Portada|Educació|Jornades Ferrer i Guàrdia d'Innovació Educativa
 
Versió per imprimir
Jornades Ferrer i Guàrdia d'Innovació Educativa
X Jornades Ferrer i Guàrdia
L'Ajuntament d'Alella organitza des de l'any 2002 les Jornades Francesc Ferrer i Guàrdia d'Innovació Educativa, una iniciativa que pretén facilitar i promoure un espai de debat, reflexió i intercanvi d'experiències sobre el món educatiu obert als diferents sectors que intervenen en aquest àmbit. Les jornades van néixer coincidint amb el centenari de l'Escola Moderna fundada pel pedagog alellenc Francesc Ferrer i Guàrdia.

XII Jornades d'Innovació Educativa Francesc Ferrer i Guàrdia “Educar en valors d'igualtat a través de la coeducació"

Jornades Ferrer i Guàrdia

Jornades Ferrer i Guàrdia

Fitxer: FULLETO_Ferrer_i_Guardia_2021_def__1_.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 681.82 kB

 

Del 19 al 22 d'octubre de 2021

Des de la comissió organitzadora de les Jornades Francesc Ferrer i Guàrdia d'Innovació Educativa del Consell Educatiu Municipal de l'Ajuntament d'Alella, formada per diferents membres de la comunitat educativa d'Alella, s'organitzen les dotzenes Jornades Ferrer i Guàrdia que pretenen facilitar i promoure un espai de debat, reflexió i intercanvi d'experiències sobre el món educatiu.

Les XII Jornades es desenvoluparan de forma presencial del 19 al 22 d'octubre de 2021, sota el títol “Educar en valors d'igualtat a través de la Coeducació”. Aquestes jornades pretenen generar un espai obert de debat i reflexió que permeti visibilitzar i potenciar la coeducació com a eina per a la prevenció de desigualtats i de discriminacions. A més del debat inicial s'ha volgut donar visibilitzar, a través d'una taula de bones pràctiques coeducatives, experiències significatives pels valors que potencien i els models d'igualtat de gènere, d'inclusió i d'igualtat d'oportunitats que transmeten. També s'han previst uns tallers específics per a cada etapa educativa, oberts a totes les persones inscrites, que oferiran eines pròpies de l'educació audiovisual amb perspectiva de gènere, per fomentar una mirada crítica, activa i lliure d'estereotips de gènere amb la voluntat de propiciar un canvi conscient per anar teixint aliança entre els diferents agents socials i educatius i anar educant amb valors d'igualtat.

Les activitats es faran de manera presencial a l'Institut Alella.

La inscripció és gratuïta però obligatòria per facilitar els enllaços i preveure l'afluència emplenant aquest FORMULARI  abans del 4 d'octubre de 2021.

Alella 19, 20, 21 i 22 d'octubre

 Dimarts 19 d'octubre – EDUCAR EN VALORS D'IGUALTAT  

17 a 17.15h Presentació i benvinguda, a càrrec de Teresa Vilaró, regidora d'Educació de l'Ajuntament d'Alella.

17.15 a 18.15h Que entenem per Coeducació? Perspectiva històrica  i reptes actuals per transmetre valors d'igualtat.

Xerrada debat amb Mercè Otero Vidal, professora jubilada, formadora i assessora en coeducació i pedagogies feministes. Traductora de textos clàssics i autora d'articles de ginecocrítica. Activista feminista en el Centre de documentació de Ca la dona, i Mariona Zamora Juan, antropòloga social, especialitzada en teoria política feminista i polítiques d'igualtat amb perspectiva de gènere i feminista a l'Institut Interuniversitari d'Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania. S'ha format, treballat i escrit en l’àmbit de la coeducació i la transformació organitzacional proequitat de gènere. És sòcia fundadora de L'Esberla, on treballa de formadora, facilitadora i consultora.

18.15 a 18.30h Torn obert de paraula

18.30 a 20h  Taula rodona amb experiències coeducatives: 

 •   “L'espai,  agent coeducador” per Equal Saree, equip d'arquitectes i investigadores feministes especialitzades en aplicar la perspectiva de gènere a l'urbanisme i a l'arquitectura. Els seus projectes volen garantir que els espais d'aprenentatge estan dissenyats amb criteris de justícia de gènere, de sostenibilitat ambiental i social i d'inclusió. 
 •    “Programa Win-WIT: Apropant la indústria al talent femení" impulsat per la Fundació Bertelsmann, fundació que lidera processos de reforma i desenvolupa projectes innovadors en àmbit cultural, social, polític, econòmic i educatiu liderant, molt especialment, projectes d'ocupació juvenil.                                                                                                                                                             
 •  “Programa de formació Coeduca't: projecte de transformació de l'educació i l'Escola des de la  coeducació i la  perspectiva de gènere”  del Departament d'Educació a càrrec de Maria Cristina Furió Rubio, formadora del programa al Servei Educatiu del Vallés Oriental-Maresme i Coordinadora de coeducació i Professora a l'Institut Celestí Bellera, a Granollers. S'exposaran els objectius i continguts del programa,i algunes de les actuacions més innovadores desenvolupades en Escoles i Instituts incidint també sobre els reptes que aquesta transformació planteja.

Dimecres 20 d'octubre – TALLERS PRÀCTICS SOBRE COEDUCACIÓ 

17.15 a 19.15h Tallers pràctics sobre Coeducació. 

 •  Taller 1: “La coeducació a la petita infància: contes, espais i materials". Aquest taller pràctic oferirà eines i recursos per a revisar la pràctica educativa des d'una perspectiva de gènere i coeducativa tot incentivant  a la reflexió pedagògica. A càrrec de Coeduccació, cooperativa que treballa per la transformació educativa des d'una perspectiva de gènere.
  • Activitat dirigida a educadores d'infants de 0 a 6 anys, i a professionals i famílies que hi tinguin interès.
  • Aula polivalent de la Llar d'Infants Municipal Els Pinyons
 •  Taller 2: “Aprenentatges a la pantalla- I” introducció a la coeducació audiovisual on es facilitaran eines per a una anàlisi crítica dels processos de configuració de la representació de les feminitats i les masculinitats. En aquesta sessió es proposa qüestionar la recepció audiovisual automatitzada per garantir una mirada activa i una actitud responsable en la nostra relació, individual i col·lectiva, amb el món de les imatges. A càrrec de Drac Màgic, cooperativa dedicada a la divulgació de la cultura audiovisual.
  • Activitat dirigida a mestres de primària, famílies i professionals interessades en la temàtica.
  • Aula de l'Institut d'Alella.
 •  Taller 3: “Aprenentatges a la pantalla- II” introducció a la coeducació audiovisual on es facilitaran eines per a una anàlisi crítica dels processos de configuració de la representació de les feminitats i les masculinitats.. En aquesta sessió es proposa qüestionar la recepció audiovisual automatitzada per garantir una mirada activa i una actitud responsable en la nostra relació, individual i col·lectiva, amb el món de les imatges. A càrrec de Drac Màgic, cooperativa dedicada a la divulgació de la cultura audiovisual.
  • Activitat dirigida a personal docent de secundària, famílies i professionals interessades en la temàtica.
  • Aula de l'Institut d'Alella.

 Els tallers són gratuïts però cal inscripció prèvia emplenant aquest FORMULARI abans del 4 d'octubre de 2021 indicant a quin taller assistireu. Obert a tot el públic.

 

19.15 a 20h Posada en comú dels aprenentatges clau dels tallers que s'han desenvolupat.

Dinàmica col·laborativa i interactiva  per posar en comú els aprenentatges clau dels diferents tallers realitzats. Dinamitzat per algunes membres de la Comissió organitzadora de les Jornades Ferrer i Guàrdia del Consell Educatiu Municipal d'Alella. 

  

Dijous 21 d'octubre  – LA COEDUCACIÓ I LA TRANSVERSALITAT DEL GÈNERE

17.15 a 18.30h Com acompanyar en el respecte a les diversitats de gènere des de la coeducació?

Xerrada organitzada per l'AFA de l'Escola La Serreta i l'AFA Escola Fabra amb la ponència de Sam Fernández- Garrido, amb estudis de biologia, fa investigació en gènere i diversitat i és especialista en estudis feministes i antropologia mèdica. Activista transfeminista que ens parlarà de com la Coeducació també és una estratègia que cerca l'eliminació  de tota mena de discriminació per raó de gènere o orientació afectivosexual i el respecte de la diversitat de totes les persones.

18.30 a 19h Torn obert de paraula 

Divendres 22 d'octubre  – CLOENDA JORNADES AMB ESPECTACLE FAMILIAR

17.30 a 18.30h  Espectacle També Rosa i Blau de la Companyia Fes-t'ho com vulguis. Al país dels colors, cadascú té la seva manera de ser, però en Rosa i en Blau els personatges incolors els tenen ben fregits...però un dia, decidiran capgirar-ho tot.

Teatre familiar al parc de l'Hort de la Rectoria, al costat de la Biblioteca Ferrer i Guàrdia.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

A qui van dirigides les Jornades?

Les Jornades pretenen facilitar i promoure un espai de debat, reflexió i intercanvi d'experiències sobre el món educatiu des d'una visió àmplia, que pugui interessar a diferents agents, equips directius i docents, i també famílies i professionals relacionats amb l'educació.

 •  Inscripcions per a totes les participants a través d'aquest FORMULARI  fins al 4 d'octubre de 2021, indicant a quin dels tallers voldreu assistir.

En cas que les jornades puguin ser presencials: 

 •  Les activitats es desenvoluparan a la Sala d'actes de l'Institut d'Alella, també amb inscripció prèvia.
 • L'AFA de l'Escola Fabra i l'AFA de l'Escola la Serreta oferiran espai de canguratge per a les famílies que ho necessitin, amb inscripció prèvia.

Organització

 • Organitza:
  • Ajuntament d'Alella
 • Col·labora: 
  • Servei Educatiu del Baix Maresme del Departament d'Ensenyament de la Generalitat.
  • Diputació de Barcelona
  • AFA Escola Fabra
  • AMPA Escola La Serreta
  • Cavall de Cartró. Serveis Educatius
  • Comissió Jornada Ferrer i Guàrdia del Consell Educatiu Municipal d'Alella 

------------------------------------------------------------------------------------------------

EDICIONS ANTERIORS

Progama de les XI Jornades any 2018

Programa de les X Jornades any 2016   -   Ponències i més 

Programa IX Jornades any 2011

Programa VIII Jornades any 2009

Programa VII Jornades any 2008

Programa VI Jornades any 2007

Programa V Jornades any 2006

Programa IV Jornades any 2005

Programa III Jornades any 2004

Programa II Jornades any 2003

Programa I Jornades any 2002

Programa previ de commemoració del centenari de la Fundació Ferrer i Guàrdia

Veure àlbum de fotos de les VIII JornadesPujar al principi de la pàgina