Notícies
Publicat el 20 de novembre de 202320.11.2023
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Meritxell Genescà guanya el premi de contes Alella a Guida Alzina
Meritxell Genescà i Marc Almendro

Dins dels actes del Correllengua, el 18 de novembre s'ha celebrat a Can Lleonart l'acte de lliurament dels Premis Literaris Alella 2023. Meritxell Genescà, de Sant Salvador de Guardiola, ha estat la guanyadora de la 22a edició del premi de contes Alella a Guida Alzina per l'obra Joc simbòlic.  

El jurat, format Anna Gas, Anna Ballbona i Fina Llorca, ha decidit per unanimitat guardonar aquest relat destacant la seva “frescor i originalitat” i la perspectiva de gènere present en una narració que va generant una ambientació misteriosa i unes expectatives que acaben amb un final molt suggeridor i obert a les interpretacions.

Enguany aspiraven al premi Guida Alzina un total de 93 obres procedents d'arreu dels Països Catalans. Històries ambientades en escenaris molt diferents, amb temes molt diversos com les relacions familiars o el rebuig de la violència contra les dones, i amb obres amb variacions dialectals deliberadament remarcades pels autors i autores. El premi consisteix en 600 euros i la publicació de l'obra en la revista Alella

L'altre premi literari, el de poesia Alella a Maria Oleart, ha quedat desert per primera vegada en les seves 26 edicions d'història. Després de la lectura i anàlisi dels 45 poemaris presentats, una participació remarcable, el jurat format per Glòria Coll, Gemma Garcia i Laia Llobera, ha decidit per unanimitat declarar el premi desert per tal de “preservar la qualitat literària i el prestigi” d'aquest certamen i de l'Editorial Fonoll, al considerar que cap de les obres destaca per la seva “originalitat, forma, ni estructura” i es denota poca coherència en els treballs. Una decisió que no és senzilla, però que permetrà continuar fent que aquest sigui un certamen de referència.

L'alcalde d'Alella, Marc Almendro, ha destacat la importància i la llarga trajectòria dels Premis Literaris, remarcant el seu valor com a difusors de la literatura, la llengua i la cultura catalanes. Almendro ha reconegut el doble repte d'aquests guardons: mantenir una àmplia participació i garantir la qualitat de les obres premiades. 

L'acte de lliurament va finalitzar amb l'espectacle “Parlen les dones”, un concert-recital de Lia Sampai, acompanyada per la guitarra d'Adrià Pagès, en què la cantautora va combinar cançons pròpies amb poesies musicades de Maria-Mercè Marçal, Montserrat Abelló, Mercè Rodoreda i altres dones referents de la cultura catalana. 

Pujar al principi de la pàgina