Portada|Cooperació|Estades solidàries: La beca
 
Versió per imprimir
Estades solidàries: La beca

Des de l'Ajuntament volem donar l'opció que la població d'Alella, a través de les beques, pugui participar d'aquesta experiència a canvi de compartir-la posteriorment amb la resta de persones del municipi.

L'Ajuntament beca a dues persones per realitzar una estada solidària de dues setmanes i mitja del mes d'agost (del 14 al 31 d'agost de 2019 aproximadament) a Mèxic, de la mà  Associació Catalana per la Pau, una Organització No Governamental pel Desenvolupament (ONGD) fundada el 1990 que treballa a diversos països del món en tres eixos temàtics: dret a l'alimentació; dones, dret i apoderament; acció humanitària i emergència. 

Què cobreix la beca?

La beca cobreix les despeses de formació, vol i assegurança mèdica per a les dues persones que hagin estat seleccionades.

L'allotjament i manutenció anirà a càrrec de les persones becades. 

Abans de marxar es realitzarà una sessió de formació de dos dies de durada amb l'Associació Catalana per la Pau, que inclou formació sobre el país, l'estada i fonaments de gravació de vídeos

Què farEU a MèXIC? 

La contrapart de l'Associació Catalana per la Pau (ACP) a Oaxaca (Mèxic) és l'Observatori dels Drets Humans dels Pobles,  una ONG que treballa, juntament amb altres organitzacions de la societat civil, forma part de l'Asamblea de los Pueblos en Defensa del Territorio, la Educacio'n Pu'blica Gratuita y los Derechos Humanos, espai concebut per generar un espai de protecció davant de les constants violacions dels drets humans sofertes a les comunitats.
L'Observatori vigila, analitza, difon i processa la situació de garanties individuals i la democràcia a Oaxaca, denunciant la violació dels drets humans a Mèxic i Amèrica Llatina. La Asamblea treballa amb les autoritats comunals i ejidals, amb les organitzacions indígenes, camperoles, socials, estudiantils, populars, de productors, comerciants dels pobles d'Oaxaca i de Mèxic, en pro dels drets humans, medi ambient i d'una educació pública, gratuïta i laica. El seu principal objectiu és recolzar les cooperatives agrícoles per defensar els seus drets. 

Les persones becades per l'Ajuntament,es reuniran i s'entrevistaran amb dirigents i activistes de les diferents comunitats que es visitaran. Coneixeran l'experiència de treball de construcció del poder popular de les dones de la regió, així com la historia de lluita i resistència de dos comunitats indígenes mixtecas que han sigut agredides per grups paramilitars. També coneixerà diferents projectes agroecològics, com una cooperativa de cafè que s'han impulsat per grups de dones triquis.

La Brigada alhora coneixerà testimonis dels assassinats de defensors de drets humans per part de grups paramilitars de les comunitats indígenes zapoteques, així com el testimoni de la defensa de la educació pública a diferents comunitats.

Durant l'estada es farà difusió tant de la Brigada com de la situació actual del pais i la contrapart local a través de les xarxes socials i el Blog estiudesolidaritat.cat. Alhora es recopilarà informació i material gràfic per tal de ser usat com a material de sensibilització després de la Brigada.

Amb tot el material enregistrat durant les Estades Solidàries i amb l'ajuda de l'ACP es muntarà un petit documental. Es farà retorn a la ciutadania amb una xerrada a Alella dins les Jornades de Cooperació Internacional Mirades al Món, a l'octubre del 2019 i també podran participar en altres activitats que es programin per tal de fer difusió de la realitat Palestina i/o de l'experiència de les Estades.

Qui pot demanar una beca i com?

Poden participar les persones majors de 20 anys, sense límit màxim d'edat que presentin correctament els documents i que compleixin els requisits establerts seran convocades a una entrevista presencial a l'Ajuntament d'Alella.  

Entre el 15 d'abril i el 15 de maig de 2019 (ambdós inclosos) es pot fer la sol·licitud directament a les oficines de l'OAC o amb certificat digital pel portal de tràmits de l'Ajuntament.

Des d'aquest enllaç podreu accedir a tota la documentació i la informació per presentar la sol·licitud.

Consulteu les bases en aquest enllaç 

Consulteu la convocatòria aquest enllaç

Les entrevistes tindran lloc a l'Ajuntament d'Alella el dies 21 i 22 de maig de 2019 de 15h a 20h, prèvia citació personal.

Pujar al principi de la pàgina