Notícies
Publicat el 28 de gener de 202228.01.2022
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
La Policia Local d'Alella incorpora noves eines per millorar la seguretat ciutadana 
Presentació novetats policials

Alella reforça els recursos de la Policia Local amb la incorporació de noves eines que contribueixin a millorar la seguretat en el municipi i complementin les diferents actuacions de suport de la vigilància que s'han anat implementant durant els darrers anys, com són les càmeres de control de matricules, noves emissores, moto elèctrica, vehicle no uniformat o els sistemes de geolocalització de vehicles. 

Les novetats, que s'implementaran durant aquest any 2022, són la incorporació de drons com a eina de vigilància per evitar robatoris, la implementació de càmeres unipersonals i la posada en marxa d'una unitat canina. Aquest divendres 28 de gener s'han presentat els nous recurs i s'ha fet una demostració del seu funcionament en un acte celebrat amb el Camp d'Esports Municipal que ha comptat amb la presència de l'Alcalde d'Alella, Marc Almendro, i de la directora general d'Administració de Seguretat del Departament d'Interior de la Generalitat, Sonia Andolz, a més de representants de diferents cossos de seguretat.

Almendro ha destacat la forta inversió que l'Ajuntament fa en seguretat ciutadana, com un dels pilars més importants per garantir l'estat de benestar de la ciutadania. En aquest sentit, ha subratllat l'increment de les partides destinades a aquest àmbit, que han augmentat un 40% des de l'any 2016 i que actualment representa més del 8,6% del pressupost municipal. Igualment, ha avançat que al mes d'abril es farà una campanya informativa, de debat i posada en comú en relació als robatoris a domicilis, la problemàtica que més preocupa actualment en el municipi, en la qual es vol implicar tota la ciutadania i especialistes en aquest àmbit, sota el paraigua de: front comú contra els robatoris

Sonia Andolz per la seva part ha destacat el model policial d'Alella com un exemple a seguir per a altres policies locals, i ha subratllat que les noves eines incorporades afavoreixen la transparència, la dissuasió i la prevenció, i reverteixen en garanties per a la ciutadania. 

Drons per ajudar a prevenir robatoris

La novetat més destacada és l'adquisició de dos drons, d'avançada tecnologia i una àmplia qualitat de visió i captació d'imatges amb visió nocturna i d'infraroigs, que permetran ampliar l'espai de vigilància i control, especialment en les zones boscoses dels barris de muntanya. Un dels aparells s'utilitzarà com operatiu de patrullatge, mentre que el segon aparell es reservarà per a la realització de les pràctiques de vol. Quatre membres de la Policia Local han rebut formació específica per al pilotatge i el manteniment dels drons. A més d'establir els plans de vols, convenientment coordinats amb l'aeroport de Barcelona i els heliports del circuit de Catalunya i de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, per tal de no interferir en l'espai aeri controlat, també es podrà fer ús d'aquest aparell en cas que es produeixi una situació sobrevinguda o d'emergència que així ho requereixi. 

L´ús dels drons permet ampliar el territori de vigilància i fer seguiment i control de vehicles i persones des de l'aire, per la qual cosa pot ser especialment útil per actuar contra els robatoris en domicilis, un dels principals problemes que preocupa a l'Ajuntament i a la ciutadania alellenca. A més, pot ser un element dissuasiu per frustrar possibles intents de robatori i un recurs per controlar esdeveniments amb gran afluència de públic, fer recerca de persones o controls d'incendis forestals. 

La d'Alella és la primera Policia Local del Baix Maresme en dotar-se d'aquests dispositius de vigilància i control. Es preveu que abans de l'estiu pugui implementar-se el seu ús i començar a fer els primers operatius de patrullatge.

Presentació novetats policials Novetats policials Novetats policials


Càmeres unipersonals per donar suport a les actuacions policials 

Una altra de les eines incorporades també està relacionada amb les noves tecnologies: són les càmeres unipersonals. Des del mes de desembre ja estan en marxa com a sistema de suport a les actuacions de seguretat ciutadana. En concret, la plantilla disposa de tres dispositius personals de gravació, un per a cadascun dels torns policials, que estan incorporats als uniformes dels agents per poder enregistrar situacions de risc per a la integritat física o danys a béns públics. 

La posada en marxa d'aquest nou recurs dóna més garanties de seguretat a les actuacions policials, tant pel que fa a la intervenció dels agents com per a la mateixa ciutadania. Les càmeres, dotades de gran angular i alta definició d'imatge i so, només s'accionaran per fer enregistraments quan es consideri idoni i necessari per tal de tenir un suport amb vídeo que serveixi com a observador objectiu per tal de donar garanties al servei. El policia sempre avisarà al ciutadà implicat que s'inicia una gravació.

La utilització d'aquests dispositius està regulada per la Comissió de Control dels Dispositius de Videovigilància de Catalunya que té la finalitat de vetllar perquè es garanteixi el dret a la privacitat, a la intimitat i a la pròpia imatge. La utilització de les càmeres unipersonals s'ha de fer amb respecte escrupolós als principis d'oportunitat, de proporcionalitat i de congruència, principis bàsics que han de regir tota actuació policial. 

Novetats policials Presentació novetats policials


La Winter estrena la unitat canina 

La plantilla de la Policia Local d'Alella disposa d'una nova companya. És la Winter, una pastor belga malinois, de quatre anys d'edat, que posarà en marxa la primera unitat canina del municipi. La gossa és l'animal de companyia d'un dels agents que s'han incorporat recentment al cos de la Policia Local d'Alella. Va ser el mateix agent qui va mostrar l'interès per patrullar amb la seva gossa i reforçar algunes actuacions policials, aprofitant les aportacions i els recursos que ofereixen les seves aptituds. La Winter conviurà, com ho fa des que era un cadell, amb l'agent i, sempre que sigui necessari la seva intervenció, ho farà sota la seva supervisió. Tots dos, l'agent i la Winter, participen en un curs de formació i ensinistrament. El servei de la unitat canina es destinarà, sobretot, a operacions de control de substàncies estupefaents i també es pot requerir en serveis de patrullatge per l'efecte dissuasiu que pot tenir la seva presència, fent l'acompanyament de l'agent, així com tasques de proximitat amb els centres educatius, suport a la recerca de persones, entre d'altres. 

Presentació novetats policials Presentació novetats policials Presentació novetats policials


Reforç de la seguretat de la Comissaria 

A més de les tres noves eines de suport a les actuacions policials, l'Ajuntament també té previst entomar enguany la millora de la seguretat a la Comissaria de la Policia Local. En concret es preveu el tancament perimetral de les instal·lacions, mitjançant un sistema que permeti el control d'accés mantenint, tot el que sigui possible, la visibilitat de l'espai. També es preveu adequar l'espai interior per millorar l'atenció a la ciutadania i reforçar la seguretat a les instal·lacions policials, tant dels agents com dels veïns i veïnes que són ateses a la Comissària.

El cost del conjunt d'actuacions supera els 150.000 euros. 

Més dotació de personal i reforç de comandaments

Des de l'inici del mandat s'han fet diferents convocatòries públiques per tal de cobrir les places vacants de la plantilla de la Policia Local, formada per un sotsinspector, un sergent, tres caporals i setze agents. L'any 2019 es van ocupar sis places, cinc d'elles per concurs oposició i una per la reincorporació d'un agent que tenia la plaça en propietat. L'any 2021 es va reincorporar un altre agent que estava en comissió de servei. Enguany està prevista la convocatòria de dues places de caporal i tres d'agents professionals. A la dotació de personal, s'afegeix una millora de les condicions retributives des de l'1 de març de 2019.

Pujar al principi de la pàgina