Notícies
Publicat el 21 de juny de 202421.06.2024
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Front comú per reduir el risc d'incendis forestals
Cap foc al bosc

Tot i les pluges dels darrers mesos, la sequera persistent fa que hi hagi massa forestal seca als boscos i, per tant, com l'any passat, s'espera una campanya d'estiu complicada pel risc d'incendis forestals. Per això, a banda de les campanyes de prevenció d'incendis que duen a terme les diferents administracions, cal la col·laboració i implicació de tota la ciutadania. Les parcel·les s'han de netejar i complir la normativa. També cal extremar les precaucions i tenir molt present la prohibició de fer foc a menys de 500 metres del bosc fins al 15 d'octubre. 

Ja s'han enllestit les feines de manteniment de dues pistes forestals del Pla de Prevenció d'Incendis (PPI) que promou la Diputació de Barcelona, que enguany s'han centrat en la pista carenera entre Alella Parc i Tiana i la que comunica Nova Alella i Can Comulada.  L'Ajuntament ha iniciat els treballs tractament de la vegetació a les franges perimetrals de prevenció d'incendis forestals dels barris de muntanya: Can Magarola, Font de Cera, Alella Parc, Mas Coll, Can Comulada i Nova Alella. Els treballs han estat adjudicats per 21.599€. També s'ha revisat i posat al dia tota la xarxa d'hidrants del municipi 

Pla d'informació i vigilància  

A les tasques preventives s'afegeixen els recursos humans de vigilància i control, amb els guaites del Parc de la Serralada Litoral i la vigilància mòbil del Pla d'informació i vigilància contra incendis forestals (PVI). La seva funció és detectar incidències i punts de risc i fer tasques d'informació i conscienciació. La campanya es desenvolupa del 19 de juny i el 2 de setembre, entre les 12.30 i les 19.30 h (les hores de màxim risc d'incendi forestal) cada dia de la setmana.

Servei d'evacuació especial en cas de risc per a persones vulnerables

L'Ajuntament recorda l'existència d'un llistat de persones vulnerables inscrites al servei d'evacuació especial en cas d'emergència. Actualment, es fa el seguiment d'una setantena de persones inscrites en aquest llistat. Les persones que tinguin necessitats especials en cas d'emergència i no estiguin inscrites a aquest servei d'evacuació, poden apuntar-se emplenantaquest FORMULARI. Només cal incloure les dades personals i la situació que els fa susceptibles de necessitar ajuda. També poden apuntar-se emplenant la butlleta que apareix a l'edició d'El Full del mes de juny i presentant-la a l'Oficina d'Atenció a la Ciutadania o a Serveis Socials.

Aquest servei s'adreça especialment a la gent gran o altres persones que tinguin algun problema de mobilitat, dependència, etc.  Davant la possible emergència, la policia i els serveis d'urgència disposaran d'aquest llistat i  passaran pel domicili si s'ha de portar a terme alguna evacuació.

Prohibit fer foc

La lluita contra el foc requereix la implicació i la col·laboració de tota la ciutadania: les parcel·les s'han de netejar i complir la normativa. Fins al 15 d'octubre ja no es pot encendre foc en terreny forestal, poblats o no per espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta. Amb l'entrada de la primavera i en absència de pluges importants, les condicions favorables al foc s'incrementen i el nombre d'incendis podria continuar sent superior a la mitjana de l’època principalment durant els episodis de vent. Aquesta prohibició, recollida en el Decret 64/1995, té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals. Durant aquest període queda prohibit:

  • Encendre foc per a qualsevol tipus d'activitat, sigui quina en sigui la finalitat. Especialment, no es poden cremar rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria ni fer focs d'esbarjo. Queda exclosa de la prohibició, dintre de les àrees recreatives i d'acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, la utilització dels fogons de gas i de barbacoes d'obra amb mataguspires. Tampoc es pot fer foc per a activitats relacionades amb l'apicultura.
  • Llançar objectes encesos.
  • Abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa de l'inici d'un foc.
  • Llançar coets, globus, focs d'artifici o altres artefactes que continguin foc.
  • La utilització de bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.


Especial prevenció incendis

Especial prevenció incendis

Fitxer: Especial_Prevencio_Incendis.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 8
Mida: 6.96 MB

Més informació en aquest enllaç

Pujar al principi de la pàgina