Notícies
Publicat el 31 d'octubre de 201831.10.2018
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
El Ple aprova inicialment un pressupost de més de 13 milions d'euros per l'any vinent, el que suposa una reducció del 6,6% respecte a 2018
Els comptes de l'Ajuntament es van aprovar inicialment el 25 d'octubre amb els vots a favor d'ERC+SxA, l'abstenció d'Alternativa per Alella-CUP i Alella Primer-CP, i el vot en contra de Gd'A.

AjuntamentEl Ple de l'Ajuntament va aprovar inicialment el 25 d'octubre el pressupost de l'Ajuntament per a 2019. Els comptes municipals de l'any vinent ascendeixen a 13.093.207€, el que representa una reducció 6,6% respecte a 2018. El pressupost es va aprovar amb el vots a favor d'ERC+SxA, l'abstenció d'Alternativa per Alella-CUP i Alella Primer-CP, i el vot en contra de Gd'A. El representant del PDeCAT va excusar la seva assistència al Ple.  

La baixada del pressupost està motivada pel fet que, a diferència del pressupost anterior, no es preveu cap nova operació de préstec. Sí es contempla un increment significatiu dels impostos indirectes, estimat per sobre de l'11%, com a conseqüència dels ingressos excepcionals derivats del procés de regularització cadastral que va dur a terme el Govern de l'Estat l'any 2017. Aquest increment prové tant dels nous valors de cobrament com de la liquidació prevista del diferencial dels quatre anys de tributació de les propietats afectades per la regulació. 

Pel que fa a les despeses, s'incrementa la partida de personal degut a l'augment salarial previst l'any vinent del 2,25% i es redueixen més de la meitat les despeses financeres, que passen de 96.000 a 44.286€. També baixen en més d'un 60% les inversions, amb una despesa prevista de 792.000€, molt per sota 2 milions de l'exercici actual en què van confluir actuacions d'elevada quantia. Les principals inversions previstes són  la pavimentació de carrers (250.000€), l'adequació del Pavelló Municipal d'Esports (159.000€), la reforma d'edificis municipals (100.000€) i l'arranjament del Camí del Mig (55.000).  El pressupost també preveu un increment del fons de contingències destinat a donar resposta a possibles imprevistos, que s'eleva dels 235.000 de 2018 als 435.000€ de l'any vinent. 

El pressupost s'aprovarà definitivament, un cop superat el termini d'exposició pública, previst del 2 al 22 de novembre. 

Gd'A va votar en contra al·legant que no es eren uns pressupostos participatius i que el govern no havia tingut en compte les seves propostes en matèria de seguretat i prevenció (entre d'altres l'adquisició de 3 noves càmeres de videovigilància; incrementar una partida de contingències per tal de possibilitat la contractació de vigilància privada o establir sistemes disuasoris de prevenció als perimetres de les urbanitzacions) . Alella Primer-CP es va mostrar majoritàriament d'acord amb el pressupost, tot i que es va abstenir a la votació per considerar  que calen més recursos per seguretat i civisme i també per la promoció econòmica del poble. També es va abstenir el grup municipal d'Alternativa per Alella-CUP, tot anunciant que presentaria al·legacions després de reunir-se amb les diferents àrees de l'Ajuntament.

Reajustament de partides i contenció de despeses

El pressupost de l'any vinent contempla un decrement de les partides a més de la meitat de les regidories de l'Ajuntament. Dotze de les 22 regidories redueixen pressupost. La baixada és més marcada a les àrees d'Obres Públiques i Urbanisme, on no es contemplen grans despeses en actuacions, projectes i adquisicions de terrenys com als exercicis anteriors. Algunes de les variacions deriven de traspassos en les contractacions dels serveis. Així a Adolescència i Joventut la davallada ve per la separació dels contractes de gestió d'aquesta àrea i del de la gestió de Cooperació, Participació, Equitat i Festes, que s'aglutinaran en nou contracte vinculat a Participació, que també inclou la gestió de les Jornades de la Gent Gran Activa i la coordinació del Casal de Gent Gran. La posada en marxa de l'Espai d'Arts Escèniques i la incorporació una nova tècnica de cultura, marquen l'increment a Cultura. A Turisme també hi ha canvis: es deriva la gestió de l'Oficina de Turisme i de la Festa de la Verema al Consorci de Promoció Enoturística del Territori DO Alella.

A què es dediquen cada 100 euros  Inversions   

Origen dels ingressos  Repartiment de les despeses

Partides per regidories

Pujar al principi de la pàgina