Notícies
Publicat el 3 de març de 202303.03.2023
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Balanç de robatoris a domicili i altres actuacions policials
Policia Local

L'Ajuntament destina una gran part dels esforços policials a la lluita contra els robatoris amb força a domicili, un dels temes que més preocupa des de fa anys al Consitori i a la ciutadania. Tot i la millora de les dades, i el fet que les xifres de robatoris a Alella estan per sota de la mitjana catalana, des de la Regidoria de Seguretat Ciutadana tenen molt clar que queda molta feina per fer i que cal combatre aquest delicte des de tots els fronts possibles. 

L'any 2022 es va tancar amb un total de 73 denúncies per robatoris amb força a domicilis —68 consumats i 5 en grau de temptativa— un 5,2% menys dels 77 que es van enregistrar el 2021, un any amb nivells suavitzats per les restriccions de mobilitat per la pandèmia durant el primer trimestre. És la xifra més baixa des de l'any 2014 quan es van disparar les xifres de robatoris, després d'un llarg període de calma. 

Les xifres de 2022 són encara millors si es comparen amb els robatoris perpetrats en els anys prepandèmia, amb baixades a l'entorn del 9,8% respecte a 2019 i de més del 23% si es compara amb els 95 que es van produir l'any 2018. 

Fons policials atribueixen aquests resultats a les mesures preventives i de control que s'han posat en marxa en els darrers anys, des de les càmeres lectores de matrícules, els operatius específics contra robatoris, el reforç de la plantilla i dels comandaments, o la millora de la coordinació entre Mossos d'Esquadra i les policies locals dels deu municipis que formen part de l'ABP del Baix Maresme. 

Aquest any les mesures s'han vist reforçades amb altres recursos, com ara els dispositius de càmeres unipersonals als agents —un per cada torn— la unitat canina amb la gossa Winter, i l’última incorporació: l'ampliació del camp de vigilància amb l'adquisició de dos drons d'alta tecnologia.  

Des que es va fer el lliurament i la posada a punt de l'aparell, el patrullatge amb dron es fa servir quasi diàriament, cap a la tarda vespre. Es tracta d'un patrullatge conjunt, aeri i amb vehicle policial, de manera que es pugui donar una ràpida resposta en cas que és detecti algun moviment estrany. De fet, amb aquest sistema de seguretat, la Policia ja ha detectat en diverses ocasions vehicles o persones sospitoses, que han fugit del lloc en veure's descobertes pel dron.

Fons policials consideren que l’ús d'aquest aparell tindrà efectes dissuasius a mitjà termini, perquè s'amplia enormement el camp de control i permet fer el seguiment dels possibles lladres, evitant que puguin consumar els robatoris o facilitant que puguin ser detinguts en el moment de la fugida.

Evolució robatoris

El front comú als robatoris

El projecte de Front Comú als robatoris, desenvolupat durant els mesos de març a juny de 2022, va posar sobre la taula la corresponsabilitat i la necessitat de col·laboració entre l'administració i els veïns i veïnes en la lluita contra els robatoris. La iniciativa, que es va materialitzar amb debats amb persones especialitzades de diferents àmbits i aportacions de la pròpia ciutadania,  es va dur a terme amb la voluntat de reforçar la seguretat ciutadana i la qualitat de vida del poble, recollint i valorant propostes de la ciutadania. 

Les conclusions principals del projecte es poden veure al decidim Alella (alella.cat/decidim). Fent una pinzellada d'aquest treball, es posa de manifest que Alella és un poble segur, comparant les dades delinqüencials del municipi amb les de l'entorn, però que es veu afectat pels robatoris a domicili. 

També es va posar posat sobre la taula que, tot i que la solució al problema de robatoris ha de partir de les administracions, es necessari una corresponsabilitat de la ciutadania per protegir els seus béns i contribuir a construir un model sostenible i eficaç amb la implicació de tota la comunitat. 

La coneixença veïnal és una avantatja que cal aprofitar i potenciar, per crear xarxa i estar atent als canvis a l'entorn i minimitzar la sensació d'inseguretat. Tenir el telèfon dels veïns i veïnes més propers, potenciar l’ús dels espais públics, compartir qualsevol informació amb la policia, són algunes de les propostes plantejades a les trobades. 

Altres actuacions policials 

Molts esforços policials se centren a evitar els robatoris a domicili, però la Policia Local fa moltes altres accions al llarg del dia i de la nit per garantir la seguretat al municipi. Encara que a vegades es pugui tenir una percepció distorsionada, les dades demostren que Alella és un poble segur i tranquil, on les denuncies per estafes, telefòniques o per Internet, són—de bon tros— els fets delictius que més afecten la ciutadania. 
L'any passat la policia va efectuar 30 detencions: 7 per temptativa de robatori amb força a la Llar d'Infants Municipal Els Pinyons; 6 per robatori a l'interior de vehicles; 4 de persones que estaven reclamades judicialment; 3 per resistència a l'autoritat i lesions: 3 per robatori amb força a la via pública; 2 per atemptat contra l'autoritat: 2 per un delicte contra la salut pública; 1 per violació de domicili i furt; 1 per amenaces i 1 altre per negativa fer la prova d'alcoholèmia. 
També va dur a terme més d'un centenar d'actuacions relacionades amb delictes contra la salut pública en les quals es van decomissar un total de 12.286 grams de substàncies estupefaents, la major part cànnabis.

Nou operatiu de prevenció 
Des del passat novembre la Policia Local ha posat en marxa un nou operatiu preventiu de seguretat a l'entorn de l'Institut i l'Escola Fabra. El servei anomenat ANAK, es realitza amb agents uniformats o de paisà a les hores d'entrada i sortida de l'institut i l'escola, amb l'objectiu de fer un seguiment dels accessos als centres i les principals rutes escolars per tal de detectar possibles situacions de risc, controlar els diferents punts de reunió i donar seguretat als joves en el seu trajecte cap a casa
Aquest operatiu se suma al del control de trànsit coincidint amb l'horari d'entrada i sortida de les escoles. Després d'un parèntesi per la pandèmia, aquest curs està previst que es reprenguin els tallers preventius de seguretat viària a les escoles. Aquests tallers també orienten l'alumnat sobre la correcta utilització dels vehicles de mobilitat personal, com els patinets. 

Més d'un centenar d'expedients per infraccions de l'Ordenança de Convivència i Espai Públic

Des de l'entrada en vigor de l'Ordenança de Convivència i Espai Públic, a finals d'octubre de 2021, l'Ajuntament ha obert 125 expedients sancionadors. La major part de les denúncies tramitades són per infraccions considerades com a lleus i sancionades amb 150 euros (90 si es paguen en període voluntari). Les més nombroses són per romandre en parcs i zones verdes fora de l'horari permès o per consum de begudes alcohòliques al carrer. També s'han instruït alguns expedients per fer necessitats fisiològiques al carrer, per sorolls fora d'hores i molèsties al veïnat, per no fer cas a l'autoritat o per insults o tracte indigne als agents. 

Obres a la Comissaria 
Aquest any s'ha reformat l'interior de la Comissaria per millorar l'operativitat i aviat s'iniciaran les obres perimetrals de les instal·lacions.

 altres dades policials

  • 30 detencions 
  • Més de 100 identificacions
  •  7 robatoris amb força al carrer
  •  7 robatoris a vehicles
  •  12 intervencions per armes/estris
  •  12,3 kg de drogues decomissades en 52 actuacions
  •  125 expedients oberts per infraccions de l'Ordenança de Convivència i Espai Públic. 

 

Pujar al principi de la pàgina