Notícies
Publicat el 10 de juny de 201610.06.2016
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
El cedre del pati de Can Lleonart s'ha hagut de talar degut al seu mal estat
L'arbre era irrecuperable perquè estava afectat pel fong Armillaria mellea que podreix les arrels i en provoca la mort per inanició

Cedre Can LleonartEl cedre del pati de Can Lleonart s'ha hagut de talar perquè estava greument afectat pel fong Armillaria mellea que ataca el sistema radicular, podreix les arrels i provoca la mort de l'arbre per inanició, atès que no pot captar ni l'aigua ni els nutrients del sòl. Els arbres afectats per aquest fong són irrecuperables perquè no es poden refer amb cap tipus de tractament. Així ho van determinar els tècnics especialistes en control de plagues a l'arbrat del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya després d'examinar el cedre, a petició de l'Ajuntament.

Donada aquesta situació i tenint en compte que està ubicat en un espai molt utilitzat per la ciutadania, per evitar els riscos d'una eventual caiguda, l'Ajuntament va talar el cedre el passat dijous, 9 de juny. Paral·lelament s'està analitzant com es reposarà l'arbrat d'aquest equipament.

Afectació dels pins del Bosquet i altres pinedes
Els tècnics de plagues de la Generalitat també han pogut comprovar que els pins del Bosquet estan afectats pel fong Thyriopsis halepensis, una plaga que afecta bona part dels pins pinyers de la comarca.  Aquest fong ataca les fulles antigues dels pins, les que tenen un o més anys. Els brots d'aquest any no haurien de resultar afectats, però com que a la capçada dels pins hi ha fulles de fins a tres anys, l'efecte final acaba essent que els pins queden sense fulles i semblen morts. Però no ho estan.

Les afectacions per aquest fong són relativament recents i no s'han estudiat encara suficientment. El que sí que s'ha constatat és que cada any aquest fong s'expandeix més, molt probablement per l'increment de la temperatura i les alteracions en els cicles de precipitacions degudes al canvi climàtic. Els tècnics recomanen fer un tractament experimental amb fungicides a la tardor per intentar protegir les fulles de cara a afectacions de la primavera vinent.

Tala del cedre

 pati de can Lleonart sense cedre

Pujar al principi de la pàgina