NotÝcies
Publicat el 30 de maig de 201930.05.2019
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versiˇ per imprimir
Una nova Ordenanša regularÓ la tinenša d'animals
gos

Fins al 9 de juliol estÓ a informaciˇ p˙blica la nova Ordenanša Municipal sobre tinenša d'animals aprovada inicialment en el Ple del 25 d'abril, amb el vots a favor de tots els grups municipals.  La nova Ordenanša actualitza i posa al dia la normativa municipal aprovada l'any 2008 sobre protecciˇ, control i tinenša d'animals.

L'objectiu de la nova Ordenanša, que entrarÓ en vigor un cop sigui aprovada definitivament, Ús adaptar l'ordenanša vigent a la normativa sectorial vigent (Decret Legislatiu 2/2008, de 15 d'abril, pel qual s'aprova el Text ref˛s de la Llei de protecciˇ dels animals) i als canvis que s'han anat produint en la ciutadania en relaciˇ amb la sensibilitzaciˇ envers els animals, amb la voluntat de fomentar la tinenša responsable dels animals, la convivŔncia ciutadana i la qualitat de vida de les persones, dels mateixos animals i de l'entorn. 

Respecte el text vigent, la nova ordenanša preveu mÚs condicions per garantir una tinenša responsable dels animals, el benestar i la protecciˇ dels animals, la reducciˇ de les pŔrdues i els abandonaments d'animals, i la convivŔncia responsable i civisme a l'espai p˙blic.

Principals novetats:

 • Pel que fa als animals considerats de companyia (gats, gossos i fures), el text limita el nombre d'animals per habitatge, regula la seva cria als domicilis particulars i incorpora l'obligaciˇ de dur a terme un control veterinari anual dels animals. AixÝ mateix, s'estableixen una sŔrie de pautes a adoptar per part de les persones propietÓries d'animals per tal de procurar la tranquilĚlitat dels ve´ns i reduir-ne els efectes negatius associats a la convivŔncia ve´nal (article “Responsabilitats pel que fa a la convivŔncia”). AixÝ, per exemple, les persones propietÓries d'animals hauran de prendre les mesures necessÓries per evitar que els seus animals molestin al ve´nat amb els seus lladrucs, fins i tot en horari diŘrn.
 • S'incorporen obligacions relatives a les esterilitzacions no contemplades fins ara. AixÝ serÓ obligatori esterilitzar o lliurar amb prescripciˇ contractual d'esterilitzaciˇ, tots els animals de companyia objecte de comercialitzaciˇ, adopciˇ o transacciˇ. En aquest sentit, tots els animals que surtin en adopciˇ del centre d'acollida municipal s'hauran de lliurar esterilitzats.
 • Es mantenen les obligacions d'identificar i censar els animals de companyia en el cens municipal on resideixi habitualment l'animal. Igualment, es mantÚ l'obligatorietat de portar els gossos lligats amb la corresponent corretja o cadena a les vies i espais p˙blics en general, i amb la placa identificadora.
 • Respecte a la tipologia de collars, cadenes i morrions adients, la nova ordenanša detalla, per exemple, que els morrions han de ser de cistella, per tal de permetre al gos obrir la boca a dins, i prohibeix l'˙s de collars que produeixen patiment als animals (per exemple, collars que funcionen provocant l'asfixia del gos o que produeixen descÓrregues elŔctriques).
 • Pel que fa a les deposicions i miccions, es mantÚ la prohibiciˇ d'abandonar els excrements dels animals a la via p˙blica i s'incorpora l'obligaciˇ de diluir l'orina amb aigua per tal d'assegurar la salubritat de la via i espais p˙blics i evitar la degradaciˇ del mobiliari urbÓ. En cap cas es permet l'˙s per part dels particulars de productes com sofre o lleixiu per repelĚlir les miccions en les fašanes dels edificis o a les voreres. 
 • Es regula per primera vegada les condicions de control i de manteniment de les col˛nies de gats urbans i s'estipula, entre d'altres, que els gats ferals que conviuen en el municipi agrupats en col˛nies formen part de la fauna urbana i com a tals, se'ls ha de respectar la forma de viure i, sempre que sigui tŔcnicament possible, se'ls ha de mantenir en l'espai que ocupen. Alhora, l'Ajuntament identificarÓ i controlarÓ, a travÚs de recursos propis o d'associacions protectores o d'entitats cÝviques sense Ónim de lucre, les col˛nies de gats ferals, amb la finalitat d'incloure-les en el projecte CER (Captura-Esterilitzaciˇ-Retorn). La finalitat de les col˛nies felines controlades Ús mantenir una poblaciˇ estable i evitar problemes sanitaris que afectin al benestar i a la salut dels animals, a la salubritat de l'entorn i minimitzar les molŔsties al ve´nat. 
 • Es prohibeix donar de menjar als coloms o qualsevol altre animal salvatge i als animals rodamˇns (gossos, gats o fures) que es trobin a la via o espais p˙blics sense autoritzaciˇ, exceptuant les col˛nies controlades de gats urbans que podran ser alimentades per personal autoritzat per l'Ajuntament. Les persones que alimentin animals en espais privats, especialment gats de carrer, es consideraran, a efectes legals, les persones propietÓries dels mateixos, als efectes de determinar les responsabilitats que corresponguin.
 • L'ordenanša municipal vigent de gats i gossos d'Alella nomÚs considera la tinenša responsable d'aquests animals, per˛ la tendŔncia cada vegada mÚs freqŘent de la ciutadania d'adquirir animals de fauna no aut˛ctona o ex˛tica per conviure i d'altres animals domŔstics per a la seva cria i consum, ha portat a dedicar als animals domŔstics no considerats de companyia i als animals de fauna salvatge, articles independents. AixÝ, per exemple, la nova ordenanša prohibeix, dins del s˛l urbÓ, el manteniment de bovins de producciˇ lÓctia, estables, quadres i corrals de bestiar, la tinenša i crianša de grans animals (estiguin o no destinats al consum o a l'oci) o les activitats de pasturatge. Alhora, es regula que, en els casos de tinenša i cria d'animals no considerats de companyia per l'autoconsum (aus de corral, conills, xais...) en domicilis particulars, caldrÓ comunicar-ho prŔviament a l'Ajuntament per determinar les obligacions de la persona propietÓria, segons cada cas. Pel que fa als animals de fauna salvatge, cal remarcar que no Ús permesa la tinenša d'animals salvatges d'agressivitat manifesta o que poden representar un perill, llevat d'algunes excepcions i d'autoritzaciˇ expressa de l'Ajuntament.
 • La nova ordenanša tÚ en compte, com ja ho feia la normativa vigent, els gossos potencialment perillosos. En aquest sentit, estableix quines sˇn les races que poden ser qualificades d'aquesta manera, el tipus de llicŔncia que han de tenir les seves persones propietÓries, aixÝ com les mesures de seguretat que han de complir. 
 • S'incorpora tambÚ la regulaciˇ dels establiments de venda, centres de cria d'animals i d'altres nuclis zool˛gics i l'˙s dels animals per a activitats p˙bliques. En aquest sentit, a partir d'ara no es permetrÓ l'entrada ni la instal•laciˇ al municipi de circs que utilitzin animals, els zool˛gics ambulants i les atraccions amb animals, encara que no es tracti d'espŔcies protegides.
 • D'acord amb la legislaciˇ vigent, s'han definit els nous imports de les sancions en cas d'infraccions lleus, greus i molt greus. AixÝ doncs, les infraccions lleus sˇn sancionades amb una multa de 100 euros fins a 400 euros; les greus, amb una multa de 401 euros fins a 2.000 euros, i les molt greus, amb una multa de 2.001 euros fins a 20.000 euros. 
 • Finalment, segons l'article 52 apartat 2 del Decret Legislatiu 2/2008, de 15 d'abril, s'ha incl˛s l'article de multes coercitives, que tracta sobre aquells casos a requerir quan les persones responsables incompleixen les obligacions establertes pel decret legislatiu i per aquesta nova ordenanša.
Pujar al principi de la pÓgina