Notícies
Publicat el 21 de novembre de 202321.11.2023
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Alella acull una marxa exploratòria amb perspectiva feminista
Marxa exploratòria

Una quinzena de dones de diferents edats van participar el passat dijous, 16 de novembre, a una marxa exploratòria per diferents carrers del poble amb l'objectiu d'analitzar la percepció de seguretat dels espais i proposar millores que puguin evitar situacions de risc per a les dones. La marxa exploratòria, dinamitzada pel Col·lectiu Punt-6, tenen per objectiu ampliar el coneixement i la conscienciació entorn del paper preventiu que té l'urbanisme feminista i disposar d'una diagnosi sobre seguretat amb perspectiva de gènere que proporcioni eines pel disseny de polítiques públiques de seguretat. 

Què és una marxa exploratòria?

Les marxes exploratòries són una eina cabdal que ens facilitarà l'elaboració de les propostes i recomanacions de millora de la seguretat urbana amb perspectiva de gènere. Les marxes es van desenvolupar al Canadà l'any 1989 pel Comitè d'acció de la regió metropolitana de Toronto, tot responent a la violència feta contra les dones i les criatures.

Aquestes són una metodologia centrada a identificar aspectes urbans relacionats amb la percepció de seguretat a l'espai públic des d'una perspectiva de gènere. Consisteixen a recórrer un barri o un entorn concret amb un grup reduït per crear un ambient de confiança i segur per parlar de com ens afecten les violències masclistes, per tal de detectar i analitzar quins elements físics i socials condicionen la percepció d’(in)seguretat de les dones que viuen en un determinat entorn. És una eina de diagnosi, per obtenir informació sobre com respondre a aquesta problemàtica de les polítiques de seguretat i d'urbanisme.

Les marxes permeten:

  • Ampliar la visió de les violències que condicionen la seguretat de les dones a l'espai públic i comunitari.
  • Autoorganitzar-se i reivindicar col·lectivament espais segurs amb una perspectiva feminista.
  • Compartir i contribuir en la reparació de les violències rebudes en l'espai públic.
  • Identificar col·lectivament els aspectes físics i funcionals de l'espai que generen percepció de seguretat.
  • Incorporar la mirada feminista a l'agenda política i de les persones tècniques en les àrees d'urbanisme, mobilitat i seguretat, entre d'altres.
  • Cal destacar que la metodologia plantejada es treballa amb dones i persones no binàries.

La marxa exploratòria es va desenvolupar pel centre de municipi, des de la parada de bus de Can Lleonart fins a l'aparcament de vehicles de Can Calderó, passant per diferents carrers i places. Van participar diverses membres de l'Associació de Dones Montserrat Roig, de l'Associació Dones Solidàries i del Col·lectiu Tribu Feminista. El Col·lectiu Punt-6 elaborarà un informe amb la diagnosi que serà lliurat a l'Ajuntament en les properes setmanes. 

Aquesta actuació és una de les mesures incloses dins del Pla Nacional de Prevenció de les Violències Masclistes presentat aquest dilluns 20 de novembre pel Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya.  El Pla contempla la creació d'una Xarxa Lila arreu del territori per prevenir les violències masclistes a comerços, mercats, transports, espais veïnals, culturals i esportius. És una de les 222 accions més destacada del Pla nacional de prevenció de les violències masclistes. Amb una inversió de 43 milions d'euros, el Pla s'ha elaborat amb les entitats feministes i els professionals dels serveis especialitzats de la xarxa d'atenció i recuperació de les violències masclistes.

Mesures destacades:

  • Es crea una Xarxa Lila arreu del territori perquè la prevenció arribi a tot arreu, integrada per comerços, mercats, transports, espais veïnals, culturals i esportius. S'inclou una campanya de formació per a les persones que hi treballen per tal que sàpiguen com donar suport a les persones que pateixen violència.
  • Es crearan les figures referents en prevenció de les violències masclistes. Per exemple, un coordinador/a d'intimitat en l'audiovisual i arts escèniques, un delegat/da de protecció en l'esport i un referent de prevenció a tots els casals cívics i comunitaris.

En mobilitat i urbanisme:

  • S'habilitarà un botó lila a les apps mòbils dels operadors de transport públic amb el telèfon d'atenció a les dones en situació de violència 900 900 120
  • S'impulsarà el sistema de parades a demanda en les rutes dels autobusos que transiten per espais poc concorreguts.
  • Es crearà una bústia virtual anònima de denúncies de violències sexuals que es pateixin o es detectin al transport públic.
  • També es faran marxes exploratòries per pobles i ciutats, perquè les veïnes participi en la millora de l'enllumenat o la percepció de seguretat dels espais.

En salut:

  • Es formarà a professionals de la salut per evitar la violència obstètrica i garantir plenament els drets sexuals i reproductius.
  • S'impulsarà una xarxa territorial de 119 referents de gènere en els serveis socials.

En educació:

  • Es millorarà la prevenció a les escoles amb punts liles irisats, per oferir informació en prevenció de les violències masclistes i LGBTI-fòbiques.
  • Es reforçarà la Unitat de Suport a l'Alumnat en Situació de Violència (USAV), formant al professorat referent de coeducació, convivència i benestar emocional (COCOBE).
  • S'inclourà una assignatura obligatòria sobre gènere als estudis del Grau de Ciències de l'activitat física i l'esport.
  • Es poden consultar totes les mesures en el document complet del Pla nacional de prevenció de les violències masclistes 2023-2025.

Més informació en aquest enllaç

Més informació en aquest enllaç

Pujar al principi de la pàgina