Notícies
Publicat el 23 de febrer de 202423.02.2024
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Campanya porta a porta per conscienciar de la necessitat d'estalviar aigua
Porta a porta sequera

L'Ajuntament ha posat en marxa una campanya porta a porta per tal de conscienciar la població sobre la necessitat de reduir el consum d'aigua. Aquesta campanya, que duent a terme tres informadores ambientals, se centra sobretot en les llars que tenen un consum més elevat d'aigua. Es preveu visitar uns 1.400 habitatges aproximadament durant les properes tres setmanes. A la visita s'informa sobre l'estat d'emergència per sequera i les restriccions que comporta, i es donen consell i recomanacions per a l'estalvi d'aigua. A més, es reparteix un díptic, editat per l'Ajuntament, amb consells pràctics per tenir en compte en el consum domèstic i informacions sobre les possibles sancions que es poden aplicar en cas de no fer cas de les restriccions. 

A banda de la campanya porta a porta també s'estan portant a terme altres accions de conscienciació a la ciutadania. L'Ajuntament enviarà una carta personalitzada a tots els habitatges que tenen consums més elevats per tal d'informar-los de la necessitat d'estalviar aigua i les infraccions de les sancions previstes si no es compleixen les restriccions. A més, els 13 de març a les 19h es farà un acte informatiu a l'Espai d'Arts Escèniques Casal d'Alella obert a tota la població per parlar de la situació del municipi i les mesures que s'estan duent a terme i donar consells a la ciutadania. 

L'Ajuntament ha mantingut reunions amb les direccions dels centres educatius per tal d'avaluar la situació i estudiar mesures reductores dels consums i pedagògiques per treballar a les aules amb l'alumnat. S'ha posat a disposició de les escoles material didàctic personalitzat adreçat a les escoles on s'explica de manera molt visual tot el cicle de l'aigua del municipi. El fulletó inclou consells d'estalvi d'aigua i un qüestionari per posar a prova els coneixements adquirits sobre aquest tema. L'alumnat també farà visites a l'exposició "Operació Aigua", instal·lada a la Porxada, i es faran activitats educatives a l'entorn del Dia Internacional de l'Aigua que se celebra el 22 de març. També s'han fet reunions amb els centres sociosanitaris i assistencials del municipi. 

Cal tenir molt present la dotació màxima permesa no fa referència al consum domèstic (la que podem consumidor a casa nostra), sinó que és la mitjana de tota la població, incloent-hi també el consum dels espais i dels equipaments públics i privats del municipi. O sigui, que el consum domèstic per persona i dia s'ha de situar molt per sota d'aquests 200 litres perquè col·lectivament, com a municipi, es compleixi amb la dotació màxima decretada per la Generalitat. Inicialment, són 200 litres, però es reduiran a 180 i 160 si no plou i cal aplicar la segona i tercera fase de l'estat d'emergència. Es considera que el consum òptim és de 100 litres per habitant i dia.

L'Ajuntament recomana a la ciutadania que miri la factura de l'aigua per veure quin és el seu consum. Per saber el litres diaris que es consumeixen cal multiplicar per 1.000 els metres cúbics consumits i dividir-los entre 90 (perquè la factura és trimestral) i pel nombre de persones que resideixen a la llar. Al mes de gener es van consumir al municipi 232 litres per persona i dia. A la primera quinzena de febrer s'ha aconseguit reduir el consum fins a 215 litres per persona i dia, però cal incrementar l'esforç per tal de complir amb la dotació màxima de 200 litres per habitant i dia. 

Podeu seguir l'actualitat de la sequera al municipi a www.alella.cat/sequera 

Pujar al principi de la pàgina