Notícies
Publicat el 22 de març de 202222.03.2022
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Més limitacions amb la nova Llei de Trànsit i Seguretat Viària
Foto autopista

Des d'aquest dilluns 21 de març està en vigor la nova Llei de Trànsit i Seguretat Viària que introdueix noves restriccions i augment de les sancions, incidint sobre els elements essencials de la seguretat viària com són les distraccions, la velocitat, l'alcohol i el no-ús del cinturó de seguretat. Amb aquesta nova Llei s'incrementen el nombre de punts a detreure en determinats preceptes, s'introdueix la taxa 0,0 per als conductors menors d'edat, se suprimeix la possibilitat que turismes i motocicletes puguin depassar en 20 km/h els límits de velocitat a les carreteres convencionals quan avancin altres vehicles. També es regula l'ús de vehicles de mobilitat personal, les zones de baixes emisions i s'unifica en 2 anys el termini que ha de transcórrer sense cometre infraccions que detreuen punts perquè un conductor pugui recuperar el saldo inicial de punts.

Principals canvis:

Distraccions
Augmenta de 3 a 6 els punts a treure per utilitzar, subjectant amb la mà, dispositius de telefonia mòbil mentre es condueix. Des del 2016 les distraccions al volant són la primera causa dels accidents mortals.

Cinturó de seguretat i elements de protecció
Augmenta de 3 a 4 els punts a detreure per no fer-ne ús, o no fer-ho de forma adequada, del cinturó de seguretat, sistemes de retenció infantil, casc i altres elements de protecció obligatoris. 1 de cada 4 morts en accident de trànsit segueix sense fer ús del cinturó de seguretat.

Velocitat
Se suprimeix la possibilitat que turismes i motocicletes puguin depassar en 20 km/h els límits de velocitat a les carreteres convencionals quan avancin altres vehicles.

Alcohol
Els conductors menors que condueixin qualsevol vehicle no poden circular amb una taxa d'alcohol superior a 0,0, tant en sang com en aire espirat. És una infracció que no canvia, segueix tipificada com a molt greu: 500 euros de multa.

Ciclistes
S'incrementa la seguretat dels ciclistes fent obligatori, en vies amb més d'un carril per sentit, canviar completament de carril quan es procedeixi a avançar ciclistes o ciclomotors. A més, s'augmenten de 4 a 6 els punts a detreure quan s'avança posant en perill o entorpint ciclistes sense deixar la separació mínima obligatòria d'1,5 m. També es prohibeix parar o estacionar a carril bici oa vies ciclistes.

Patinets elèctrics
La nova llei també regula els patinets elèctrics. Els usuaris d'aquests vehicles hauran de portar casc obligatòriament i no podran circular per les voreres, igual que les bicicletes.

Motoristes
S'autoritza la utilització de dispositius sense fil certificats o homologats per a la utilització al casc de protecció dels conductors de moto i ciclomotor, amb fins de comunicació o navegació, sempre que no afecti la seguretat en la conducció.

Objectes a la via
Passa d'infracció greu a molt greu llançar a la via o als voltants objectes que poden produir accidents o incendis. Aquesta infracció suposa la pèrdua de 6 punts i la sanció de 500 euros.

Recuperació dels punts del carnet
S'unifica en 2 anys el termini que ha de transcórrer sense cometre infraccions que detreuen punts perquè un conductor pugui recuperar el saldo inicial de punts. Fins a laprovació de la reforma de la Llei, aquest període variava en funció de la gravetat de la infracció comesa. S'ha simplificat, de manera que en sigui més fàcil la comprensió i la comunicació.

Cursos de conducció segura i eficient
Es podran recuperar 2 punts del carnet per fer cursos de conducció segura i eficient. Una Ordre ministerial ha de desenvolupar els requisits necessaris i les condicions que han de complir. 

Zones de Baixes Emissions
S'introdueix una nova infracció greu, amb 200 euros de quantia per no respectar les restriccions de circulació derivades de l'aplicació dels protocols davant d'episodis de contaminació i de les zones de les baixes emissions.

Frau a les proves d'obtenció del permís de conduir
S'introdueix, com a infracció molt greu sancionada amb 500 euros, utilitzar dispositius d'intercomunicació no autoritzats reglamentàriament a les proves per a l'obtenció i la recuperació de permisos o llicències de conducció o altres autoritzacions administratives per conduir o col·laborar o assistir amb la utilització dels dispositius esmentats. A més, l'aspirant no podrà presentar-se de nou a les proves per a l'obtenció del permís en el termini de 6 mesos.

Alcoholímetre antiarrencada (alcoholock)
A partir del 6 de juliol del 2022, els conductors dels vehicles destinats al transport de viatgers per carretera que disposin d'interfície per a la instal·lació d'alcoholímetres antiarrencada estaran obligats a utilitzar aquests dispositius.

Més informació en aquest enllaç

Pujar al principi de la pàgina