Notícies
Publicat el 29 de gener de 202429.01.2024
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
El Ple aprova una nova declaració institucional per demanar l'alto el foc a Gaza
Foto Ple gener

El Ple del 25 de gener va aprovar una nova declaració institucional sobre el conflicte que es viu a Palestina. Impulsada inicialment pel Col·lectiu pels Drets Humans a Palestina d'Alella, la declaració presentada pels dos grups que formen part del govern Alella Primer-PSC i ERC+SxA, sol·licita l'alto el foc immediat a Gaza i exigeix el compliment del dret internacional.  En la seva part expositiva, es posa de manifest que els atacs de l'Estat contra la Franja de Gaza a Palestina vulneren els principis bàsics de proporcionalitat, distinció i precaució. Així mateix, es constata que "assegurar el compliment dels drets humans és una obligació que s'estén a tots els nivells de l'administració pública". En aquest sentit, s'argumenta que "si bé és cert que els governs nacionals i regionals tenen un paper important en la promoció i protecció dels drets humans, els governs locals han d'estar a l'avantguarda i garantir el respecte dels drets humans i el compliment de la legalitat internacional per a totes les persones". A través d'aquesta declaració el Ple municipal acorda els següents acords:

  •  Exigir un alto el foc immediat a Gaza i l'entrada i el lliurament de tota l'ajuda humanitària necessària a la Franja de Gaza, garantint en tot moment la protecció del personal humanitari.
  • Reconèixer que l'ocupació colonial i l'apartheid són les causes estructurals del conflicte i que la comunitat internacional ha d'actuar i fer complir les resolucions de les Nacions Unides, el dret internacional i el dret internacional dels drets humans com a garantia per construir una pau justa i duradora.
  • Comprometre's a respectar i fer respectar els drets humans per a totes les persones, i assegurar que l'Ajuntament d'Alella no compra material i equipament relacionat amb la seguretat i/o altres serveis d'empreses que estan relacionades amb la vulneració dels drets humans.
  • Exigir al Govern d'Espanya que compleixi les obligacions estipulades en el marc jurídic estatal i suspengui el comerç d'armes, imposant un embargament militar bidireccional a Israel, així com la suspensió de tots els programes de cooperació militar i de seguretat amb Israel fins que respectin els drets del poble palestí.
  • Requerir el Govern d'Espanya -i el govern de la Generalitat de Catalunya en allò que sigui de la seva competència- perquè emprengui totes les mesures diplomàtiques necessàries per aturar els bombardejos i el setge contra la Franja de Gaza, inclòs un programa de sancions contra el govern d'Israel i els seus responsables i la suspensió de relacions institucionals, diplomàtiques i comercials fins que hi hagi un alto el foc definitiu, es garanteixin els drets humans del poble palestí i Israel compleixi amb el Dret Internacional.
  • Notificar els acords anteriors a:

    -     Sr. Pere Aragonès i Garcia, president de la Generalitat de Catalunya.

    -     Sra. Meritxell Serret i Aleu, consellera d'Acció Exterior i Unió Europea.

    -     Sr. Pedro Sánchez Pérez-Castejón, president del Govern d'Espanya.

    -     Sr. José Manuel Albares Bueno, ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació espanyola.

    -     Sra. Margarita Robles Carrillo, ministra de Defensa.

    -     Sr. Josep Borrell i Fontelles, alt representant de la Unió Europea per a Assumptes Exteriors i Política de Seguretat.

La declaració va ser aprovada amb els vots a favor d'ERC+SxA, Alella Primer- PSC i Primàries Alella i l'abstenció de Per Alella Junts-CM i el PP.

Es la segona declaració institucional que el Ple aprova des que es va iniciar el conflicte. El plenari del 26 d'octubre de 2023 ja va aprovar una declaració institucional pesentata per Alella Primer-PSC, ERC+SxA i Per Alella Junts-CM en la qual es demana l'alto el foc i el respecte a legalitat internacional. 

Informació relacionada
Pujar al principi de la pàgina