Notícies
Publicat el 23 de maig de 202323.05.2023
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
En marxa la campanya de prevenció d'incendis
Operatiu preventiu incendis

Aquest dimarts 23 de maig s'ha reunit l'operatiu de coordinació de prevenció d'incendis per fer una posada en comú de tots els agents implicats i una valoració de les mesures preventives que s'han dut a terme i el protocol a seguir en les diferents situacions de risc. A la reunió han assistit l'alcalde d'Alella, Marc Almendro, i altres membres del govern, a més de tècnics municipals de Medi Ambient, Via Pública i Serveis a les Persones i responsables de la Policia Local, del Consorci del Parc de la Serralada Litoral i de l'ADF Alella. 

A la trobada s'ha constatat la posada a punt de tota la xarxa d'hidrants d'Alella, formada per un total de 73 de punts de recollida d'aigua, i l'avançament d'algunes de les mesures preventives, atenent a la situació de sequera i a les altes temperatures de les primeres setmanes de primavera. Així, a inicis de maig van quedar enllestides les feines de tractament de la vegetació a les franges perimetrals, per tal de protegir les persones i els béns dels barris amb un major risc de patir incendis forestals.

Els treballs, realitzats per l'empresa Treballs Forestals Presegué, han comportat la neteja i el manteniment de les franges perimetrals dels barris de Font de Cera, Can Magarola, Alella Parc, Mas Coll, Can Comulada i Nova Alella. La superfície total de l'actuació és d'aproximadament 5.900 m2, amb pendent superior al 40%, i amb vegetació arbustiva i herbàcia. El cost d'aquesta actuació ascendeix a 22.900 euros.

El manteniment de franges, que es fa anualment, es reforça amb el Programa de Prevenció d'Incendis Forestals (PPI), que promou la Diputació. Aquests treballs aquesta segona quinzena de maig i afecten el camí que parteix de la pista carenera fins a la zona de Vallès Oriental i el camí del Greny, amb un cost previst de 3.557 euros. 

A les tasques preventives que es fan sobre el terreny s'afegeixen els recursos humans de vigilància i control, amb els quatre guaites del Parc de la Serralada Litoral que s'integren dins de l'operatiu de vigilància mòbil del Pla d'informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) de la Diputació. La funció d'aquest operatiu és detectar incidències i punts de risc i fer tasques d'informació i conscienciació. La campanya es desenvoluparà del 21 de juny i el 31 d'agost, en l'horari de 12.30 a les 19.30 h (horari de màxim risc d'incendi forestal) i de forma ininterrompuda durant tots els dies de la setmana.

Servei d'evacuació especial en cas de risc per a persones vulnerables

Des de Serveis a les Persones s'ha recordat l'existència d'un llistat de persones vulnerables inscrites al servei d'evacuació especial en cas d'emergència. Actualment, es fa el seguiment d'una quarantena de persones inscrites en aquest llistat. Des de l'Ajuntament es vol fer un recordatori a totes aquelles persones que no s'hagin inscrit al servei d'evacuació especial  que poden fer-ho omplint aquest FORMULARI. Només cal incloure les dades personals i la situació que els fa susceptibles de necessitar ajuda. Aquest servei s'adreça especialment a la gent gran o altres persones que tinguin algun problema de mobilitat, dependència, etc.  Davant la possible emergència, la policia i els serveis d'urgència disposaran d'aquest llistat i  passaran pel domicili si s'ha de portar a terme alguna evacuació.

Prohibit fer foc

La lluita contra el foc requereix la implicació i la col·laboració de tota la ciutadania: les parcel·les s'han de netejar i complir la normativa. Fins al 15 d'octubre ja no es pot encendre foc en terreny forestal, poblats o no per espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta. Amb l'entrada de la primavera i en absència de pluges importants, les condicions favorables al foc s'incrementen i el nombre d'incendis podria continuar sent superior a la mitjana de l’època principalment durant els episodis de vent. Aquesta prohibició, recollida en el Decret 64/1995, té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals. Durant aquest període queda prohibit:

  • Encendre foc per a qualsevol tipus d'activitat, sigui quina en sigui la finalitat. Especialment, no es poden cremar rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria ni fer focs d'esbarjo. Queda exclosa de la prohibició, dintre de les àrees recreatives i d'acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, la utilització dels fogons de gas i de barbacoes d'obra amb mataguspires. Tampoc es pot fer foc per a activitats relacionades amb l'apicultura.
  • Llençar objectes encesos.
  • Abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa de l'inici d'un foc.
  • Llançar coets, globus, focs d'artifici o altres artefactes que continguin foc.
  • La utilització de bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.
  • Amb tot, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural pot autoritzar, de manera extraordinària, realitzar determinats treballs i activitats que suposen un risc d'incendi forestal.


Especial prevenció incendis

Especial prevenció incendis

Fitxer: Especial_Prevencio_Incendis.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 8
Mida: 6.96 MB

Més informació en aquest enllaç

Pujar al principi de la pàgina