X
Avis serveis AOC
Notícies
Publicat el 5 de maig de 202205.05.2022
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Alella, model de referència com a poble cuidador

Alella poble cuidador Jornada dissabte Alella poble cuidador Jornada diumenge

La iniciativa municipal d'Alella poble cuidador —que promou l'Ajuntament juntament amb la ciutadania, entitats, agents privats— ha esdevingut un referent per altres municipis per donar impuls al sistema públic de cures en la comunitat. L'experiència d'Alella, juntament amb dels municipis de Mataró i València, va tancar les taules de debat de les jornades “Cures en la comunitat: innovació i transformació des de les polítiques locals”, organitzades per la Diputació de Barcelona els dies 25 i 26 d'abril.

Alella és un dels vuit municipis de la demarcació de Barcelona convidats a participar dins el grup de debat creat per reconstruir el model de cures de les polítiques públiques. L'objectiu d'aquest treball, que es concentra en tres sessions, és establir models i estratègies de referència per als municipis cuidadors. En aquest fòrum participen les regidories de Serveis a les Persones i de Gent Gran.

Declaració institucional
L'Ajuntament ha refermat la voluntat expressada amb l'aprovació, el desembre de 2020, del manifest “Alella, poble cuidador”, aprovant per unanimitat al Ple del 28 d'abril una declaració institucional en què es renova el compromís d'afavorir l'accessibilitat a serveis de cures de proximitat i donar suport a les persones cuidadores. A la declaració s'acorda el següent: 

1. Impulsar polítiques públiques locals que situïn les cures en el centre del debat i de l'acció municipal des d'una perspectiva de democratització de la cura i de corresponsabilització d'homes i dones.

2. Afavorir l'accessibilitat a serveis de cures de proximitat, en la llar o en la comunitat, en el marc de la cooperació interadministrativa, i apostant per la innovació social.

3. Incorporar la perspectiva de la interdependència, del cicle vital i de l'atenció centrada en la persona en la resposta a necessitats de cura per tal de promoure la flexibilitat i adaptabilitat als contextos, circumstàncies i necessitats específiques, singulars i canviants.

4. Promoure accions per fomentar la dignitat i l'autonomia de les persones des de la lògica de la prevenció.

5. Mostrar el valor positiu de la cura, i contribuir a avançar en equitat en la distribució social del treball de cures, així com en la seva professionalització i dignitat.

6. Impulsar el reconeixement i facilitar suport i acompanyament a les persones que cuiden, de forma professional o no.

7. Enfortir aliances entre l'administració local, les entitats del tercer sector social i les iniciatives comunitàries per impulsar espais de coproducció publicocomunitària en la resposta a necessitats de cures i a la soledat no desitjada.

8. Promoure, d'acord amb el marc de responsabilitats de les diferents administracions, accions d'accessibilitat als espais públics i habitatges, així com d'adaptació funcional de les llars, per garantir un millor exercici de la cura en un municipi que afavoreixi entorns facilitadors de la convivència, la reciprocitat i la cohesió social.

9. Fomentar la participació de les persones implicades en els processos de provisió i recepció de cura per repensar el model d'atenció a les necessitats.

10. Potenciar i ser part activa d'espais de debat, coneixement, intercanvi i treball en xarxa per avançar en posicionament, estratègies i actuacions que permetin millorar la qualitat dels serveis de cures, des de l'equitat i la justícia social i de gènere.

Jornada Alella, poble cuidador 

El cap de setmana 7 i 8 de maig se celebren les jornades Alella poble cuidador amb diferents activitats per donar a conèixer el projecte i agrair la participació de la ciutadania. El programa, organitzat per l'entitat Alella poble cuidador i l'Ajuntament d'Alella, inclou una sessió de Death&Wine, per parlar de la mor mentre prenem una copa de vi (una versió alellenca dels tradicionals Death Cafe), que es farà el dissabte 7 de maig a les vinyes de Bouquet d'Alella, l'obra de teatre Reconstrucció, amb Pep Miràs i Susana Eva Martínez, programada per al dissabte a les 18h a Can Lleonart, i per acabar diumenge al matí es farà una celebració popular oberta a la ciutadania, d'11 a 14.30h, amb una carpa informativa, contacontes, l'actuació dels Timbalers del Vi d'Alella i un vermut solidari. 

Més informació a www.alella.cat/jornadesalellapoblecuidador.

Pujar al principi de la pàgina