Notícies
Publicat l'11 de març de 202211.03.2022
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Presentació del projecte del nou Atles d'Ocells Nidificants del Maresme
Atles ocells del Maresme

L'Ajuntament organitza el 16 de març una xerrada sobre el segon Atles dels ocells nidificants del Maresme, un projecte de ciència ciutadana que té com a objectiu conèixer la distribució d'aus que crien a la comarca per estudiar-ne l'evolució al llarg del temps. Durant un període de tres anys, que va començar la primavera de 2021 i s'allargarà fins a finals de 2023, les persones que participen en aquesta iniciativa recullen les dades de possibles evidències de cria de les diferents espècies d'ocells detectades i les fan arribar, a través del web www.ornitho.cat o de l’App NaturaList, a la coordinació de l'Atles, que les revisa i les valida.

D'aquesta manera s'obté una fotografia de l'estat actual de la cria d'aus a la comarca i es pot comparar amb les dades obtingudes en el primer Atles, que es va presentar l'any 2005. Aquesta nova versió permetrà conèixer la distribució actual dels ocells que nidifiquen al Maresme i estudiar com ha variat la distribució de les espècies en els darrers quinze anys. 

Amb un any de mostreig ja es disposa d'uns primers resultats: s'han detectat algunes espècies que estan en clara expansió (com l'oreneta cua-rogenca o la cotxa fumada), d'altres en clara regressió o fins i tot que no s'han detectat (com el cucut reial), d'altres amb una població estable (gafarró, cadernera...) i d'altres que són de nova aparició (passerell comú, milà negre...).

La xerrada es farà a Can Lleonart a les 19h i no cal inscripció prèvia. Comptarà amb la participació de dos dels coordinadors de l'Atles, Héctor Andino i Joan Pujol, que ja van participar en el primer treball. Presentaran alguns d'aquests primers resultats obtinguts i explicaran quina és la metodologia del cens i de quina manera s'hi pot col·laborar, ja que és un projecte que no es limita només a ornitòlegs/gues professionals sinó que està obert a qualsevol persona amant de la natura. 

El primer l'Atles d'ocells nidificants del Maresme es va presentar l'any 2005 i aquesta nova versió permetrà conèixer la distribució actual dels ocells que nidifiquen al Maresme i estudiar com ha variat la distribució de les espècies en els darrers quinze anys. 

La xerrada del 16 de març és una primera aproximació a aquest treball que es complementarà amb tres propostes més, previstes per als dies 1, 3 i 4 de juny, emmarcades dins del programa "Parcs i biblioteques... naturalment!" que promou la Biblioteca Ferrer i Guàrdia amb l'objectiu de promoure l'apropament entre la lectura i la natura. 

Dimecres 1 de juny 19h. Taller Què diuen els ocells? A càrrec de Pere Alzina Bilbeny, Consultor Ambiental i guia de Natura i viatges 

T'agradaria aprendre a identificar els ocells i llurs cants? Saber perquè canten? A qui adrecen el cant? Com diferenciar un cucut d'una puput? I un tudó d'una tórtora? Apunta't a aquest taller que té un mètode innovador per aprendre a descriure, identificar i...dibuixar el cant dels ocells dels nostres pobles, camps i boscos. 

Lloc: Biblioteca Ferrer i Guàrdia

 

Divendres 3 de juny 17.30h. Espectacle Contes d'ocells dins un cistell A càrrec d'Alma i la mar 

En aquesta ocasió l'Alma explicarà tres contes en què els ocells i altres animals són els protagonistes. En Piu i els ocells, El fillet mussol, En Calvin no sap volar

Lloc: Bosquet costat de la Biblioteca i en cas de pluja a Can Lleonart

 

Dissabte 4 de juny de 10h a 14h. Biblioteca, porta del Parc. Sortida i passejada  a la descoberta d'ocells A càrrec d'Alfons Alier

Posar en pràctica els coneixements adquirits i, tot esmolant la nostra oïda, identificar les espècies d'ocells més comunes dels nostres boscos, camps, pastures, pobles i ciutats.

 Punt de trobada: Biblioteca Ferrer i Guàrdia 

Pujar al principi de la pàgina