Notícies
Publicat el 15 de gener de 202015.01.2020
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Alella s'adhereix al protocol comarcal per a l'abordatge de la violència masclista
Violència masclista

Per tal d'enfortir encara més els mecanismes de suport a les dones que pateixen violència masclista, l'Ajuntament s'ha adherit al Protocol comarcal per a l'abordatge integral de la violència masclista al Maresme, un document impulsat pel Consell Comarcal i el Servei d'Intervenció Especialitzada Mataró-Maresme, que compta amb la participació activa de tots els agents del territori implicats en la detecció, prevenció i intervenció davant les diferents violències que pateixen les dones a l’àmbit de la parella, la família, l'entorn laboral i l'espai social o comunitari.

El Protocol és una eina per a totes i tots els professionals de la comarca implicats en l'eradicació de la violència masclista, i un instrument viu que permet abordar, paulatinament i d'una forma òptima, totes les formes de violència masclista entesa com a una "manifestació de la discriminació i de la situació de desigualtat en el marc d'un sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones i que, produïda per mitjans físics, econòmics o psicològics, incloent-hi les amenaces, les intimidacions i les coaccions, tingui com a resultat un dany o un patiment físic, sexual o psicològic, tant si es produeix en l´àmbit públic com en el privat".

El document relaciona 4 àmbits on es produeix la violència masclista: la parella, la família, l'entorn laboral i l'espai social o comunitari i planteja un circuit comarcal d'intervenció coordinada per part dels diferents serveis implicats: serveis socials, serveis específics d'atenció a dones, servei d'intervenció especialitzada,  àmbit de seguretat, àmbit de salut i àmbit judicial.

Aquest Protocol ha comptat amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona i amb la participació de referents de tots el àmbit de la comarca: social, policial, judicial, sanitari i educatiu.

L'adhesió al protocol es va aprovar per unanimitat al Ple municipal de 19 desembre. 


Protocol d'actuació als espais d'oci

Paral·lelament, l'Ajuntament està ultimant el Protocol d'actuació envers les violències sexuals i lgtbifòbiques als espais públics d'oci nocturn d'Alella. El document inclourà tant accions preventives com circuits d'intervenció, i es preveu aprovar el primer trimestre de 2020. Mentre s'enllesteix aquest protocol, l'Ajuntament ja fa temps que porta a terme accions per tal d'actuar de forma preventiva en l'oci nocturn, amb la instal·lació d'un servei d'informació i prevenció (La Base), que vetlla per evitar situacions de risc, i un Punt Lila per a la prevenció i l'abordatge de violències sexuals i lgtbifòbiques a la festa de La Fil·loxera, la Festa Major i la Festa de la Verema. 



Pla Local d'Equitat, el marc de referència

Totes les actuacions que es realitzen a l'entorn del tema de la violència masclista a Alella, s'emmarquen dins del Pla Local d'Equitat, aprovat al gener de 2018. L'Ajuntament també disposa del Protocol per a l'abordatge de la violència envers les dones, aprovat l'any 2014. Seguint aquest protocol, es va crear la comissió de seguiment de casos, que inclou la Policia Local i el Grup d'Atenció a la Víctima de la comissaria de Mossos d'Esquadra de Premià de Mar i també les regidories de Serveis a les Persones,  Equitat i Adolescència i Joventut, a més de l’Àrea Bàsica de Salut, el Servei d'Informació i Assessorament a la Dona (SIAD) del Consell Comarcal i el Servei d'Intervenció Especialitzada (SIE) de la Generalitat.

Protocol sobre l'abordatge integral de la violència masclista

Protocol sobre l'abordatge integral de la violència masclista

Fitxer: Protocol_Violencia_Masclista_Maresme.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 112
Mida: 2.39 MB

Guia protocol comarcal del Maresme per a l'abordatge integral de la violència masclista

Guia protocol comarcal del Maresme per a l'abordatge integral de la violència masclista

Fitxer: GUIA_PROTOCOL_COMARCAL_DEL_MARESME_PER_A_L_ABORDATGE_INTEGRAL_DE_LA_VIOLENCA_MASCLISTA_online1.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 18
Mida: 974.67 kB

 

Pujar al principi de la pàgina