Com cada mes de novembre, l'Ajuntament i les entitats de dones del municipi han preparat un seguit d'activitats per ajudar a prendre consciència del problema que suposa la violència masclista a la nostra societat i la necessitat de treballar en l'àmbit col·lectiu i de manera individual per erradicar aquests comportaments. Enguany les Jornades del 25N tornen a realitzar-se de manera presencial i es desenvoluparan del 5 de novembre a l'1 de desembre.
JORNADES PER A L'ELIMINACIÓ DE LES VIOLÈNCIES MASCLISTES
Del 5 de novembre a l'1 de desembre de 2022
DISSABTE 5 NOVEMBRE
18 h. Espai d'Arts Escèniques- Casal Alella
Nit de reis, King's night o el que vulgueu, de Parquing Shakespeare
La companyia Parking Shakespeare porta una nova versió de Nit de Reis, adaptada per l'actriu, dramaturga i directora Marta Aran, la qual ha fet una revisió actualitzada dels nostres dies del clàssic de William Shakespeare. Nit de reis, és una comèdia d'embolics amorosos, on es plantegen diferents formes d'estimar i diferents maneres d'entendre la identitat i els rols de gènere. Marta Aran, ha volgut aproximar aquest clàssic a la filosofia Queer i inspirar-se en l'estètica del món Drag, especialment, en els Drags Kings, un col·lectiu minoritari dins d'aquest món.
Aquest és el Shakespeare que s'imagina l'autora al 2022, que posa una història d'amor gai dient que és una gran amistat i el que es qüestiona els gèneres a través del DRAG (terminologia que té el seu origen en les comèdies de Shakespeare: DRESS A GIRL).
DISSABTE 19 DE NOVEMBRE
18.30 h. Espai d'Arts Escèniques- Casal Alella
Teatre Familiar: La motxilla d'Ada, de Teatre al Detall
Aquest espectacle explica la història d'un pare i una mare que van a fer una xerrada sobre la història de la seva filla Ada i del seu trànsit de gènere. Una història TRANSformadora i emocionant que ens TRANSportarà al món i les sensacions de l'Ada per veure i viure el seu TRÀNSIT. Un espectacle que ens parla de la identitat de gènere, perquè allò de "nen-nena, home-dona, blau-rosa, fort-feble..." potser ha de canviar definitivament.
DIJOUS 24 DE NOVEMBRE
19-21 h. Àgora, l'espai d'adolescents i joves d'Alella
Taller d'autodefensa feminista per a noies joves
A càrrec de l'Associació d'autodefensa BITERNA
Taller no mixt destinat a noies joves fins a 35 anys
Has sentit por a anar sola pel carrer? Alguna vegada has tingut la sensació de no saber com respondre davant d'un home/una persona que està envaint el teu espai o trepitjant quan parles?
Durant el taller no mixt en parlarem, veuràs que no estàs sola i treballarem tècniques físiques d'autodefensa i atac. Però, també, els aspectes més socials i emocionals per abordar l'autoestima, els complexes, els bloquejos i aprendre a posar límits. Un espai segur on legitimar les pròpies vivències i emocions, descobrir, reconèixer i valorar les pròpies capacitats i consciència.
Inscripcions en aquest FORMULARI
DIVENDRES 25 DE NOVEMBRE
17h. Àgora.
Beating Da’ Match. Taller de rap per a nois.
Taller conduït per Amat Molero, d'Ulleres per Esquerrans i Lucas Vico d'Erol Urbà.
T'has plantejat mai quins són els teus privilegis socials i personals? Ser home, tenir una masculinitat normativa, sentir-se heterosexual, tenir la pell blanca, néixer a Europa, néixer en una família de classe mitjana o alta són alguns dels privilegis que pots tenir. Com t'afecten aquests privilegis?
A través del taller "Beating Masculinitats" ens aproximarem a començar a prendre consciència del poder social i l'impacte personal i social d'aquests privilegis. El rap i el hip hop ens acompanyaran a poder expressar i desprendre un discurs i posicionament de presa de responsabilitat i consciència com a homes respecte a aquesta temàtica.
DIVENDRES 25 DE NOVEMBRE
18.30 hores, Plaça Ajuntament
Acte institucional, lectura del manifest amb la participació de l'Associació ADA, Dones d'Alella Montserrat Roig i l'Associació de Dones Solidàries d'Alella.
Representació teatral Las Poderosas, Teatro des de Guatemala
Obra teatral Las Poderosas.
Sinopsis: Transformar-se en una lluitadora per callar la veu de qui em persegueix dient-me al que haig de fer i com haig de ser. Segui lluitant per la meva vida i ser conscient que sense la meva paraula i les de les que m'acompanyen jo no estaria aquí. Posar-me a cuinar i a cosir, la veritat és que no sé per a què. I demanar a qui m'envolta que deixin de parlar dels seus problemes. No parlo del que va passar, però sí d'allò que vaig viure. Que altres dones ho escoltin, que sàpiguen que poden sortir-ne... i que després fins i tot tornaran a riure. Descobrir entre totes perquè estem aquí. I seguir.
Las “Poderosas teatro” són un grup de teatre que viatgen des de Guatemala. Van néixer a inicis de 2008, són un grup de dones, sobrevivents de violències masclistes: Telma Ajín, Lesbia Téllez, Adelma Esperanza Cifuentes, Mayra Salvador i Telma Sarceño. Elles han treballat en un llarg procés d'investigació i creació a partir de les seves vivències, desitjos, preocupacions i somnis, juntament amb les seves filles i fills. Dirigides per la directora i actriu Patricia Orantes, el dramaturg i director Marco Canale, la investigadora Silvia Trujillo i la psicòloga Maria del Carmen Navarro.
DIVENDRES 25 DE NOVEMBRE
19.30-20.30 h. Biblioteca Ferrer i Guàrdia
Presentació La jaula de oro, de Montserrat Crespo (alellenca)
Presentació del llibre de Montserrat Crespo i dinamitzat per Sònia Calderón. La “Jaula de Oro” narra una història no verídica sobre les violències masclistes en l’àmbit de la parella, també altres dones, a la novel•la, pateixen violències de la seva pròpia mare , de posteriors parelles i inclús de la seva pròpia filla de curta edat. En aquesta història s'exposen les violències masclistes que pateixen les dones, concretament la violència física, la psicològica així com la vicària; no només cap a les dones sinó també les violències i patiments contra els seus fills i filles.
DIJOUS 1 DE DESEMBRE
19-21 h. Can Lleonart
Tertúlia. "Quan cridem els nostres noms", amb Alba Alfageme
A Quan cridem els nostres noms, Alba Alfageme exposa de manera clara i directa les conseqüències psicològiques que té el patriarcat en les dones i ofereix eines per alliberar-se d'aquesta càrrega. A través de la seva veu, obra i xerrada ens endinsaran en la realitat del #MeToo i el #cuéntalo, la hipersexualització dels cossos, la perversió del missatge, el purple washing, la identitat i la interseccionalitat, l'autodefensa feminista o la sororitat, entre d'altres.
Alba Alfageme. Psicòloga especialitzada en processos de violència masclista i perspectiva de gènere, professora associada de la UB i la UdG en diferents graus i màsters i assessora del Govern en matèria de seguretat i perspectiva de gènere.
Inscripcions en aquest FORMULARI