Portada|Educació|Juliols de la UB. La volta al món del vi en cinc tardes
 
Versió per imprimir
Juliols de la UB. La volta al món del vi en cinc tardes
Juliols UB 2019
Programa Els Juliols UB 2019

Programa Els Juliols UB 2019

Fitxer: ProgramaJuliolsUB2019_def.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 3
Mida: 360,21 kB

La volta al món del vi en cinc tardes

Del 8 al 12 de juliol

De 16 a 20.30 h a Can Manyé, Espai d'Arts i Creació

En aquest curs s'explica el procés d'elaboració del vi mitjançant un recorregut per totes les seves etapes (des de la plantació de la vinya fins al tast i el maridatge del producte), i es donen a conèixer els elements i processos implicats.

Diversos professionals proporcionaran eines per iniciar-se en el fascinant món del vi, en el qual s'aprofundirà mitjançant col·loquis, passejades i tastos.

Programa del curs

1. Un viatge per les principals varietats autòctones catalanes: garnatxes, xarel·lo, picapoll, parellada, carinyena, sumoll

2. Un viatge per les principals varietats foranes i catalanes: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, sauvignon blanc, chardonnay. Visita a la vinya Ànima d'Alella

3. Un passeig per la vinya: el cicle anual d'una vinya

4. Tipus de sòls i agricultura biodinàmica

5. Maridatges singulars: el despertar dels sentits

6. La tècnica del tast

7. Els aperitius catalans per excel·lència: vermut, clarea i ratafia

8. Una ampolla a la teva maleta: com veuen i beuen el vi català al món

9. Fem l'enoturista: visita a un celler de la DO Alella. Pràctica del que s'ha après

Vinyes verdes


PROFESSORAT

Coordinadora:

Patricia de Golferichs, directora de l'agència de comunicació Vilateral, autora de l'agenda de vins catalans Undiaunvi i propietària del restaurant Ànima Bistró (Vilanova i la Geltrú).

Professorat:

Joan Rubió, viticultor, enòleg i propietari del celler Cal Tiques.

Oriol Artigas, viticultor i coordinador i professor del CFGS de Màrqueting i publicitat en el sector vitivinícola de l'Institut d'Alella.

Francesc Ferrer, enòleg del Celler Frisach, a la Terra Alta.

Sílvia Culell, periodista, sommelier, extreballadora de l'equip de Wineissocial i actualment membre de l'equip de redacció del vi a la Bullipedia.

David Seijas, sommelier, extreballador d'El Bulli, de l'Hotel Arts i de la distribuïdora Vila Viniteca, actualment membre de l'equip de redacció del vi a la Bullipedia.

Mireia Pujol Busquets, directora del celler Alta Alella, llicenciada en Biologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, màster en Agricultura Ecològica per la Universitat de Barcelona i grau superior de Sommelier al Campus de Turisme, Hoteleria i Gastronomia - CETT.

Marta Vidal, CEO del celler Vallformosa.

Ester Bachs, màster en Comunicació Empresarial, fundadora de la consultora vinícola FermentingIdeas.com, directora del concurs de vermuts Premis Vinari i autora de La guia del vermut.


MATRÍCULA

A través d'Internet clicant en aquest ENLLAÇ o en persona en una de les diverses seus de l’Àrea de Formació Complementària

Més informació en aquest ENLLAÇ


L'AJUNTAMENT CONCEDEIX 15 BEQUES PER ASSISTIR ALS CURSOS 

L'Ajuntament d'Alella concedeix una beca individual a quinze persones interessades en participar i aprofitar aquest curs. La beca correspon a un 85% de l'import del preu general del curs dels Juliols UB que s'estableix en 178€ preu general.

 

Beneficiaris i requisits:

- Poden sol·licitar una beca tots els ciutadans i ciutadanes majors de 16 anys, estudiants universitaris, de batxillerat o de secundària, treballadors i treballadores que busquen formació o en general persones amb interès per ampliar els seus coneixements. (Els alumnes de segon de Batxillerat matriculats al curs podran obtenir 2 crèdits ECTS vàlids per als seus estudis universitaris).

- Els beneficiaris de la beca hauran de pagar un import de 26,70€ en concepte del curs dels juliol UB 2019 a l'Ajuntament d'Alella abans del 4 de juliol de 2019. En cas de no fer el pagament dins el termini no constarà com alumne becat i caldrà fer la inscripció i el pagament normalitzat a través de la Universitat de Barcelona.

- Les persones beneficiàries d'aquestes beques no es poden trobar en cap d'aquests supòsits (segons l'art 13.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre):

- Sancionats mitjançant una resolució judicial amb sentència ferma on es condemni a la pèrdua de tota possibilitat d'obtenir subvencions segons la Llei General de Subvencions.

- No estar al corrent de pagament de les obligacions de reintegrament de subvencions en termes que reglamentàriament es determinin.

Criteris de valoració:

La comissió de valoració estudiarà i valorarà les sol·licituds de les persones interessades a optar a la beca, tenint en compte els criteris d'atorgament i la seva baremació que s'especifiquen a continuació:

a) Persones empadronades al municipi d'Alella

 7 punts

b) Persones empadronades en altres municipis

3 punts

c) Valoració de la carta de motivació

        Fins  3 punts


Presentació de sol·licituds:

Les persones que vulguin acollir-se a la beca, caldrà que complimentin una instància genèrica sol·licitant la beca, més l'imprès d'autorització a l'Ajuntament d'Alella per consultar les dades del padró o el certificat d'empadronament si s'al·lega un municipi diferent d'Alella, més la carta de motivació fins al 27 de juny de 2019.

Per a sol·licitar beca, cal entrar per registre de l'Ajuntament presencialment o per Internet:

Comissió de valoració de les sol·licituds:

La Comissió de valoració elevarà a l'òrgan competent per resoldre la corresponent proposta, previ estudi i valoració de les sol·licituds presentades, una proposta d'atorgament. La Comissió de valoració estarà formada pels següents membres:

a/. Secretari de l'Ajuntament d'Alella o a qui delegui

b/. Regidora d'educació o qui delegui

c/. Tècnic de la regidoria d'educació de l'Ajuntament

La Comissió podrà convocar les persones interessades a fi de sol·licitar-los qualsevol aclariment.

Sorteig i atorgament:

Les sol·licituds s'ordenaran segons la puntuació obtinguda. En cas d'empat de puntuacions, i només en el cas que hi hagi més sol·licituds que beques disponibles, es farà un sorteig públic  l'1 de juliol a les 10h a la sala de plens, per ordenar les sol·licituds empatades. Les beques s'atorgaran a les quinze primeres sol·licituds de la llista ordenada. La resta de sol·licituds ordenades segons el sorteig quedarà en llista d'espera per si es genera alguna vacant.

Resolució:

La data de resolució de les sol·licituds, s'estableix per el mateix dia 1 de juliol de 2019 a partir de les 12h.

La Comissió comunicarà per escrit via email o per telèfon als sol·licitants la resolució no més tard de l'1 de juliol.

Si després del dia 27 de juny, encara hi hagués beques disponibles, es podran atorgar per ordre d'arribada de les sol·licituds.

Acceptació de la beca:

Les persones becades amb els 85% de l'import del curs, hauran de fer efectiu el pagament corresponent a l'import restant (26,70€) que equival al 15%, i fer arribar el comprovant d'ingrés a educacio@alella.cat com a màxim el 4 de juliol de 2019. Passat aquest termini, s'entendrà com a no acceptada la beca i es podrà oferir la beca, per ordre del sorteig, a les persones que configurin la llista d'espera si s'escau.

Justificació:

Un cop finalitzat el curs, el coordinador/a del curs conjuntament amb la regidoria d'educació farà un informe d'aprofitament de tots els alumnes becats abans de finalitzar l'any 2019 que formarà part de la memòria del curs.

Revocació

L'adjudicació de la beca podrà ser revocada en el cas que es descobreixi que en la sol·licitud es va incórrer en ocultació o falsejament de dades, o que hi hagi incompatibilitat amb beneficis d'aquesta classe procedents d'altres persones físiques o jurídiques.

Incompatibilitat

El benefici de l'ajut és compatible amb qualsevol altre ajut o beca, públics o privats, excepte en casos en què el gaudi d'aquest ajut coincideixi amb el d'altres ajuts o beques en les mateixes dates, la qual cosa determinarà la renúncia a un d'aquests ajuts.


Consulteu les bases de la convocatòria en aquest ENLLAÇ


PROGRAMA DEL CURS

“La volta al món del vi en cinc tardes”, 

Dilluns, 8 de juliol de 16 a 20.30h

16 a 17.30h Un passeig per la vinya: cicle anual d'una vinya

En aquesta primera sessió, treballarem el cicle d'una vinya, des de la seva plantació així com les diferents etapes i evolucions que experimenta durant tot un any; tractaments que s'hi fan i malalties que poden aparèixer, la seva adaptació a l'entorn, dificultats amb les quals conviu un viticultor i la història mundial del cep. 

17.30 a 18h Pausa cafè

18 a 19.30h Tipus de sòls i agricultura biodinàmica 

En Roc ha viatjat per tot el món formant-se amb els millors enòlegs i viticultors i posant en pràctica tots els coneixements en agricultura biodinàmica en el seu propi celler.. En aquesta sessió ens explicarà quins criteris segueixen els que aposten per aquest estil d'agricultura. També farem una introducció al procés de vinificació des que el raïm entra al celler fins que el vi s'embotella.

Ponent: Roc Gramona, treballa a les caves Gramona i és director de l'escola catalana de poda. Va estudiar a la Facultat d'Enologia de la Rovira i Virgili. 

19.30 a 20.30h Visita al projecte Ànima d'Alella

Gaudirem d'un capvespre trepitjant una vinya recuperada a Alella. Allà posarem en pràctica tots els coneixements adquirits en la primera sessió del curs. 

Ponent: Equip d'Ànima d'Alella: Mercè, Clàudia i l'Emi.

Dimarts 9 de juliol de 16 a 20.30h

16 a 17.30h Un viatge per les principals varietats autòctones catalanes 

De la mà de l'enòleg Oriol Artigas descobrirem les principals varietats autòctones del nostre país. Quines són? Quines característiques presenten? On es cultiven millor? Quins avantatges i inconvenients tenen a l'hora de treballar-les a la vinya i al celler? I quines descripcions organolèptiques ens transmeten a la copa? Finalment farem un debat del futur d'aquestes varietats o possibles varietats a recuperar. 

17.30 a 18h Pausa cafè

18 a 19.30h Un viatge per les principals varietats foranes implementades a Catalunya 

Un cop treballades les varietats autòctones, analitzarem quines varietats foranes han estat ben adaptades al nostre territori. Les identificarem i les situarem en el mapa òptim de plantació a Catalunya. També treballarem els seus avantatges i inconvenients a l'hora de treballar-les i les seves descripcions organolèptiques. 

19.30 a 20.30h De la vinya al celler

Per acabar la jornada seguirem treballant tot el procés d'elaboració del vi i també tractarem sobre els estils de criança més habituals. 

Ponents: Oriol Artigas, viticultor i enòleg del celler Oriol Artigas i coordinador i professor del Cicle Formatiu de Grau Superior de Màrqueting i publicitat, amb perfil professional enològic de l'Institut d'Alella. 

Dimecres, 10 de juliol de 16 a 20.30h

16 a 18 h La tècnica del tast

Al llarg d'aquesta sessió aprendrem els passos que cal seguir a l'hora d'analitzar un vi. Parlarem dels conceptes bàsics de cada fase del tast: la vista, l'olfacte i el gust. 

18 a 18.30h Pausa cafè

18.30 a 20.30h El despertar dels sentits: Maridatges singulars

La màgia de combinar el vi amb el menjar. A través del joc de gustos i colors, la Sílvia i el David ens explicaran les principals tècniques per harmonitzar productes gastronòmics amb els diferents estils de vins. Ho posarem en pràctica a classe. 

Ponents: Sílvia Culell periodista, sommelier, va estar treballant a l'equip de Wineissocial i actualment és membre de l'equip de redacció del vi a la Bullipedia. David Seijas, sommelier, va estar treballant al Bulli i a l'Hotel Arts i Vilaviniteca. Actualment també és membre de l'equip de redacció del vi a la Bullipedia.   

Dijous, 11 de juliol 16 a 20.30h

16 a 18h Una ampolla a la teva maleta: Com v(b)euen el vi català al món

A través de l'experiència en exportació de cellers com Alta Alella i Vallformosa parlarem sobre la visió del vi català a mercats com l'Europeu, l'Asiàtic i l'Americà. Analitzarem les noves tendències en el consum de vi a escala mundial i en traurem interessants conclusions. 

Ponents: Mireia Pujol Busquets, directora del celler Alta Alella, llicenciada en Biologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, Màster en Agricultura Ecològica per la Universitat de Barcelona i Grau Superior de Sommelier al CEET (Campus internacional de formació i transferència de coneixement en turisme, hoteleria i gastronomia adscrit a la Universitat de Barcelona), i Carles Gala. Llicenciat en comunicació audiovisual i màster en Direcció de Màrqueting i Gestió Comercial. Ha treballat en diversos mitjans de comunicació com TVE, Barcelona TV o Penedès TV i actualment és el responsable de comunicació de Vallformosa. També forma part de la Comissió de Màrqueting de l'Institut del Cava i l'Associació Vinícola Catalana.

18 a 18.30h Pausa cafè

18.30 a 20.30h Els aperitius catalans per excel•lència: vermut, clarea i ratafia

Ampliarem el contingut del curs amb una xerrada sobre les 3 begudes de moda actualment al panorama català vitivinícola. En auge el seu consum, explicarem com s'elaboren, quins trets diferencials tenen i quines tipologies trobem al mercat. 

Ponents: Ester Bachs, màster en Comunicació Empresarial. L'any 2013 crea la seva pròpia consultora pel sector vinícola (Fermentingideas.com). A partir 2015 dirigeix el concurs de vermuts Premis Vinari dels Vermuts Catalans i és autora del llibre La Guia del Vermut. 

Divendres 12 de juliol de 16 a 20.30h

De 16 a 20.30h Fem l'enoturista: visita al celler Alta Alella

L'últim dia del curs, i per posar en pràctica tots els coneixements adquirits, visitarem el celler Alta Alella. Passejarem per les seves vinyes i veurem en directe els diferents sòls, estils de poda i formes d'un cep i el seu creixement. Seguirem la visita dins del celler on podrem observar els diferents  recipients on es pot fermentar i criar un vi. En acabar farem un tast dels seus vins amb un bon tast guiat. 


PROGRAMA Juliols UB 2017

PROGRAMA Juliols UB 2016

 

Pujar al principi de la pàgina