Filtrar esdeveniments
Notícies
Publicat el 22 de novembre de 201922.11.2019
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
L'Ajuntament lliura els premis literaris, recordant a Mercè Giralt
Premis literaris

L'acte de lliurament dels Premis Literaris Alella 2019 va canviar d'escenari i es va traslladar de Can Lleonart, on s'ha vingut realitzant habitualment, a Can Manyé. Amb les obres i l'atmosfera poètica de l'exposició “Perquè has vingut”, de Tura Sanglas, i la regidora de Cultura, Elisabet Vilaró, com a cap de cerimònies, l'alcalde d'Alella, Marc Almendro, va lliurar els premis als dos guanyadors d'enguany.

Joan Adell Álvarez, amb l'obra La ceguesa dels miralls, va aconseguir el primer Maria Oleart de poesia. L'obra plena “d'humanitat, valentia i honestedat”, en paraules del jurat, és la veu d'un pare que fa costat a la seva filla malalta d'anorèxia, explorant el patiment però sense paternalismes. En aquesta 23a edició el jurat —format per Joana Bel, David Caño i Laia Carbonell— ha valorat un total de 20 treballs presentats. L'obra guanyadora serà publicada en edició comercial.

En el mateix acte també es va lliurar el premi de la 19a edició de contes Alella a Guida Alzina. El premi va recaure en l'obra Seguretat Viària, d'Albert Gassull Bustamante, un recull de contes basat en històries que l'autor ha viscut i que el motiven a abordar diferents temàtiques. El jurat —format per Ramon Mas, Marina Porras i Pau Vida— també va concedir una menció especial a Jordi Ortiz Casas per l'obra La fi del món. En aquesta edició s'han presentat un total de 60 treballs. El relat guanyador rebrà un premi en metàl·lic de 600€ i una escultura realitzada per a l'ocasió per l'escultor Mariano Andrés Vilella. A més, l'obra serà publicada a la revista Alella. 

L'acte de lliurament va incloure una intervenció musical d'Emili Cuenca, a la guitarra, i la xerrada col·loqui “Et miro i em despulles”, del poeta Oriol Sauleda, una reflexió sobre les relacions humanes emmarcada dins de l'exposició de Can Manyé. 

Homenatge a Mercè Giralt

L'acte va començar amb un record i un reconeixement a la poeta alellenca Mercè Giralt Gallemí, que va morir el 15 de novembre a l'edat de 91 anys. Tant l'alcalde com la regidora de Cultura van tenir paraules d'elogi per a l'escriptora i van acabar la seva intervenció llegint un dels seus versos. 

Mercè Giralt va ser regidora del municipi d'Acció Social, Informació i Sanitat durant el primer mandat ajuntament democràtic (1979-1981). Nascuda a Barcelona l'any 1928, va estar vinculada a Alella des de petita, on es va instal·lar l'any 1949, participant activament a la vida cultural del municipi. L'escriptora ha estat durant tots aquests anys molt vinculada a la Biblioteca Ferrer i Guàrdia i ha format part del col·lectiu “Cerquem les arrels”, de recuperació de la memòria històrica local. La seva producció es composa majoritàriament d'obra poètica i relats curts, tot i que hi trobem també algunes novel·les extenses com ara El difícil equilibri del tombant o Un pi al costat de l'era. 

Ha guanyat diferents premis com el Goleta i Bergantí de Poesia i Narrativa del Masnou, el premi de poesia Font Picant d'Argentona, o diverses edicions de la Mostra Literària del Maresme, un certamen del qual va ser membre durant molts anys. 

L'any 2006, l'Ajuntament li va fer un homenatge, juntament a les dues escriptores alellenques desaparegudes Maria Oleart i Guida Alzina, després de posar els seus noms a tres carrers situats al Sot del Marqués.  L'any 2011 també va ser homenatjada dins de la programació d'Espais de Poesia i l'Ajuntament va publicar una selecció de la seva obra en un llibre titulat Onades. La cerimònia de comiat es va fer el 16 de novembre a l'Església de Sant Feliu d'Alella.

Pujar al principi de la pàgina