Portada|Cooperació|Mirades al món. Jornades de cooperació
 
Versió per imprimir
Mirades al món. Jornades de cooperació
Cartell Mirades al Món 2023

L'Ajuntament d'Alella organitza des de 2008 les Jornades de Cooperació Mirades al món, un punt de trobada per reflexionar sobre les desigualtats i els desequilibris entre el Nord i el Sud i per donar a conèixer les iniciatives de cooperació que es desenvolupen a Alella.

Aquest any 2023 el tema escollit per la Comissió de Cooperació Internacional és el de refugiades climàtiques. Se celebraran del 19 al 22 d'octubre i tractaran, des de diferents àmbits i amb activitats diverses, la manera en què el canvi climàtic està castigant moltes zones del planeta i obligant a les persones que hi viuen a marxar de les seves terres.  

Les Jornades de Cooperació també donen a conèixer els projectes de cooperació al desenvolupament que reben el suport de l'Ajuntament amb el 0,7% dels ingressos que es destinen a cooperació. Enguany, tal i com ja es va fer l'any passat, s'han elaborat unes càpsules de vídeo perquè les mateixes entitats expliquen qui són, que fan i l'abast dels projectes de Cooperació 2023 subvencionats per l'Ajuntament a través del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

16es JORNADES DE COOPERACIÓ INTERNACIONAL MIRADES AL MÓN 

Refugiades climàtiques 

Del 19 al 22 d'octubre de 2023

  

Dijous 19 d'octubre. 19 h Can Lleonart 

Tertúlia. Refugiades climàtiques 

Amb la participació de:

  •  Beatriz Felipe Pérez, investigadora en migracions climàtiques.  Sòcia co-fundadora de CICrA Justícia Ambiental, investigadora associada del CEDAT-URV.
  • Gemma Pinyol-Jiménez. Directora de polítiques migratòries i diversitat a Instrategies i investigadora del GRITIM-UPF.
  • Miguel Pajares, president de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR).

Les refugiades climàtiques són persones obligades a abandonar les seves llars a causa del canvi climàtic. És un  fenomen creixent que implica la migració forçada de persones com a conseqüència de sequeres, pujades del nivell del mar o desastres naturals. Davant d'aquesta crisi ambiental i humanitària, cal establir amb urgència marcs legals i polítiques internacionals que proporcionin protecció i suport i, a la vegada, actuïn per pal·liar els efectes del canvi climàtic.

Inscripcions aquí

Divendres 20 d'octubre. 18 h Espai d'Arts Escèniques Casal d'Alella

Teatre familiar. La mama dels arbres

A càrrec de Fes-t'ho com vulguis.

La mama dels arbres és la història d'una dona, Wangari Maathai, que va decidir empoderar-se i fer front a l'egoisme dels poderosos replantant d'arbres la seva terra, Kenya, que estava essent desforestada. Una determinació colossal que la va dur a plantar 30 milions d'arbres! Coratge, intel·ligència, i amor, en un espectacle de profunds valors ecologistes, pacifistes i espirituals.
Aquest espectacle forma part de la programació de les Mirades al Món.

Hora: 18 h
Durada: 45 min 
Preu: Entre 4,50 i 6 €

Venda d'entrades: 

Vespre de Cooperació

Taula rodona i activitat musical conduïda per l'actor Jordi Vilches.

Et preocupen les desigualtats socials i el canvi climàtic? Coneixes les accions de cooperació que es fan des de l'Ajuntament? T'agradaria cooperar, però no saps per on començar?

Sigues agent del canvi!

A la taula rodona compartirem experiències i idees sobre com la cooperació pot ser una eina eficaç per construir un nou món, i explorarem quin paper podem tenir en el canvi social i global. Volem crear un espai segur i distès on puguem aprendre les unes de les altres i motivar-nos en emprendre noves accions col·lectives. 🫂🌎

Vine a conèixer diferents formes de fer cooperació i lluitar per la justícia i el canvi social. Comptarem amb la participació de 3 joves maresmenques: Rahmata Dem Njie, periodista especialitzada en el continent africà, Javi Hernando Ayarza, especialista en cooperació internacional i ajuda humanitària, i Mariona Garcia-Dotor Girbau, alellenca participant d'una de les beques d'estades solidàries a Colòmbia d'enguany. 

I, en acabar, canviem els números per cançons. No et perdis el Bingo Musical dinamitzat per l'actor Jordi Vilches i vine a parlar de cooperació i a passar-t'ho bé en un vespre dedicat a coneixe'ns, unir forces i gaudir de bon ambient. 🎶🎊

No et quedis sense cartó, inscripcions en aquest FORMULARI 

Hora: 19 h

Lloc: Espai social Casal d'Alella

Diumenge 22 d'octubre. 18 h Espai d'Arts Escèniques 

Teatre. Mos Maiorum

A Sant Martí de Tous, un petit poble de 1000 habitants, hi ha un projecte per construir 168 ha de plaques fotovoltaiques en sòl agrari. Centrals elèctriques de magnituds enormes canviaran per sempre la vida al poble. Miralls negres cablejats substitueixen espigues de blat. 
Benvinguts a un ritual catàrtic on multitud de testimonis reals ens parlaran sobre la crisi energètica i el model d'implementació de les energies renovables. Una àgora pública on escoltar veus diverses, cants atàvics i impactes electromagnètics.

Aquest espectacle forma part de la programació de les Mirades al Món.

Hora: 18 h 
Durada: 70 min
Preus: Entre 7,50 i 9 € 

Venda d'entrades: 

Teatreca. Per això reciclo

Servei d'acollida dirigida a les famílies que assisteixen a la funció de Solar, per  a infants d'entre 3 i 12 anys, a càrrec d'educadors professionals.
Per tot això reciclo, un seguit d'activitats manipulatives que permetrà, d'una manera lúdica, aprofundir i conscienciar sobre l’ús dels diferents productes i la importància de la seva correcta eliminació.

Hora: 18 h 
Durada:
70 min
Preu: 2,50 €/infant 

Edats: entre 3 i 12 anys

Inscripció prèvia: espaialella@alella.cat o tel. 93 867 81 87

Històric de les Jornades de Cooperació Internacional: 

1es Mirades al món - 2008. El per què de les desigualtats

2es Mirades al món - 2009. Cooperació en temps de crisi?

3es Mirades al món - 2010. La solidaritat internacional a examen

4es Mirades al món - 2011. (in)seguretat alimentària

5es Mirades al món - 2012. El negoci de la guerra

6es Mirades al món - 2013. Els silencis mediàtics

7es Mirades al món - 2014. No hi ha dret!

8es Mirades al món - 2015 Persones refugiades: responsabilitat col·lectiva 

9es Mirades al món - 2016 "Riqueses naturals, sort o maledicció?

10es Mirades al món - 2017 (ajornada al febrer de 2018) "La feminització de la pobressa"

11es Mirades al món - 2018 Els oblidats de la cooperació 

12es Mirades al món - 2019 Accés a l'aigua. Dret humà en perill

13es Mirades al món - 2020  El perill de ser activista mediambiental

14es Mirades al món - 2021 Sanitat i desigualtats Nord-Sud: Mig món sense recursos sanitaris 

15es Mirades al món - 2022 Que vol dir NO a la guerra?

Pujar al principi de la pàgina