Notícies
Publicat el 7 d'octubre de 201607.10.2016
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Ajuts per lluitar contra el Tomicus
Per poder accedir a la convocatòria d'ajuts que obrirà aquest mes d'octubre la Generalitat cal formar part de l'Associació de Propietaris Forestals del Parc.

TomicusL'escarabat Tomicus destruens guanya territori dia a dia a les comarques del Maresme i del Vallès Oriental. Des del juliol s'han incrementat a Alella els pins i pinedes afectats per aquest perforador que ataca l'interior de l'arbre i causa la seva mort. 

Per mitigar l'expansió del Tomicus cal actuar de manera decidida i en el moment en el què és més factible la seva destrucció: quan l'escarabat està dins del tronc, un fet que es produeix entre els mesos d'octubre i febrer. 

Per fer front a aquesta plaga, la Generalitat té previst obrir aquest mes d'octubre una convocatòria d'ajuts dotada amb 100.000€ per a propietats forestals del Maresme i del Vallès Oriental, destinats, exclusivament, a preservar les pinedes. Aquests ajuts no s'atorgaran de forma individual, sinó que es vehicularan a través de les Associacions de Propietaris Forestals, de manera que per poder beneficiar-se de les subvencions, els propietaris hauran de formar part d'aquestes associacions. A la comarca n'hi ha dues, la del Parc Serralada Litoral Central, que és a la que haurien d'adherir-se els propietaris alellencs, i la del Montnegre Corredor. L'Associació de Propietaris del Parc de la Serralada Litoral va ser constituïda l'any 2014 i inclou terrenys forestals d'Alella, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Martorelles, Montornès del Vallès, Òrrius, Premià de Dalt, La Roca del Vallès, Santa Maria de Martorelles, Teià, Tiana, Vallromanes, Vilanova de Vallès i Vilassar de Dalt. Fer-se soci no suposa cap cost i té avantatges per als propietaris, ja que permet rebre suport sobre qüestions de millora de gestió i manteniment sostenible de les finques.

L'Ajuntament anima els propietaris forestals d'Alella a formar part d'aquesta Associació, per poder fer front comú contra tots els perills que ataquen la supervivència dels boscos, com és el cas ara de l'atac del Tomicus

Fases de l'atac del Tomicus

  • Setembre-novembre
    Els adults baixen de les capçades i perforen els troncs (majors de 7 cm de diàmetre). Queda resina al forat d'entrada. Si l'arbre té bona vitalitat ho pot superar però si està una mica tocat o l'afectació és molt gran, no sobreviu. És l’època en què s'han de tallar els pins afectats perquè l'escarabat està a dins i és l’única manera de controlar la població.
  • Octubre-febrer
    L'escarabat està dins del tronc i fa les galeries que maten l'arbre. Són en forma d'espina de peix, amb una galeria central vertical claríssima i diverses més fines horitzontals. La tallada, per tant, s'ha de fer des d'octubre i abans del mes de febrer. Més enllà del febrer no poden quedar restes de troncs a terra majors a 7 cm de diàmetre.
  • Març-maig
    Els escarabats adults surten del tronc i pugen a les capçades. Es veuen petits forats als troncs. Els forats no impliquen, necessàriament, que l'arbre estigui afectat per “Tomicus”, poden haver estat produïts per altres insectes o altres perforadors.
  • Abril-setembre
    Els escarabats viuen a les capçades. S'alimenten dels brots i branquillons terminals. S'identifica clarament perquè els branquillons cauen a terra i tenen un forat a dins. L'arbre teòricament encara és a temps de refer-se de l'atac. Dóna l'aspecte marronós/vermellós a les copes i és l'efecte que es pot veure a moltes pinedes: capçades vermelloses.


Pujar al principi de la pàgina