08328 Alella
Tel. 935552339 - WhatsAPPAlella 644267149
alella.ajuntament
NIF. P0800300F
Més de 250 persones van assistir dilluns 18 de març a l'Audiència Pública convocada per l'Ajuntament per parlar del futur del sector de La Miralda a l'Espai d'Arts Escèniques Casal d'Alella. Amb aquesta sessió, que es va allargar durant més de tres hores, es va donar el tret de sortida a l'inici d'un procés de modificació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que permeti millorar i perfeccionar el Pla Parcial aprovat inicialment el juliol de 2022. L'objectiu principal d'aquesta revisió, tal com es recull al Pla d'Actuació Municipal 2023-2027, és millorar l'encaix al poble i ampliar al màxim possible el paisatgisme verd i connectant amb els espais naturals existents com la Vall de Rials.
Després d'una breu presentació de l'acte a càrrec de Cristobal Zueras, 3r tinent d'alcalde,, l'alcalde Marc Almendro va prendre la paraula per posar en context el procés urbanístic del qual parteix aquest Pla Parcial que ara es vol sotmetre a debat i revisió i que segueix el que estableix el POUM aprovat l'any 2014, amb 12 vots a favor i una abstenció. "Obrim espais de reflexió i debat, per definir que volem que passi en el Pla Parcial, com volem revisar-lo i perfeccionar-lo, no podem deixar-lo en blanc, han de passar coses, però hem de repensar que volem que passi per fer d'Alella un poble millor", va dir l'alcalde. Almendro va insistir al llarg de les seves intervencions en el fet que s'ha de fer la revisió pensant en què ha d'haver-hi un equilibri econòmic que garanteixi la viabilitat del sector, que actualment està repartit entre una desena de propietats, i per això caldrà rebaixar algunes coses i incrementar d'altres.
L'alcalde va explicar que s'ha iniciat un debat intern per part del govern, els tècnics municipals i els grups municipals, i s'ha procedit a la contractació d'un equip redactor perquè faci les aportacions que ajudin a millorar el Pla. Com a punt de partida, la modificació persegueix aquests objectius:
Participació ciutadana
La regidora de Participació Ciutadana, Mercè Vizern, va ser l'encarregada d'exposar com s'obrirà aquest debat a la ciutadania a través de diferents accions de participació. La primera és l'Audiència Pública celebrada el 18 de març, en la qual tothom que va voler va poder fer preguntes i exposar les seves opinions sobre aquest sector. "Volem fomentar la participació i poder incorporar visions i comentaris de la ciutadania que puguin ajudar a millorar el Pla", va dir la regidora. Els veïns i veïnes podrà fer arribar les seves aportacions i suggeriments a través d'un formulari que estarà disponible a la pàgina alella.cat/lamiralda del 20 de març al 7 d'abril. Aquests comentaris seran recollits pel govern i es faran arribar a l'equip redactor.
En paral·lel es crearà un grup assessor pluridisciplinari, seguint l'experiència prèvia de La Vinícola, format per un grup d'entre 15 i 25 persones de diferents àmbits que puguin ajudar a reflexionar i perfeccionar el futur del sector. També es dedicarà una sessió de Consell de Poble a tractar aquest tema.
La proposta que presenti l'equip redactor es treballarà amb el grup assessor i es tornarà a fer una nova sessió d'Audiència Pública per presentar-la i un nou formulari per recollir els comentaris i reflexions de la ciutadania, abans de sotmetre la modificació a l'aprovació inicial per part del Ple.
Què fixa el Pla Parcial aprovat inicialment
El Pla Parcial del sector SUD.T1- La Miralda, aprovat inicialment per la Junta de Govern del 14 de juliol de 2022, defineix el contingut d'aquest sector estratègic de 117.915 m2, situat entre l'autopista C-32, el carrer Emili Pòlit, Can Torras i el Masnou. Segons estableix el POUM, aquest àmbit de desenvolupament està destinat a encabir activitat econòmica, productiva i de serveis, que complementi el teixit urbà existent i garanteixi la preservació de La Miralda i els espais lliures del seu entorn.
El Pla afecta una superfície de 117.915 m2, preveu la construcció d'oficines i serveis, dues superfícies comercials amb un sostre màxim total de 4.500 m2 (una de 2.000 i una altra de 2.500 m2) i un establiment hoteler. També estableix un sostre residencial de 6.100 m2 per a la construcció d'un màxim de 66 habitatges, el 40% dels quals seran de protecció i es destinaran a lloguer social. Més del 30% de la superfície de l’àmbit està destinada a zones verdes, 37.552 m2 i més del 20% al sistema viari. El Pla parcial, presentat per NADICO Industrial Management SL, proposa situar el sistema viari central en paral·lel al Torrent de Rials, per donar a aquest sistema hidrogràfic un lloc destacat dins del futur parc urbà que es crearà al voltant de La Miralda.
A la part nord del Torrent de Rials, se situa la gran part dels terrenys destinats a l'activitat econòmica i de serveis, i la zona verda que envolta la Torre de la Miralda que quedarà dins d'una parcel·la qualificada d'equipaments comunitaris. El Pla reserva dues grans parcel·les per a serveis tècnics, una en previsió de la instal·lació d'una deixalleria i una altra vinculada a la futura
estació de ferrocarril.
Dins d'aquest sector s'ha de desenvolupar el projecte Àgora Alella-La Miralda que aspira a convertir Alella en un referent dins de l'àmbit de la salut comunitària. Un espai de confluència per a la innovació, la recerca, la formació i l'emprenedoria impulsat per l'Ajuntament d'Alella i quatre institucions capdavanteres en formació i investigació dins del món sanitari: l'Institut Català de la Salut, el Campus Can Ruti, el TecnoCampus i la Universitat Autònoma de Barcelona.
La Miralda en xifres, segons el Pla Parcial
Podeu veure tota la sessió d'Audiència Pública