Notícies
Publicat el 2 de novembre de 202202.11.2022
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
L'Ajuntament posa en marxa el servei d'Àpats en companyia adreçat a la gent gran
Àpats en companyia

Al setembre arrencava oficialment el projecte Radars, de suport a la gent gran en situació de soledat, i aquest mes de novembre es posa en marxa un nou servei emmarcat dins dels recursos municipals adreçats a convertir Alella en un referent en serveis d'atenció i cura de les persones grans. És el servei d’Àpats en companyia, un compromís inclòs dins del Pla d'Actuació Municipal 2019-2023 que s'ha vist endarrerit per les restriccions derivades de la pandèmia. Amb la recuperació de la situació de la normalitat, l'Ajuntament ha pogut encetar aquest projecte, gestionat per la Regidoria de Serveis a les Persones, i que compta amb la implicació de diferents associacions i agents socials del municipi. 

Com el seu propi nom indica, el servei d’àpats en companyia té com a principal objectiu facilitar un lloc de trobada entre les persones grans del municipi, en un entorn agradable, obert i acollidor. Alhora, aquest nou recurs, també pretén facilitar una alimentació saludable i evitar situacions de solitud i/o aïllament social no volguts entre les persones grans del municipi. 

El servei, que s'ha posat en marxa aquest dimecres 2 de novembre, s'adreça a totes les persones empadronades a Alella majors de 65 anys.  Està ubicat a l'espai social de la gent gran de Can Gaza, funciona de dilluns a divendres no festiu a partir de les 13 hores i està dinamitzat per dues integradores socials de la Fundació Sant Francesc d'Assís d'Alella, que són les encarregades de servir el menjar i de dinamitzar l'espai proposant activitats de sobretaula que s'allarguen fins a les 17 hores. Després qui vulgui pot participar en les activitats que s'ofereixen al Casal de la Gent Gran. Són menús saludables, amb primer i segon plat, postres i beguda, que s'aniran renovant cada quinze dies. 

L'Alcalde d'Alella, Marc Almendro, ha explicat durant l'estrena del servei, que la voluntat d'aquesta iniciativa és que les persones grans es facin seu aquest espai i se sentin com a casa seva, en un entorn familiar i tranquil. Mercè Vizern, regidora de Serveis a les Persones i Gent Gran, ha insistit que la intenció és anar adaptant el servei a les necessitats de la gent que l'utilitza i ha remarcat la importància que aquest recurs té a l'hora de detectar situacions de vulnerabilitat o de risc. 

Poden accedir a aquest servei totes les persones majors de 65 anys empadronades a Alella que ho desitgin. I es pot fer des d'una doble via. Per iniciativa pròpia o bé accedint a través de Serveis a les Persones de l'Ajuntament. En el cas que una persona vulgui anar de manera esporàdica i puntual, el preu que s'aplica és de 7 euros i per poder anar a dinar només cal trucar al telèfon 935406307 per reservar la plaça. Si la voluntat és anar de manera periòdica, dos, tres o més dies a la setmana, des de Serveis Socials es farà una valoració de la situació particular  que determinarà el preu que s'aplica al servei que podrà ser de 5 euros, 2,5 euros o sense cap cost per a la persona usuària. En aquest primer dia de servei s'ha convidat a fer l'estrena del primer àpat en companyia a l'associació de la Gent Gran, l'associació Alella poble cuidador a més de representants de la Fundació Sant Francesc Assís, de l'Àrea Bàsica de Salut i a l'equip de Serveis a les Persones. 

Per dur a terme aquesta iniciativa ha estat necessari dotar la cuina de Can Gaza dels elements adequats, com ara una nevera adaptada amb control de temperatura, un rentavaixella i un microones d’ús industrials, i properament s'instal·larà un nou mobilitari. També s'han adquirit materials per parament de taula i jocs de sobretaula.

Un suport més per a la gent gran
Àpats en companyia és la darrera porta que s'obre dins del ventall de recursos adreçats a tenir cura de les persones, en especial de la gent gran. Aquest servei complementa d'altres ja àmpliament consolidats com el Servei d'Atenció Domiciliària (SAD), el servei de Teleassistència o el transport a demanda, i d'altres com el recentment estrenat projecte Radars o el programa d'activitats trimestral adreçat a la gent gran. 

Informació relacionada
Pujar al principi de la pàgina