X
Emergència sequera
Notícies
Publicat el 16 de febrer de 202116.02.2021
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Alerta sobre una nova plaga que amenaça els vegetals
Poster plaga

La Generalitat ha alertat del perill d'una nova plaga que causa danys greus en una gran diversitat de plantes cultivades, ornamentals i silvestres. És la provocada per la Xylella fastidiosa: un bacteri que pot afectar cultius de gran importància econòmica a Catalunya com la vinya, l'olivera, els cítrics, els ametllers... Pot tenir més de 300 plantes hostes i es transmet per material vegetal de plantació i d'una planta a l'altra per insectes vectors. Colonitza el teixit conductor de què disposen les plantes vasculars per conduir la saba de l'arrel cap amunt de la planta, obtura els vasos conductors provocant l'assecament de fulles i branques, i finalment la mort de la planta.

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat ha alertat a través d'una carta enviada a l'Ajuntament del risc que suposa aquesta plaga, que tot i que de moment no s'ha detectat a Catalunya, sí que afecta ja a altres comunitats properes com el País Valencià (Alacant) o les Illes Balears. Ara per ara no hi ha tractament possible i quan es detecta s'han d'efectuar dràstiques mesures d'erradicació que poden produir greus perjudicis per als agricultors i  productors de material vegetal.  Per aquest motiu cal extremar les mesures que evitin la intoducció i la propagació d'aquesta malaltia en el territori de Catalunya.

En aquest sentit, la Polygala myrtifolia és un dels vegetals considerats per la Comissió Europea amb un elevadíssim risc d'infectar-se per Xylella fastidiosa i de propagar-la. És per això que per evitar la introducció d'aquesta plaga a Catalunya, el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, conjuntament amb el sector, considera necessari recomanar  no plantar aquesta espècie ornamental.  La millor estratègia per evitar l'introducció de la Xylella fastidiosa és la prevenció, per la qual cosa és fonamental que davant de qualsevol sospita de la seva presència, es comuniqui immediatament al Servei de Sanitat Vegetal del DARP ssv.daam@gencat.cat.

Més informació sobre aquesta plaga en aquest enllaç

FONT: Generalitat de Catalunya

Pujar al principi de la pàgina