Notícies
Publicat el 5 de juny de 202105.06.2021
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Alella es prepara per prevenir el risc d'incendi forestal
Franges

L'Ajuntament ja fa mesos que treballa en les tasques preventives per tal de reduir el risc d'incendi forestal, un perill que va unit a l'increment de les temperatures. Es preveu una temporada d'estiu complicada per la manca de precipitacions a la primavera i les primeres fuetades de calor d'aquest mes de juny, per la qual cosa es demana la màxima cura i responsabilitat a la ciutadania en la lluita contra el foc. 

A finals de maig es van enllestir els treballs de manteniment de la vegetació a les franges perimetrals de les urbanitzacions, realitzats per  l'empresa Treballs Forestals Presegué. L'inici de les feines es va avançar enguany a l'abril per tal de garantir la seva finalització abans de l'arribada de la calor. 

Des de l'any passat la neteja i el manteniment de franges es fa cada any a tots els barris que estan en contacte amb sòl forestal: Font de Cera, Can Magarola, Alella Parc, Mas Coll, Can Comulada i Nova Alella. El cost d'aquesta actuació ascendeix a 22.900 euros. 

El manteniment de franges es reforça amb uns treballs més intensos previstos a la zona de Can Magarola, a partir d'una subvenció de la Diputació, pressupostats en 20.154 euros. L'actuació està en fase de contractació amb la previsió que es pugui iniciar abans de juliol. 

Les neteges de vegetació de les franges perimetrals de les urbanitzacions es complementen amb els treballs de manteniment de camins del Pla de Prevenció d'Incendis de la Diputació de Barcelona que es realitzaran en els propers dies, amb una inversió de més de 6.500 euros, finançats per l'Ajuntament i la Diputació. Enguany les feines se centren en els següents camins:

  • Pista d'Alella Parc al coll de Font de Cera
  • Pista entre Mas Coll i Can Comulada
  • Pista entre Can Comulada i Nova Alella
  • També es farà l'obertura del camí 14, que va de Can Boquet a la carretera passant per la carena divisòria entre Rials i la Coma Clara. 

La inversió d'enguany en el manteniment de franges i camins per prevenir l'arribada del foc s'apropa als 50.000 euros. 

A més, s'ha fet una amb la posada al dia de la xarxa d'hidrants del municipi. Enguany s'han renovat els hidrants dels carrers Pau Picasso i Prat de la Riba i properament es canviaran els punts de subministrament dels carrers Canigó i Catalunya.

Operatius de vigilància i prevenció

A les actuacions sobre el terreny cal afegir el desplegament de recursos humans de control i vigilància. A partir del 18 de juny es posa en marxa l'operatiu del Pla d'Informació i Vigilància contra incendis forestals, que duen a terme la xarxa de Parcs de la Diputació amb la col·laboració dels ajuntaments i de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF).

Tothom contra el foc!

La lluita contra el foc requereix la implicació de tota la ciutadania, per això es recorda que les parcel·les han de complir la normativa de prevenció d'incendis: no tenir vegetació seca, ni tanques de bruc, ni arbres que sobrepassin els límits de la propietat. A més cal tenir molt en compte que fins al 15 d'octubre està prohibit fer foc en els terrenys forestals poblats o no per espècies arbòries i els 500 metres que els envolten. Està prohibit cremar rostolls, fer focs d'esbarjo, llançar coets i encendre material pirotècnic a 500 metres de les zones boscoses.

Ban municipal

L'Ajuntament ha publicat un ban amb mesures preventives davant del risc d'incendis forestals i la situació de pandèmia. El ban diu el següent:

Atès que cal prevenir al màxim el risc d'incendi durant la celebració, la nit del 23 de juny, de la Revetlla de Sant Joan, s'informa de les mesures que cal complir:

  • Està prohibit fer foc i llençar coets i petards a menys de 500 metres de les zones forestals.
  • Es prohibeix l'accés motoritzat així com les aglomeracions al Parc Serralada Litoral des de les 17:00 hores del dia 23 de juny fins a les 06:00 hores del 24 de juny.
  • Degut a la situació d'alerta sanitària per la pandèmia de la COVID-19, també caldrà tenir en compte les següents mesures de seguretat:
    • Eviteu les aglomeracions de gent.
    • Mantingueu les mesures de protecció i higiene per prevenir contagis, com l'ús de la mascareta, la distància física entre les persones i el rentat de mans amb aigua i sabó.
    • Si feu ús de pirotècnia, no feu servir gel hidroalcohòlic.

Ull amb els petards!

El risc d'incendis s'intensifica amb la calor i també amb altres factors afegits com les revetlles de Sant Joan i Sant Pere i els petards que acompanyen a aquestes celebracions. És molt important seguit totes les recomanacions a l'hora de fer servir el material pirotècnic i recordar especialment que no es poden llançar coets ni encendre petards a menys de 500 metres de les zones boscoses ni en aglomeracions de persones.

Per tal de recordar el perill que el mal ús dels petards o les fogueres tenen per al bosc, l'ADF Alella farà una campanya de sensibilització ciutadana, del 19 al 23 de juny, amb recorreguts pels barris de muntanya informant amb els altaveus del risc d'incendi i demanant prudència i responsabilitat a la ciutadania.

Més informació en aquests ENLLAÇ

Pujar al principi de la pàgina