Notícies
Publicat el 28 de novembre de 202128.11.2021
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
El pressupost municipal creix un 25% l'any vinent i arriba als 15,6 milions
Ple pressupost

El Ple de l'Ajuntament celebrat el 25 de novembre va aprovar inicialment un pressupost de 15.600.500 euros per a l'any vinent, el que suposa un increment de més del 25% respecte a l'exercici anterior, un dels augments més significatius dins de l'històric pressupostari municipal. Aquest important increment es deu principalment a dos factors: la recuperació dels nivells de despesa previs a la pandèmia i el fort impuls inversor previst després de dos anys de contenció econòmica. 

L'augment més rellevant se centra en les inversions amb un increment de més de 993%. Es preveuen destinar 2.764.622 euros. Tot i que al document d'aprovació inicial està incorporat com a endeutament per necessitats comptables a l'espera de la liquidació del pressupost de 2021, el govern preveu poder finançar la major part de les inversions amb els romanents de tresoreria acumulats en els darrers anys, sense haver de recórrer a nou endeutament.

Les despeses de béns i serveis s'incrementen un 8% amb la recuperació de les partides prèvies a la pandèmia de l'activitat cultural i festiva, com ara el Festival d'Estiu, la Festa de la Verema, la Festa Major o les Jornades de la Gent Gran. També augmenten les partides de manteniment i neteja de la via pública, que passa de 350.000 a 400.000 i les destinades a subministrament elèctric i gas, que creix de 380.000 a 494.000 euros. 

Un altre increment destacat és el de la gestió de l'arbrat viari que augmenta fins als 85.000 euros, amb 40.000 euros addicionals per la replantació d'arbrat a diferents barris del municipi.  Igualment, s'afegeixen més recursos fins a arribar als 150.000 euros d'aportació a la Mancomunitat de Serveis d'Alella, el Masnou i Teià per a la gestió de les deixalleries fixa i mòbil.

Un 2% més per al personal
El capítol de personal augmenta un 2%, derivat bàsicament de l'increment retributiu salarial previst a la Llei de pressupostos generals de l'Estat. A aquesta partida es destina el 28% del pressupost, més de 4,3 miliones d'euros.

Augment de les transferències
Pel que fa als ingressos, s'espera la recuperació dels nivells de recaptació d'impostos i taxes previs a la pandèmia i un augment de gairebé un 11% de les transferències i subvencions procedents de l'Estat, la Generalitat i la Diputació. S'esperen uns 400.000 euros més per l'augment de la participació en els impostos de l'Estat i per les aportacions extraordinàries de la Generalitat i el pla de resiliència local de la Diputació per donar suport a les entitats locals per ajudar a la recuperació de la crisi sanitària i econòmica de la COVID-19. 

Increment generalitzat a les regidories
Totes les regidories, excepte la d'Hisenda, incrementen les seves partides després de dos anys de contenció. Els augments més destacats són a Obres Públiques, a conseqüència de l'alt volum inversor, i a Urbanisme per l'adquisició de terrenys. També augmenten significativament Festes, Turisme i Identitat i Gent Gran, per la recuperació de l'activitat cultural i festiva. Igualment, creix la despesa destinada a seguretat, amb més dotació per a la Policia Local, i s'incrementen les subvencions a les entitats. 

Més recursos per a Serveis a les Persones
L’àrea de Serveis a les Persones, que inclou Serveis Socials i Habitatge, també disposarà de més recursos econòmics l'any vinent. La partida d'aquesta àrea s'incrementa en 60.000 euros i arribarà als 760.598 euros, dels quals 330.000 euros (76.000 euros més que l'any 2021) es destinaran als serveis bàsics d'atenció i promoció social. Com en anys anteriors, el pressupost contempla una partida addicional de 300.000 euros com a fons de contingència per fer front a possibles eventualitats i donar resposta a situacions que es puguin produir al llarg de l'any. 

L'oposició no dóna suport al pressupost
El pressupost es va aprovar amb els vots a favor de l'equip de govern —d'ERC+SxA i Gd'A— i no va tenir el recolzament de l'oposició. JxCAT va anunciar que presentaria un pressupost alternatiu i AA-CUP va tornar a reclamar els pressupostos participatius i es va mostrar contrari a algunes de les actuacions incloses en la proposta del govern. Les dues formacions van votar en contra. AP-PSC i Cs es van abstenir.

El pressupost estarà a exposició pública fins al 22 de desembre, abans de la seva aprovació definitiva. Es pot consultar a www.alella.cat/pressupost

A què es destinen cada 100 euros

Partides per regidories

Informació relacionada
Pujar al principi de la pàgina