Notícies
Publicat el 26 de novembre de 202126.11.2021
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Un any d'Alella poble cuidador
Alella poble cuidador

Els dies 6 i 7 de novembre de 2020, per via telemàtica i amb la participació de més d'una quarantena de persones, es va donar el tret de sortida i es van posar els fonaments del projecte “Alella poble cuidador”, una iniciativa de les veïnes, els veïns, les entitats i l'Ajuntament d'Alella per fer que totes les persones del poble se sentin cuidades i acompanyades. 

En aquest primer any d'activitat, "Alella, poble cuidador" s'ha fet present als carrers, a les residències, al centre sociosanitari Can Torras, a les escoles, a les comunitats de veïnes i veïns i a les botigues d'Alella. Ja són 24 les veïnes i veïns que en aquest primer any s'han format per integrar el Grup de Voluntariat d'Acompanyament, que un cop a la setmana, durant dues hores, acompanyen una altra persona del poble que pateix soledat, té una malaltia crònica, es troba en situació de final de vida o en dol. Com fa l'Abel, des de fa més de vuit mesos, amb el Manuel (vegeu foto). Aquest grup, que és el pal de paller d'aquest projecte, ja ha realitzat més de 160 sessions d'acompanyament. 

“Alella, poble cuidador” també s'ha fet present a les escoles del poble: 10 professores han completat la formació en pedagogia de la mort i el dol, i han adquirit noves capacitats per acompanyar alumnes i famílies que estan travessant per una situació de malaltia greu, mort o dol. Per fer-ho de la millor forma possible, les escoles han acordat un Protocol Comú d'Actuació. A més s'han fet activitats i tallers per a l'alumnat, per a persones cuidadores, i sessions formatives per a l'acompanyament al final de la vida. 

La iniciativa és oberta a tota la ciutadania, la que necessita rebre suport i acompanyament, la que vol rebre formació,  formar part del grup de voluntariat, o bé participar en algun dels grups d'acompanyament emocional, per a persones en dol o per persones cuidadores. Recentment també s'ha creat el grup de dol perinatal o gestacional, per a famílies que han patit la pèrdua d'un infant abans de néixer o en el moment del naixement. També es pot participar adherint-se al manifest Alella poble cuidador, com ja van fer tots els grups municipals al Ple de l'Ajuntament en la sessió del 30 de desembre, fent-se soci o sòcia de l'entitat o contribuint a sostenir la iniciativa. 

Una plataforma de connexió 

Per donar a conèixer el projecte i facilitar la tasca de la xarxa comunitària cuidadora, a més del web alella.poblesque cuiden.org, s'ha posat en marxa una plataforma a través de la qual les persones interessades en el projecte es poden registrar i tramitar la seva petició, com ara sol·licitar suport i acompanyament, participar en grups d'ajuda, formar part del grup de voluntariat o fer la inscripció a les diferents activitats programades. 

Primers passos del projecte Radars a Alella

L'Ajuntament ha començat a treballar per al desenvolupament del projecte Radars al municipi, una iniciativa que va néixer ara fa 12 anys a Barcelona amb l'objectiu de detectar i prevenir situacions de risc de les persones grans, a partir de la creació d'una xarxa comunitària de suport en la qual participen veïns i veïnes, comerciants, persones voluntàries i entitats i serveis del municipi.

Amb el desplegament d'aquesta xarxa comunitària es pretén aconseguir un municipi més amigable i segur per a la gent gran que hi viu, reduint el risc d'aïllament i d'exclusió social. Per posar en marxa aquest projecte, s'ha contractat el servei de l'empresa Es Mediació, Gestió Integral de Conflictes, que inclou el suport d'una persona professional del món social 13 hores setmanals durant 12 mesos.

La primera acció serà la creació d'un grup motor en el qual estaran representats l'Ajuntament," Alella poble cuidador" i persones, professionals i entitats del municipi relacionades amb el col·lectiu de gent gran. El projecte comptarà amb un grup de voluntariat que faran seguiment de les persones grans.   

Pujar al principi de la pàgina