Notícies
Publicat el 2 de novembre de 202302.11.2023
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
El Ple aprova inicialment un pressupost de 14,2 milions d'euros per l'any vinent
Ple pressupost

El Ple de l'Ajuntament celebrat el 26 d'octubre va aprovar inicialment un pressupost de 14.212.787 euros per a l'any vinent. Els comptes de 2024 es redueixen el 3,15% respecte a l'exercici anterior, en un any marcat per la necessitat de contenir la despesa i incrementar els ingressos per poder  mantenir el nivell de qualitat dels serveis que es presten a la ciutadania. 

Els comptes de 2024 s'han elaborat tenint molt present la liquidació de l'any 2022 —que es va tancar amb números negatius després de molts anys de superhàbit— i el context econòmic actual, condicionat per dos factors principals: l'alt nivell inflacionari de l'economia espanyola i l'impacte de la reforma del l'impost de plusvàlua, que suposa 600.000 euros menys anuals d'ingressos per a l'Ajuntament.  

Augment d'impostos i taxes
L'alcalde d'Alella, Marc Almendro, va reconèixer en el Ple que els pressupostos d'enguany han estat molt difícils de quadrar per la fràgil situació del finançament local. Segons va explicar l'alcalde, amb el nivell impositiu que es manté des de fa anys no s'arriben a cobrir les despeses de personal i de serveis, que han sofert un increment en els darrers exercicis pels augments salarials i de la despesa energètica. Així, per poder equilibrar el pressupost sense posar en perill cap dels serveis que actualment es presten a la ciutadania, el govern s'ha vist obligat a buscar més ingressos amb l'increment d'impostos, com l'IBI i l'impost de vehicles i d'algunes taxes, com la de residus i la de retirada de vehicles. Amb les modificacions previstes de les ordenances fiscals s'espera incrementar un  9,33% els ingressos per impostos directes (IBI, vehicles, plusvàlua i activitats econòmiques), passant de 7,4 a 8,1 milions d'euros. També es preveu un increment del 7% pel que fa a les transferències i subvencions corrents, sobretot per l'augment dels ingressos procedents de la participació en els impostos de l'Estat. Aquests increments fan possible l'equilibri d'ingressos i despeses dels comptes de 2024. 

Un 7,43% més en despeses de personal
El capítol de personal augmenta en gairebé un 7% per l'increment retributiu salarial del 2%, previst a la Llei de pressupostos generals de l'Estat i l'actualització de l'augment salarial de 2023, amb un 0,5% més addicional amb efectes de l'1 de gener de 2023. No hi ha canvis a la plantilla de personal però si s'incorporen dues places de peó, que es financen amb plans d'ocupació de la Diputació de Barcelona, i el d'una segona educadora social. Cal destacar també l'augment de despeses del 21% de càrrecs electes, en passar de 13 a 17 regidors al plenari. 

Un 3,8% més en béns i serveis 
A l'augment de personal, cal afegir-hi l'increment del 3,8% de la despesa en béns i serveis corrents, derivat de l'actualització del cost d'alguns dels serveis i de la pujada del cost energètic. Destaca de forma significativa l'increment del contracte de la gestió de residus, que passa dels 577.000 als 673.000 euros i el de neteja viària, que augmenta un 11% passant de 425.000 a 472.000 euros anuals. 
El pressupost inclou, com en exercicis anteriors, un fons de contingència de 250.000 euros per fer front a possibles eventualitats i donar resposta a situacions que es puguin produir al llarg de l'any. 

L'oposició, en contra dels pressupostos

Els comptes es van aprovar amb els vots a favor de l'equip de govern, d'ERC+SxA i Alella Primer-PSC, i el vot en contra de tots els grups de l'oposició, Per Alella Junts-CM, PP i Primàries Alella.

L'alcalde d'Alella va reconèixer a la sessió plenària que "apujar impostos és una decisió molt difícil, el govern d'Alella no la pren a la lleugera ni alegrament, però tenim la responsabilitat que ens obliga a fer una bona gestió perquè l'Ajuntament tingui una situació estable i segura"

La portaveu de Per Alella Junts-CM, Natàlia Brenes, va justificar el vot en el fet que el govern no ha tingut ha acceptat cap de les propostes presentades pel seu grup i considerades "capdalls pel poble". Entre d'altres es va referir a la solució al problema de la sortida de l'autopista, la coberta de la pista exterior del Pavelló Municipal d'Esports i el parc de la Serreta. Per Alella Junts-CM va ser crítica amb algunes partides com l'increment dels 70.000 euros per la Festa de la Verema, la rebaixa de la partida de pavimentació o l'absència de partides destinades al pressupost participatiu.

La portaveu del PP, Carme Torres, va recolzar els arguments de la portaveu de Per Alella Junts-CM i va coincidir en el seu rebuig a apujar impostos en un moment en què les famílies també han de fer front a les pujades de preu.

Glòria Monné, portaveu de Primàries Alella, també va rebutjar l'increment dels tributs i va criticar que el govern "no ha fet cap esforç de contenció de la despesa" i ha traslladat a la ciutadania l'increment de costos amb la pujada d'impostos. Monné va insistir que, en aquests moments, "és preferible no arribar a l'excel·lència" i retallar partides que no són vitals per al municipi.

Pressupost per regidories Pressupost per regidories

A què es destinen cada 100 euros

×  
Sessió ordinària del Ple de l'Ajuntament d'Alella 26/10/2023 Sessió ordinària del Ple de l'Ajuntament d'Alella 26/10/2023

Informació relacionada
Pujar al principi de la pàgina