Notícies
Publicat el 14 de març de 202214.03.2022
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Prohibit fer foc en zones forestals del 15 de març al 15 d'octubre
Crema rostolls

A partir d'aquest dimarts, 15 de març, i fins al 15 d'octubre ja no es pot encendre foc en terreny forestal, poblats o no per espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta. Aquesta prohibició, recollida en el Decret 64/1995, té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals. Durant aquest període queda prohibit:

  • Encendre foc per a qualsevol tipus d'activitat, sigui quina en sigui la finalitat. Especialment no es poden cremar rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria ni fer focs d'esbarjo. Queda exclosa de la prohibició, dintre de les àrees recreatives i d'acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, la utilització dels fogons de gas i de barbacoes d'obra amb mataguspires. Tampoc es pot fer foc per a activitats relacionades amb l'apicultura.
  • Llençar objectes encesos.
  • Abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa de l'inici d'un foc.
  • Llançar coets, globus, focs d'artifici o altres artefactes que continguin foc.
  • La utilització de bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.
  • Amb tot, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural pot autoritzar, de manera extraordinària, realitzar determinats treballs i activitats que suposen un risc d'incendi forestal.

Tot i les pluges caigudes aquests últims dies, els índexs de sequera continuen molt alts per aquesta època i pràcticament arreu són molt superiors als de fa un any. Aquest factor agreuja l'estat de la vegetació i que els valors de sequera siguin elevats quasi arreu, significa que àmplies àrees arbrades de la meitat nord del país, tradicionalment fora del radar dels incendis en aquesta època, també podran patir dies d'elevat perill d'incendi.

Amb l'entrada de la primavera i en absència de pluges importants, les condicions favorables al foc s'incrementaran i el nombre d'incendis podria continuar sent superior a la mitjana de l’època i amb una magnitud d'incendis superior principalment durant els episodis de vent.

En aquestes situacions de sequera com la que estem travessant, un episodi de pluja com l'actual té un gran valor i aconsegueix frenar el deteriorament de la vegetació. Però cal ser conscients que en situacions d'un dèficit hídric tan gran, difícilment un episodi de pluja pot solucionar el problema.

Si la sequera continua, hem d'esperar una campanya d'incendis molt complicada. Fins i tot, en el cas que la situació pluviomètrica es normalitzés, com que la sequera actual és bastant generalitzada, podríem esperar una campanya complicada. Això és així perquè, tot i que hi hagi pluges, el clima mediterrani és bastant irregular pel que fa a pluviometria i és poc probable que pluges correctores de la situació arribin a tot el país; així doncs, podrien quedar àmplies zones amb una sequera profunda.

Més informació en aquest enllaç

Pujar al principi de la pàgina