Notícies
Publicat el 15 de març de 202315.03.2023
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Àgora Alella-La Miralda comença a caminar

×  
L'Àgora Alella-La Mirada comença a caminar L'Àgora Alella-La Mirada comença a caminar

El projecte Àgora Alella-La Miralda ha donat el tret de sortida aquest dijous, 16 de març, amb la signatura del protocol d'intencions i la presentació pública d'una iniciativa que convertirà a Alella en un referent dins de l'àmbit de la salut comunitària. Un espai de confluència per a la innovació, la recerca, la formació i l'emprenedoria impulsat per l'Ajuntament d'Alella i quatre institucions capdavanteres en formació i investigació dins del món sanitari: l'Institut Català de la Salut, el Campus Can Ruti, el TecnoCampus i la Universitat Autònoma de Barcelona.   

L'Espai d'Arts Escèniques Casal d'Alella ha acollit, davant d'un auditori ple de gom a gom, la posada en marxa sobre el paper de l'Àgora Alella-La Miralda, materialitzada amb la signatura del protocol d'intencions a través del qual les cinc institucions es comprometen a col·laborar i sumar esforços per tirar endavant aquesta iniciativa, aprofitant la potencialitat i la situació estratègica del futur parc empresarial de La Miralda, un sector estratègic del municipi - situat entre el Torrent de Rials, la carretera BP-5002 i l'autopista C-32- que s'ha començat a tramitar urbanísticament amb l'objectiu que esdevingui un eix d'activitat econòmica d'alt valor en el sector quaternari. 

Àgora Alella-La Miralda s'emmarca dins del paraigua del projecte Barcelona Litoral Nord, una iniciativa que pretén establir un node estratègic en l'àmbit de la salut en el Barcelonès Nord, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental, que contribuirà a vertebrar el territori en l'àmbit de la salut comunitària connectant tots els recursos existents i generant-ne de nous, com és el cas del projecte que es desenvoluparà a Alella. La voluntat, tal com també s'estableix en el protocol d'intencions, és que aquest projecte més ampli pugui fer-se realitat en els propers deu anys.

Les tres fases de l'Àgora Alella-La Miralda

Segons estableix el protocol d'intencions, el projecte Àgora Alella-La Miralda es desenvoluparà en un termini de cinc anys, que és el temps que s'estima necessari per al desenvolupament urbanístic del sector, la cessió de la masia de la Miralda al municipi i l'adequació de l'edifici. Però la voluntat de totes les parts és que el projecte comenci a prendre forma i a treballar sobre el terreny molt abans, al llarg de l'any 2024, amb la implementació d'un primer espai de formació, recerca i innovació al municipi, que serà l'embrió i l'inici del què després acollirà el sector de La Miralda, que es preveu culminar l'any 2027.

Un espai col·laboratiu per a la millora de la salut comunitària

Àgora Alella-La Miralda es projecta com un espai d'innovació, recerca, formació i emprenedoria en l'àmbit de la salut i el benestar comunitari. Un espai generador de coneixement i creador de sinergies entre la ciència, el teixit empresarial, l'administració pública, l'àmbit acadèmic i l'acció social. Un projecte multidisciplinari per abordar de forma transversal els reptes en matèria de salut i benestar de la comunitat actuant en la prevenció, promoció de la salut, assistència, intervenció i rehabilitació, per tal d'afrontar l'envelliment i les malalties cròniques, respiratòries, cardiovasculars, infeccioses, metabòliques o les que afecten la salut mental o la salut medioambiental. 

Un projecte engrescador 

L'alcalde Marc Almendro ha estat l'encarregat de desvelar els trets principals d'un projecte que fa anys que es va començar a treballar de la mà del TecnoCampus i que ha anat sumant voluntats al llarg d'aquest camí. "L'origen del projecte neix de la suma de forces de cinc entitats, l'Ajuntament d'Alella i quatre importantíssimes institucions del país, i compta amb la implicació d'altres entitats importants del territori i del país, que en les properes setmanes anirem desvelant", ha dit l'alcalde durant la presentació. Almendro ha destacat la situació estratègica d'Alella "pel seu territori, per la seva situació, i per la seva gent. Sempre ha estat un poble acollidor, un poble on es viu bé, i on les persones i el seu benestar han estat el centre de totes les polítiques municipals. Un projecte com aquest només podia covar-se aquí", ha dit l'alcalde.

En la presentació també han intervingut els responsables de les quatre institucions implicades Jordi Ara, gerent de l'ICS Metropolitana Nord, Josep Lluís Checa, director general del TecnoCampus; Javier Lafuente, rector de la Universitat Autònoma de Barcelona i Jordi Barretina, director de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol.  Tots ells s'han mostrat molt entusiasmats amb el desenvolupament d'aquest projecte i les oportunitats que representa per a cadascuna de les institucions d'obertura al territori, apropament a la població i disponibilitat de nous espais per generar complicitats i sinergies amb els diferents agents que treballen en l'àmbit de la salut comunitària. 

A l'acte també han participat Teresa Vilaró, Trini Peláez i Lourdes Mateu, tres investigadores del Consell Assessor de l'Àgora Alella-La Miralda, format per 16 persones. Aquest Consell, integrat per persones investigadores i científiques residents a Alella, s'inclourà dins de l'òrgan de governança, que es crearà a partir de la signatura del protocol d'intencions, i que estarà formada per un representant de cadascuna de les cinc institucions que impulsen el projecte.

La cloenda de l'acte ha estat a càrrec de Joaquim Nadal, Conseller de Recerca i Universitats, que ha felicitat totes les institucions implicades per la iniciativa i també especialment a la ciutadania present a l'acte que podrà gaudir en un futur del treball que es realitzi en aquest espai. 

Document de presentació del projecte 

Presentació Àgora Alella-La Miralda

Presentació Àgora Alella-La Miralda

Fitxer: De_l_Agora_Alella_La_Miralda_a_BCN_Litoral_Nord_v7_OK.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 28
Mida: 3.4 MB

Pujar al principi de la pàgina