X
Avis serveis AOC
Portada|Cultura i Festes|Regidoria de Cultura i Identitat|Espai d'Art i Creació Can Manyé|IN_CERT explora el vincle entre l´art, la ciència i la salut
Filtrar esdeveniments
 
Versió per imprimir
IN_CERT explora el vincle entre l'art, la ciència i la salut
El projecte multidisciplinar, impulsat per l'Ajuntament d'Alella i l'Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti)

Materials In_CERT

  • Programa In_CERT 

Programa In_cert_DEF

Programa In_cert_DEF

Fitxer: Programa_In_cert_DEF.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 16
Mida: 1.14 MB

  • Procés In_CERT. Vídeo resum del procés de treball del projecte In_CERT realitzat per l'Adolf Alcañiz 

×  
Procés In_Cert Procés In_Cert

L'Ajuntament d'Alella, a través de l'Espai d'Art i Creació Can Manyé, i l'Hospital i l'Institut de Recerca Germans Trias, mitjançant la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses (des d'on es duen a terme projectes d'investigació de la Covid19), van inaugurar el 29 d'octubre IN_CERT, un projecte artístic i expositiu que visibilitzarà el vincle entre l'art, la ciència i la salut en el marc excepcional de l'actual pandèmia. Un projecte singular que reuneix el talent d'artistes de renom, de científics, escriptors, generadors culturals, filòsofs o vídeo-artistes. 

Partint de la forta sacsejada social i sanitària que ha suposat la pandèmia, IN-CERT proposa una reflexió des del punt de vista artístic i científic: 

Quins són els límits de la ciència? És possible una solució sanitària que tingui en compte la vellesa digna? Una llibertat sota vigilància pot ser entesa com a llibertat? Com afrontem la mort sense comiat?

La iniciativa, liderada per Can Manyé, va néixer a principis del 2020. Des de llavors, investigadors de Germans Trias han desenvolupat un treball col·laboratiu amb artistes, agents culturals i membres de l'Espai d'Art i Creació Can Manyé per coordinar l'exposició, que es clausurar el 13 de febrer de 2022.

Aquest ambiciós projecte ha estat desenvolupat  per Nora Ancarola (www.noraancarola.com) i Jo Milne (www.jomilne.com), dues artistes de renom i llarga trajectòria vinculades al món científic, que han comptat amb la col·laboració d'agents de diferents sectors. Per part de l'Hospital Germans Trias i Pujol Roger Paredes i Lourdes Mateu, professionals del Servei de Malalties Infeccioses i investigadors de primera línia en la lluita contra la Covid19, han col·laborat amb les artistes per construir el marc de reflexió, acompanyats per Cristina Vilaplana, investigadora de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) al campus badaloní.

També participen en el projecte l'assagista i crític d'art Manuel Guerrero i el vídeo-artista encarregat d'enregistrar tot el procés de gestació, debat i elaboració de la proposta expositiva, Adolf Alcañiz. Finalment, Mercè Pomer i Queralt Morros, de l'Espai d'Art i Creació de Can Manyé, hi participen com a impulsores i coordinadores del projecte.

Eixos de la mostra i activitats paral·leles
 

Entre els seus eixos, es troben els límits de la ciència, la certesa de la mort versus la incertesa de la vida, els conceptes de malaltia, benestar i salut o com viure la pandèmia, amb la crisi sanitària i social que comporta, entre d'altres temes. L'objectiu dels organitzadors és generar coneixement, obrir línies de debat i reflexió que ens ajudin a comprendre i viure millor el moment present.

A banda de l'exposició a Can Manyé, es poden veure algunes obres de les artistes a l'Hospital Germans Trias i s'han programat tot un seguit d'activitats culturals i de pensament contemporani a l'entorn de la relació art i ciència. En aquestes sessions participaran professionals rellevants com el doctor Bonaventura Clotet, els artistes Joan Fontcuberta i Sylvie Bussières, els poetes Josep Pedrals i Lola Miquel, els músics d'Ensemble Exclamatio o els escriptors Ada Klein i Jordi Lara, entre d'altres.

La programació destaca per la seva transversalitat, amb activitats familiars de teatre, música, dansa, videoart… Sense oblidar la realització de tallers a les escoles d'Alella, acompanyats d'un projecte pedagògic.
 

Les artistes Nora Ancarola i Jo Milne 
 

 Nora Ancarola (Buenos Aires, 1955).

És llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Artista visual, viu i treballa a Barcelona des de l'any 1978. A partir de l'any 1998 dirigeix junt amb Marga Ximenez MX ESPAI 1010, espai d'art contemporani de Barcelona, amb la qual també crea MX Edicions 1010 en 2004, que va rebre el Premi a les Iniciatives de l'Associació de Crítics d'Art de Catalunya el 2008. Ha rebut diversos premis i beques per la seva obra, on la interacció entre ficció i realitat responen a una proposta reflexiva respecte del present, treballant amb tècniques multidisciplinàries.
  
Nora Ancarola

 Jo Milne (Edimburg, 1966).

Viu i treballa a Barcelona des del 1993. Les línies, els cercles, les esferes o els punts són elements constants en els seus treballs, que remeten al món de les matemàtiques, la ciència o la tecnologia. Peces en constant mutació, xarxes que s'estenen a través del llenç i creen un cosmos en què les seqüències i repeticions són les protagonistes. Les seves obres s'exhibeixen tant en col·leccions nacionals com internacionals. Actualment, amb el seu projecte Interferències, un diàleg entre l'art i la ciència, és artista resident a l'Institute for Bioresearch in Medicine (IRB Barcelona), i també professora a EINA i a la Universitat de Barcelona. 

Jo Milne
 

El projecte ha comptat amb la col·laboració d'AGBAR i la participació d'Arts Santa Mònica.  

Pujar al principi de la pàgina