Notícies
Publicat el 18 d'abril de 202318.04.2023
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Comencen els treballs de manteniment per prevenir incendis forestals
Manteniment franges perimetrals

El 17 d'abril van començar les feines de tractament de la vegetació a les franges perimetrals, per tal de protegir les persones i els béns dels barris amb un major risc de patir incendis forestals. Els treballs, que realitza  l'empresa Treballs Forestals Presegué, comportaran la neteja i el manteniment de les franges perimetrals dels barris de Font de Cera, Can Magarola, Alella Parc, Mas Coll, Can Comulada i Nova Alella. La superfície total de l'actuació és d'aproximadament 5.900 m2 (0.59 ha), amb pendent superior al 40%, i amb vegetació arbustiva i herbàcia, majoritàriament. El cost d'aquesta actuació ascendeix a 22.900 euros i s'espera que estiguin enllestides al mes de maig. 

El manteniment de franges, que es fa anualment, es reforça amb el Programa de Prevenció d'Incendis Forestals (PPI), que promou la Diputació de Barcelona. Enguany s'actuarà al camí que parteix de la pista carenera fins a la zona de Vallès Oriental i el camí del Greny, seran 2,2 km amb un cost previst de 3.557 euros. 

A les tasques preventives que es fan sobre el terreny s'afegeixen els recursos humans de vigilància i control, amb els guaites del Parc de la Serralada Litoral i la vigilància mòbil del Pla d'informació i vigilància contra incendis forestals (PVI). La seva funció és detectar incidències i punts de risc i fer tasques d'informació i conscienciació. Aquest dispositiu es posarà en marxa habitualment durant el període de màxim risc d'incendi, de juny a setembre.

La implicació ciutadana és clau
La lluita contra el foc requereix la implicació i la col·laboració de tota la ciutadania: les parcel·les s'han de netejar i complir la normativa i cal extremar les precaucions i tenir molt present la prohibició de fer foc en els terrenys forestals, poblats o no, per espècies arbòries i els 500 metres que els envolten.

Prohibit fer foc
Fins al 15 d'octubre ja no es pot encendre foc en terreny forestal, poblats o no per espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta. Amb l'entrada de la primavera i en absència de pluges importants, les condicions favorables al foc s'incrementen i el nombre d'incendis podria continuar sent superior a la mitjana de l’època principalment durant els episodis de vent. Aquesta prohibició, recollida en el Decret 64/1995, té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals. Durant aquest període queda prohibit:

  • Encendre foc per a qualsevol tipus d'activitat, sigui quina en sigui la finalitat. Especialment no es poden cremar rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria ni fer focs d'esbarjo. Queda exclosa de la prohibició, dintre de les àrees recreatives i d'acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, la utilització dels fogons de gas i de barbacoes d'obra amb mataguspires. Tampoc es pot fer foc per a activitats relacionades amb l'apicultura.
  • Llençar objectes encesos.
  • Abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa de l'inici d'un foc.
  • Llançar coets, globus, focs d'artifici o altres artefactes que continguin foc.
  • La utilització de bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.
  • Amb tot, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural pot autoritzar, de manera extraordinària, realitzar determinats treballs i activitats que suposen un risc d'incendi forestal.


Més informació en aquest enllaç

Pujar al principi de la pàgina