la violència masclista. 

20h Antigues Escoles Fabra
Espectacle teatral. “Princeses”, a càrrec de la companyia Pamboli. Hi havia una vegada quatre princeses de conte que es van presentar a la consulta d'un ginecòleg. Totes hi havien anat per motius diferents, però tenien en comú que les seves vides no havien arribat al final feliç que desitjaven. Mentre esperaven el metge, van explicar-se els seus propis relats: històries i anècdotes en què, sens dubte, la realitat superava la ficció. Pamboli presenta una comèdia actual sobre els contes de fades, on l'amor i el desamor apareixen plens d'ironia i humor negre.

Dissabte 26 de novembre 
11h Plaça de l'Ajuntament  
Xocolatada popular i espectacle infantil Ningú més que l'altre”. Contacontes. A càrrec de Lapsus Espectacles. Una sessió de contes infantils il·lustrats sobre la igualtat d'oportunitats entre dones i homes. Tres històries que ajudaran a clarificar a la canalla l'eterna temàtica dels rols de sexes a la societat actual, presents des de ben aviat a la vida infantil. 

Dimecres 30 de novembre 
20h Can Lleonart
Xerrada. "#Dones del Món", a càrrec de Trama Serveis Culturals. Ens aproparem a les dones de diferents cultures i àrees geogràfiques per conèixer la seva situació, quin paper juguen en cada societat i quines són les seves lluites. Parlarem també de globalització i diversitat cultural des d'una perspectiva de gènere.

SEGONES JORNADES D'OCUPACIÓ D'ALELLA, EL MASNOU I TEIÀ 30 DE NOVEMBRE I 1 I 2 DE DESEMBRE 

Dimecres 30 de novembre 
15.30h Edifici Centre del Masnou
Inauguració institucional de les Jornades. Conferència. "Actituds". A càrrec de Jan Martínez, orador, formador i consultor especialitzat en la reinserció i el replacement laboral d'aturats i en l'emprenedoria.  A la sessió es parlarà d'eines interiors que ens poden ajudar a superar situacions negatives i de com podem millorar la nostra capacitat d'oratoria per comunicar.

17.30h Edifici Centre del Masnou
Taller. Imatge personal, el primer destinatari ets tu, a càrrec de Maricel Ruiz Munné, psicòloga consultora i formadora de recursos humans. Durant el taller farem un breu repàs sobre com afecta la nostra imatge personal i com millorar-la.

Dijous 1 de desembre 
9.30h Can Lleonart d'Alella  
Conferència. Tindràs una oportunitat pel que sembles, et quedaràs pel que ets, a càrrec d'Abel Cifuentes Olmos, assessor d'imatge de l'empresa Aco formació. A la sessió es treballarà la capacitat que tenim de projectar identitat a través de la imatge personal: aspecte facial,  indumentària, olors...

16h Can Lleonart d'Alella
Taller pràctic. "Visió sistèmica del procés de selecció. Què pots canviar en la teva recerca de feina", a càrrec d'Òscar Boule, coatch i formador. Experimentar situacions i emocions per realitzar canvis a l'hora d'encarar la recerca de feina amb èxit.

16h Edifici Centre del Masnou
Taller. Què busquem les empreses?, a càrrec de l'empreses ETHIKOS. Un apropament a la visió de la gestió de recursos humans en un procés de selecció.

Divendres 2 de desembre 
9.30h Espai Can Llaurador de Teià
Taller. Seguretat i confiança personal en la recerca de feina, a càrrec de Daniel Llaudet de l'empresa Desenvolupament. A la sessió treballarem la nostra confiança personal, com substituir les nostres creences/pors limitadores i descobrir els nostres talents. 

Organitza: Ajuntaments d'Alella, el Masnou i Teià

2es Jornades d'Ocupació d'Alella, el Masnou i Teià

Pujar al principi de la pàgina