Escrit ERC+SxA febrer de 2019: "Per imperatiu legal"
 
Versió per imprimir
  • Logo ERC+SxA

    L'any 2012, l'Alcalde d'Alella, amb el suport del nostre grup, va prendre la decisió -com molts altres alcaldes arreu de Catalunya- de retirar la bandera espanyola que onejava a l'edifici consistorial. Davant aquestes accions la Delegación del Gobierno en Cataluña va iniciar procediments legals contra diversos Ajuntaments. En el cas d'Alella, el 23-11-2015 el jutjat contenciós-administratiu nº 12 de Barcelona, va fallar “Condenar al Ayuntamiento de Alella a la colocación de la bandera española en el exterior del edificio consistorial, en los términos establecidos en la Ley 39/81”. Davant d'aquesta resolució, l'Ajuntament d'Alella va presentar recurs davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en contra d'aquest dictamen, que va ser desestimat el 25-07-2018 i, finalment, el 20 de novembre passat el TSJC va “declarar firme la sentencia”, fet que comportava el seu obligat compliment.

    Durant més de sis anys hem mantingut la nostra posició utilitzant tots els recursos i estratègies legals possibles per tal d'ajornar la reposició d'aquest símbol imposat, però havent exhaurit tots els mecanismes possibles, hem pres la decisió de tornar-la a penjar “per imperatiu legal”. Creiem que, ara més que mai, cal actuar amb intel·ligència i escollir bé les nostres batalles. Tornaran a venir moments on assumirem els riscos que calgui per continuar avançant, com hem fet fins a la data quan ha calgut. Aquesta és una mesura que, evidentment, no ens satisfà, però que han hagut d'acabar adoptant tots els ajuntaments i càrrecs electes que van decidir arriscar-se institucional o personalment i que també va ser la que es va aplicar al País Basc en el seu moment i en situacions similars.

    Davant la discrepància i el desencís manifestats en el darrer Ple per part de les altres forces sobiranistes per haver cedit davant d'aquesta sentència i no haver-la desobeït, tampoc no es va aportar per part seva cap proposta alternativa duta a terme enlloc. Ho hem fet “per imperatiu legal”. Només volem recordar que totes les persones electes independentistes, fóssim del partit que fóssim, vam prometre el càrrec “per imperatiu legal” en el Ple constituent del 12 de juny de 2015. Ja que tot i no estar d'acord amb el marc legal que se'ns imposava, tots els electes que la vam emprar estàvem convençuts que era la millor, -o potser l’única-, possible en aquelles circumstàncies.  Som conscients que estem a prop d'unes eleccions municipals i tothom vol posicionar-se i fer proclames, però nosaltres serem fidels a una premissa prèvia: no farem batalles per temes de país contra cap força independentista, ni ens enfrontarem demòcrates contra demòcrates. Tots i totes tenim un objectiu comú i un opressor a batre.

Pujar al principi de la pàgina