Notícies
Publicat el 31 d'octubre de 202331.10.2023
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
El Ple aprova una declaració institucional per la pau entre Israel i Palestina
Ple octubre de 2023

El Ple del 26 d'octubre va aprovar una declaració institucional per la pau entre Israel i Palestina. A la declaració es fa palès el rebuig de l'Ajuntament a l'atac de Hamàs i a la represàlia massiva i indiscriminada de l'exèrcit israelià, es condemnen els crims contra la població civil, tant en territori d'Israel i a la franja de Gaza, i es mostra la solidaritat amb les famílies de les víctimes innocents d'ambdues comunitats. 

A la declaració s'exigeix a totes les parts que respectin la legalitat internacional i el compliment íntegre de les resolucions de l'ONU. També es demana el cessament dels bombardejos i un alto el foc a Gaza, i que el govern d'Israel renunciï als seus plans de setge, aïllament total o invasió terrestre de Gaza. A més, s'exigeix un paper més actiu de la comunitat internacional i de la Unió Europa per propiciar el procés de pau i la futura creació d'un Estat Palestí que garanteixi la convivència, la seguretat i la pau a tota la regió. A la declaració també es demana que la Unió Europea no suspengui l'ajuda al poble palestí i es dona suport a que les accions solidàries i l'ajut humanitari continuïn per part de les institucions catalanes i espanyoles. 

La declaració institucional va ser presentada per Alella Primer-PSC i s'hi van adherir com a proponents ERC+SxA i Per Alella Junts. Tots els grups van votar a favor, excepte el PP que es va abstenir. 

 DECLARACIÓ INSTITUCIONAL PRESENTADA PER ALELLA PRIMER-PSC,  ERC+SxA  I PER ALELLA JUNTS-CM PER LA PAU ENTRE ISRAEL I PALESTINA El conflicte entre Israel i Palestina, persistent com a mínim des de la creació de l'Estat d'Israel el 1948, va entrar en una nova i terrible fase el passat 7 d'octubre quan Hamàs realitzà una ofensiva contra els territoris adjacents a la Franja de Gaza, amb la infiltració de milicians i el llançament de milers de coets sobre els territoris israelians. El resultat d'aquesta operació terrorista va ser l'assassinat a sang freda de 1.400 ciutadans israelians, la gran majoria civils, més de 3.000 persones ferides i més de 200 persones segrestades.

En resposta a aquests fets terribles, el govern d'Israel decretava l'estat de guerra i iniciava fortes represàlies contra Hamàs, incloent una intensa campanya de bombardejos sobre la Franja de Gaza, una de les zones més densament poblades del planeta, que ha causat un gran nombre de víctimes civils. El govern d'Israel també anunciava el bloqueig d'entrada d'aliments, aigua i electricitat i provocava en poques hores un desplaçament forçat massiu de ciutadans del nord cap al sud, fet que ha acabat agreujant la situació de crisi humanitària a la Franja. El resultat d'això, a dia d'avui, són més de 6.500 palestins morts i milers de ferits, la majoria població civil. Segons Nacions Unides, ja hi ha 1,4 milions de desplaçats interns palestins del nord al sud de Gaza.

Estem plenament convençuts i convençudes que la violència, el terrorisme i la incitació a l'odi són fonamentalment incompatibles amb una resolució pacífica del conflicte entre Israel i Palestina.

Som ferms partidaris de la pau, per això volem que s'aturi quan més aviat millor aquest desastre humanitari i que es reprengui urgentment el restabliment de les converses de pau entre Israel i Palestina a favor de la solució dels dos estats, d'acord amb les fronteres de 1967 i amb els Acords d'Oslo i les resolucions 242 i 338 de Nacions Unides.

El nostre desig seria veure néixer un nou horitzó de reconciliació i concòrdia entre dos Estats que fossin capaços de conviure amb pau, de respectar els drets humans, de promoure les condicions necessàries per viure dignament i de donar garanties de seguretat per a tothom.

Per tots aquests motius i davant d'aquest escenari de violència, destrucció i catàstrofe humanitària, a proposta dels grups municipals Alella Primer – Partit dels Socialistes de Catalunya - Candidatura de Progrés, Esquerra Republicana de Catalunya + Sumem per Alella – Acord municipal i Per Alella Junts – Compromís Municipal, el Ple municipal acorda:

PRIMER.- Rebutjar els ferotges atacs sagnants que va llançar Hamàs contra la població civil israeliana, que van causar la mort de centenars de civils innocents, un gran nombre de ferits i la presa de més de 200 ostatges i exigir l'alliberament immediat i incondicional de les persones segrestades.

SEGON.- Refusar la brutal represàlia massiva i indiscriminada sobre la població de Gaza que està efectuant l'exèrcit israelià.

TERCER.- Condemnar els nous intolerables crims contra la població civil que s'han produït aquestes darreres setmanes, tant en territori d'Israel com en territori de la franja de Gaza, i solidaritzar-nos amb tots els familiars de les víctimes innocents d'ambdues comunitats.

QUART.- Exigir a totes les parts el respecte per la legalitat internacional, el cessament dels bombardejos i un alto el foc a Gaza. Demanar també al govern d'Israel que renunciï als seus plans de setge, aïllament total i invasió terrestre de Gaza.

CINQUÈ.- Reclamar a totes les parts el compliment íntegre de totes les resolucions de l'ONU.

SISÈ.- Exigir un paper més actiu, per part de la comunitat internacional i de la Unió Europea, a fi de propiciar el rellançament del procés de pau i la futura creació d'un Estat Palestí viable que garanteixi la convivència, la seguretat i la pau a tota la regió.

SETÈ.- Demanar a la UE que no suspengui l'ajuda al poble palestí, ni la de caràcter humanitari ni l'ajuda al desenvolupament, atès que aquesta ajuda és essencial per la subsistència de molts palestins, especialment de Gaza, i eliminar-la per complet equivaldria a un càstig col·lectiu.

VUITÈ.- Recolzar que la solidaritat i l'ajut humanitari al poble palestí continuï per part de totes les institucions catalanes i espanyoles.

NOVÈ.- Remetre aquests acords al Consolat d'Israel a Barcelona, a l'Ambaixada de Palestina a Madrid, al Departament d'Acció Exterior i Unió Europea de la Generalitat, al Ministeri d'Exteriors d'Espanya, als grups polítics del Parlament Europeu, Congrés, Senat i Parlament de Catalunya i a les entitats municipalistes de Catalunya.

 

Informació relacionada
Pujar al principi de la pàgina