Després de la bona acollida de la primera edició, en la qual es van inscriure més d'un centenar de persones, Alella acollirà els dies 10 i 11 de novembre la segona edició de les Jornades de Salut Mental. Promogudes des de la Regidoria de Promoció de la Salut, Ocupació i Ciutadania, les ponències i debats es desenvoluparan a l'Espai d'Arts Escèniques Casal d'Alella i són obertes a totes les persones que tinguin interès professional o personal en aquest tema. Les Jornades compten amb la participació de les regidories de Cultura i Serveis a les Persones i amb la col·laboració de l'associació Alella poble cuidador.
Amb el títol “Compartint sentits comuns per al benestar emocional”, enguany s'ha convidat especialistes d'arreu del territori català a reflexionar sobre les principals preocupacions de l'Organització Mundial de la Salut: la salut mental en l'adolescència i la joventut i la salut emocional i el suïcidi. El primer dia de les Jornades es dedicarà a debatre la primera d'aquestes qüestions, amb persones expertes en l'acompanyament a adolescents i joves en situacions d'especial fragilitat. La segona Jornada, es dedicarà a analitzar els recursos que la ciutadania té a l'abast per promocionar la salut emocional i prevenir el suïcidi.
En aquesta edició el programa amplia l'oferta d'activitats culturals amb la representació teatral Mi padre no era un famoso escritor ruso, de Bárbara Fournier, dues sessions de cinefòrum -sobre els documentals Veus contra l'estigma i Història potencial de Francesc Tosquelles, Catalunya- i una conversa a Can Lleonart amb la poetessa i activista Princesa Inca i la filòloga Joana Masó, Premi ciutat de Barcelona 2021 d'assaig.
El programa inclou una desena d'activitats lúdiques i formatives, que es desenvoluparan durant els mesos de novembre i desembre, adreçades a les famílies cuidadores, als professionals d'atenció directa, a les joves i adolescents, i a tota la ciutadania amb interès a ampliar els seus coneixements i reforçar recursos personals d'autocura per fer front a les situacions de patiment mental.
Les Jornades són gratuïtes i obertes a tothom.
![]() | Jornades de Salut Mental. Diptic Fitxer: Diptic_JSM_2022.pdf Format: Acrobat-PDF |
segones JORNADES DE SALUT MENTAL Dilluns 7 de novembreEspai d'Arts Escèniques Casal d'Alella
De 9.30 a 14 h - Matí de cures per a professionals d'atenció directa
L'activitat de cures a professionals està adreçada al personal d'atenció directa de serveis socials, altres serveis municipals i recursos de la zona, del tipus residències i fundacions tutelars. Un matí de dilluns atípic per canviar la rutina i començar la setmana amb un espai pensat per cuidar-nos i que ens cuidin.
La primera part serà un espai de conversa balsàmica Pepe Leal, psicòleg clínic especialitzat en supervisió d'equips. La conversa estarà moderada per Sergi Rabassa, coordinador de l’àrea de Serveis a les Persones de l'Ajuntament d'Alella.
La segona part serà un espai de teatre de les oprimides per a les professionals que cuiden en situacions extremes, dinamitzat per Antonio Masegosa i Míriam Camps de l'Associació Utopía Barcelona
Dijous 10 de novembre
Espai d'Arts Escèniques Casal d'Alella
L'adolescència és una etapa de transicions i vivències durant la recerca de la pròpia identitat. Els canvis i descobriments que viuen les joves plantegen dubtes, preocupacions, i en molts casos, malestar mental. Proposem un espai de reflexionar sobre la importància dels suports psicoemocionals durant situacions d'especial vulnerabilitat on es requereixen acompanyaments sensibles.
9 a 9.30 h - Presentació institucional
9.30 a 11 h - Taula rodona. Què necessitem per cuidar adolescents?
(violències – suïcidi – socioaddicions)
Modera: Edgar Vinyals – Coorganitzador Jornades. Usuari durant l'adolescència dels serveis Hospitalaris UCA, Hospitals de Dia per Adolescent, CSMIJ, SPOTT i centre obert. Expresident Federació Veus i Associació Obertament.
11 a 11.30 h – Descans cafè
11.30 a 12.30 h – Diàleg amb fila zero i el públic assistent
12.30 h Breu Cloenda – Comiat
19 h Cinefòrum Veus Contra L'Estigma. Col·loqui amb la directora Marta Espar
Documental de producció catalana emès al Sense Ficció de TV3 amb testimoniatges de persones que conviuen amb patiment mental extrem i que són supervivents a la psiquiatria. Des de la visió de ciutadanes compromeses amb moviments associatius, en el documental s'analitzen alguns dels reptes actuals del sistema públic de salut mental català i es contrasten amb iniciatives de països com Finlàndia o Suïssa.
divendres 11 de novembre
Espai d'Arts Escèniques d'Alella
Per sentir-nos bé és tan important la relació amb nosaltres com els vincles que establim amb les altres persones. A més, la participació satisfactòria de la vida cultural i comunitària esdevé un dels principals factors protectors per promocionar el benestar emocional. Proposem un espai d'anàlisi i reflexió per repensar problemàtiques que ens preocupen a qualsevol: la solitud, l'aïllament i el suïcidi. Analitzarem quins recursos tenim a prop per promocionar la pròpia salut mental i com donar suport a les persones que tenim al voltant.
9.30 a 11 h - Taula rodona. Com donem sentit comú a la salut mental: parlem de solitud, aïllament i suïcidi
11 a 11.30 h – Descans – Cafè
11.30 a 12.30 h - Diàleg amb la Fila Zero i el públic assistent
12.30 a 13 h Cloenda Institucional
Dissabte 12 de novembre Espai d'Arts Escèniques Casal d'Alella
19 h - Obra de teatre - Mi padre no era un famoso escritor ruso, de Bárbara Fournier
Un punt de partida: El descobriment d'un silenci familiar i la necessitat de reconstrucció de la història de la meva àvia paterna.
La narració en format escènic d'una experiència individual i subjectiva, la d'una neta que desitja conèixer la història familiar, i, que en l'acte de compartir-la, es converteix en social, en una acció poètica feminista i subversiva.
Un projecte de recerca personal i social, una reflexió sobre el cos, i com aquest cos i aquestes veus amb patiment es troben amb una societat que estigmatitza altres realitats, altres maneres d'estar en el món.
dimarts 15 de novembre Seminari web per a familiars de persones amb problemes de salut mental
De 18.30 a 20 h
Acompanyar a persones amb malestar mental implica un compromís molt alt. A vegades suposa un repte que ens posa a prova, i en les situacions on compartim espais amb persones que estan vivint estats alterats de consciència sovint ens requereix sobrepassar els mateixos límits.
Comptar amb informació que faciliti l'accés als recursos pot transformar la manera de fer front a aquestes situacions complexes, i, ens pot ajudar a prendre decisions difícils. Proposem un espai per reflexionar sobre les necessitats d'orientació, atenció i suport de les persones que tenim vincles afectius amb persones amb etiquetes psiquiàtriques.
En col·laboració amb la iniciativa Alella poble cuidador
Dimecres 16 de novembreEspai d'Arts Escèniques Casal d'Alella
18 h - Cinefòrum Història potencial de Francesc Tosquelles, Catalunya i la por. Col·loqui amb la directora Mireia Sallarès
El film bascula entre el documental experimental i la ficció especulativa i explora la figura del psiquiatre català Francesc Tosquelles (Reus, 1912 - Granges-sur-Lot, 1994). Tosquelles va revolucionar la psiquitria en els temps crítics del s. XX.
Marxista i llibertari, va ser uns dels introductors de la psicoanàlisi a Catalunya i és considerat el pare de l'escola francesa i de la psicoteràpia institucional, segons la qual no hi ha malaltia mental sense societats i institucions 'malaltes'. Va modernitzar les institucions psiquiàtriques, amb la dignificació de l'atenció als malalts mentals.
Dissabte 19 de novembreCan Lleonart
10 a 14 h - Taller. Recursos d'autocura i autogestió de la salut mental
Espai formatiu i d'orientació ètica, legal i farmacològica per definir com volem que ens acompanyin el nostre entorn i els professionals que ens acompanyen en moments d'estats alterats de consciència.
Reflexionarem sobre la capacitat i la competència per prendre decisions segures a l'hora d'elaborar un pla de prevenció de crisis i el document de voluntats anticipades en salut mental.
En col·laboració amb la iniciativa Alella poble cuidador
A partir del 28 de novembre Podcast de la iniciativa Alella poble cuidador sobre les Jornades de Salut Mental 2022
Disponible a partir del 28 de novembre
En col·laboració amb el divulgador Pere-Andreu Jariod establirem diàlegs sobre la satisfacció amb la vida i com transitar els moments adversos. Abordarem les temàtiques que van ser tractades durant les jornades “Compartint sentits comuns pel benestar emocional” i reflexionarem sobre les conclusions que van compartir les ponents.
Dijous 22 de desembreCan Lleonart
19 h - Tertúlia “La poesia i la literatura com a bàlsam per la salut mental”
Una tertúlia per celebrar l'aventura de viure tot i els moments difícils que sovint transitem. Un espai de reflexió sobre l'art de sobreviure el patiment mental i com la poesia i la lectura resulten bàlsam, antídot i ens permeten aprendre del que a vegades vivim com incomprensible.
Conversadores:
Presenta: Carmesina Pons