Filtrar esdeveniments
Notícies
Publicat el 6 d'octubre de 202206.10.2022
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Alella estrena pressupostos participatius
Pressupostos participatius

L'Ajuntament d'Alella estrena enguany el projecte de Pressupostos Participatius a través del qual els ciutadans i ciutadanes podran proposar i decidir el destí d'una part de la partida d'inversions del pressupost municipal. L'objectiu principal dels Pressupostos Participatius és implicar la ciutadania en la presa de decisions sobre l’ús que es fa d'una part dels recursos públics.

Dotació i fases del procés

L'Ajuntament reservarà una partida de 100.000 euros del capítol d'inversions del pressupost municipal de l'any 2023. El procés per decidir entre tots i totes a què es destinaran aquests diners consta de diferents fases i es podrà fer amb garanties de seguretat i validesa a partir dels recursos disponibles a la plataforma Decidim Alella, que permet validar l'empadronament o l'edat de les persones que hi participen i controlar les votacions.

Fase 1. Presentació del procés

Per tal d'afavorir la màxima participació, l'Ajuntament farà difusió d'aquesta primera convocatòria de pressupostos participatius a través dels diferents mitjans de comunicació municipals. La campanya informativa s'iniciarà la primera quinzena d'octubre i es desenvoluparà durant tot el procés.

Fase 2. Presentació de propostes
Totes les persones empadronades a Alella majors de 16 anys poden participar en la presentació i la votació de les propostes finalistes. Les propostes es poden presentar del 7 de novembre al 18 de desembre, per Internet a través de la plataforma Decidim Alella.

També es podran presentar presencialment participant en les dues sessions d'elaboració de propostes obertes a tota la ciutadania.

Les propostes han de contemplar una sèrie de requisits, com ara que siguin inversions, que siguin competència municipal, que respectin el marc legal, que siguin viables econòmicament, entre d'altres.

Fase 3. Anàlisis i valoració

Un cop tancat el termini de presentació de propostes, del 19 de desembre al 29 de gener es farà la valoració tècnica de les propostes presentades per part de la comissió de seguiment del procés de pressupostos participatius.

Fase 4. Informació propostes finalistes

Una vegada analitzades i quantificades, s'informarà de les propostes finalistes i es publicaran les que han estat desestimades. En aquesta fase, també es preveu fer una sessió de devolució amb les persones que han presentat les propostes que han quedat finalistes.

La informació estarà disponible a la plataforma Decidim Alella, a partir del 30 de gener.

Fase 5. Votació popular

La ciutadania podrà votar les propostes que més li agradaria que s'executessin al municipi del 6 al 26 de febrer. Totes aquelles persones majors de 16 anys empadronades al municipi (incloses les persones que compleixin els 16 anys el 2023) podran votar les propostes. La votació es farà a través de la plataforma Decidim Alella  i també presencialment des de Can Lleonart. Es podran votar un màxim d'una proposta per persona. 

Fase 6. Resultat del procés

Un cop feta la votació, s'informarà la ciutadania de les propostes guanyadores i el calendari d'execució. Està previst convocar un acte públic per donar a conèixer el resultat d'aquest primer procés.

 Requisits de les propostes 

  • Que la proposta sigui una inversió.
  • Que sigui un projecte de competència municipal.
  • Que no contradigui els plans aprovats.
  • Que no siguin propostes sobre actuacions ja previstes per l'Ajuntament.
  • Que sigui realitzable i viable tècnicament.
  • Que respecti el marc jurídicolegal existent.
  • Que el pressupost d'execució de cada proposta no superi els 40.000 euros.
  • Que siguin sostenibles.
  • Que doni resposta a una necessitat o interés col·lectiu que beneficiï tota la comunitat.
  • Que sigui inclusives i respectuoses amb els drets humans.
  • Que es puguin executar l'any 2023.

Consulteu la guia de pressupostos participatius de l'Ajuntament d'Alella.

Guia practica pressupostos participatius

Guia practica pressupostos participatius

Fitxer: Guia_practica_Pressupostos_participatius_ok.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 5
Mida: 279.85 kB

Pujar al principi de la pàgina