Filtrar esdeveniments
Notícies
Publicat el 29 d'abril de 202229.04.2022
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Consulta prèvia per a l'elaboració del Reglament de Participació Ciutadana
Ajuntament

L'Ajuntament ha iniciat els tràmits per a l'aprovació d'un nou Reglament de Participació Ciutadana del Poble d'Alella, amb l'objectiu de promoure la participació, consolidar els espais de col·laboració del teixit associatiu i regular la transparència i l'accés a la informació pública.

El nou reglament pretén millorar l'actual reglament de Participació Ciutadana -aprovat definitivament el desembre de 2014 i modificat l'any 2017- per tal d'adequar les característiques dels diferents instruments de participació a Alella, i en coherència al que estableix el Pla director de Participació d'Alella (aprovat 30 de setembre de 2021) i en compliment de la llei 19/2014 i el Decret 8/2021, de 9 de febrer, sobre la transparència i el dret d'accés a la informació pública.

En el moment actual, la participació ciutadana engloba totes aquelles pràctiques polítiques i socials a través de les quals la ciutadania pretén incidir sobre alguna dimensió d'allò que és públic i de forma activa en la resolució dels problemes col·lectius, ja sigui aportant elements de diagnosi, fent propostes, implicant-se en el procés de decisió i/o contribuint activament en l'aplicació de les solucions i l'avaluació. 

Objectius de la norma
El futur reglament té com a objectiu promoure la participació ciutadana, adequant-la als principis de transparència, publicitat, claredat, accés a la informació, neutralitat institucional, primacia de l'interès col·lectiu, inclusió, protecció de dades personals i rendició de comptes, principis que es configuren com a obligacions per a l'ajuntament i com a drets i garanties per als subjectes legitimats per a participar en el procés que es tracti. 

Amb el futur reglament també es regula la transparència i l'accés a la informació pública, l’ús de les TIC i els sistemes de defensa de la ciutadania, instruments necessaris per poder garantir una correcta participació de la ciutadania. I s'estableixen els mecanismes per enfortir la participació de la ciutadania en els assumptes públics, afavorir espais de deliberació i participació, i consolidar els espais de col·laboració amb el teixit associatiu i altres formes d'acció col·lectiva. 

L'adaptació de la norma planteja incorporar: 

1)    Impulsar la participació en línia. 

2)    Diferenciar les consultes populars- es vol incorporar les consultes no referendàries sectorials que serveixen per demanar l'opinió de qualsevol col·lectiu per articular voluntats particulars o col·lectives, però no generals, és a dir, no imputables al cos electoral. 

3)    Definir nous models de consells municipals, més oberts i flexibles i amb els objectius clars lligats a projectes o temes del poble incloent la possibilitat d'ampliar el perfil de persones que es conviden. 

4)    Reconèixer altres interlocutors vàlids- a banda del teixit associatius, incorporar col·lectius que menys participen, com infants, joves o gent gran. 

5)    Incorporar els processos de participació- amb la idea de superar la rigidesa dels òrgans anomenats permanents de participació, incorporar aquesta modalitat de participació que es vincula a un projecte o temàtica. Els processos de participació són una seqüència d'activitats participatives, serveixen per promoure la participació ciutadana d'una manera més directa i en un projecte concret amb l'objectiu de definir i prendre una decisió sobre un tema específic. Té una durada limitada en el temps i pot ser obert a tota la ciutadania o adreçat a un col·lectiu o barri. 

6)    Fomentar la participació. En aquest apartat es farà referència a fomentar més el teixit associatiu i altres formes d'acció col·lectiva i, per altra banda, s'incorporarà la descripció del rol i el suport de la regidoria de participació. Així mateix, es posarà en relleu la necessitat d'impulsar la transversalitat i de promoure dinàmiques de participació interna dins de l'ajuntament. 

Consulta prèvia a l'elaboració del Reglament

D'acord amb el marc normatiu que regula la participació ciutadana en l'elaboració i la revisió de normes i reglaments, l'Ajuntament ha obert un procés de consulta per tal de recollir les opinions de la ciutadania i organitzacions en referència a aquesta nova ordenança.

La consulta prèvia és oberta del 2 al 13 de maig, ambdós inclosos, a través d'aquest FORMULARI

Sessió participativa amb les entitats i aportacions a la plataforma Decidim

L'Ajuntament ha convocat a les entitats i col·lectius del municipi a participar en una sessió de treball per parlar sobre el disseny i el contingut del nou reglament i tractar el futur dels consells municipals. La sessió es farà el 5 de maig a les 19h a les Antigues Escoles Fabra. 

Un cop finalitzada la consulta prèvia, l'Ajuntament té previst realitzar un procés de participació perquè la ciutadania pugui fer aportacions i suggeriments del nou reglament a través de la plataforma Decidim.

A partir d'aquí, la ciutadania tindrà oportunitat d'aclarir dubtes i fer propostes i suggeriments durant el procés que s'obrirà a la plataforma Decidim del 23 de maig al 13 de juny. 

Més informació a la plataforma Decidim

Pujar al principi de la pàgina