Filtrar esdeveniments
Notícies
Publicat el 13 de març de 202013.03.2020
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
L'Ajuntament prepara un acte de reparació de les víctimes del franquisme
Víctimes franquisme
La tradicional ofrena floral del 14 d'abril, en commemoració de l'aniversari de la proclamació de la Segona República, tindrà enguany un significat molt especial. L'Ajuntament aprofitarà la celebració dels 89 anys d'aquesta data històrica, per retre un homenatge a les víctimes del franquisme a través d'un acte de reparació jurídica de la memòria dels 45 veïns i veïnes d'Alella  (persones nascudes o que van viure al municipi)  que van ser processades i condemnades pel règim franquista amb el lliurament als familiars de les víctimes dels documents que anul·len de manera oficial els judicis sumaríssims i les sentències franquistes. 

La petició de nul·litat ha estat impulsada per l'Ajuntament d'Alella a través d'un decret d'alcaldia, signat el passat mes de juny de 2019, en què s'acorda “aprovar la sol·licitud al Departament de Justícia de l'emissió de sengles document oficial de reparació jurídica de les víctimes del franquisme nascudes o residents a Alella que consten a la llista elaborada per l'Arxiu Nacional de Catalunya, per tal de deixar constància de la nul·litat d'aquestes sentències i resolucions, emanades d'uns tribunals il·legals, acabant amb els efectes legals que hagin pogut tenir i amb la voluntat de contribuir a la seva reparació simbòlica de les víctimes”. 

L'Ajuntament demana als familiars de les persones incloses a la llista de víctimes alellenques que es posin en contacte amb l'Ajuntament per tal de lliurar-los el document de nul·litat de les sentències, enviant un correu a alella.alcaldia@alella.cat 
Més de 66.600 víctimes a tot Catalunya

La iniciativa parteix de la Llei 11/2017, de 4 de juliol, de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, publicada al DOGC núm. 7406, de 6 de juliol de 2017 (correcció d'errades al DOGC núm. 7406, de 17.7.2017), que declara il·legals els tribunals de l'Auditoria de Guerra de l'Exèrcit d'Ocupació que van actuar a Catalunya a partir de l'abril de 1938 fins al desembre de 1978, per ser contraris a la llei i vulnerar les més elementals exigències del dret a un judici just. En conseqüència, es dedueix la nul·litat de ple dret, originària o sobrevinguda, de totes les sentències i resolucions de les causes instruïdes i dels consells de guerra, dictades per causes polítiques a Catalunya pel règim franquista.
El Departament de Justícia emet un document oficial de reparació jurídica de les 66.644 víctimes del franquisme (segons la darrera actualització) que consten a la llista elaborada per l'Arxiu Nacional de Catalunya a qui ho sol·liciti, per tal de deixar constància de la nul·litat d'aquestes sentències i resolucions, emanades d'uns tribunals il•legals. Qualsevol persona pot sol·licitar el document per internet, telefònicament a través del 012, o presencialment a les oficines d'atenció ciutadana i serveis territorials de la Generalitat de Catalunya. Més informació en aquest enllaç
 
1. ABELLA OROMI  José
2. AMADO COBISA José
3. AYMAR VILARROSAL Antonio
4. AYMAR VILLALTA Simón
5. BASAS TRIAS José
6. BERNADAS BOSCH Ricardo
7. CAJIGOS VIUDAS Manuel
8. CAMPMAJÓ BERNAUS Jaime
9. CAMPMAJOR RABASA Lorenzo
10. CANO RUBIO Querubina
11. DURAN PLANAS Juan
12. ESPALLARGAS ADÁN Juan Ramón
13. EXPÓSITO SERRADELL José
14. FERRAN OLIVERAS José
15. FIBLA SANCHO Agustín
16. FORTUÑO MAGRIÑÀ José
17. GALVANY OLIVERAS Juan
18. GASCÓN MASSÓ Mario
19. GUTIÉRREZ LÓPEZ Juan
20. JUAN PARELLADA Jaime
21. MARTORI CIRERA Jaime
22. MARTORI PARERA Juan
23. MAYOLAS BARBANY Antonio
24. MICHEL BALLÚS Antonio
25. MICHEL BALLÚS María
26. MUNTADAS DUCTAYÀ Mariano
27. OLIVERAS PAYTUBÍ  Nonito
28. PARÉ NIUBÓ Juan
29. PERICH GUÀRDIA Melchor
30. PIJOAN VENTEJO Vicente
31. PUIG CHARAGAY Jaime
32. PUIG GODÀS José
33. PUIG XARAGAY Enrique
34. PUJADAS NIRELL Antonio
35. SABATÉ DUCTUYAT Cayetano
36. SABATÉ DUCTUYAT José
37. SOLER REVERTER Lorenzo
38. SORIANO HERRERO Bernardo
39. SUÑÉ MACIÀ Arturo
40. SUÑÉ PINILLA Arturo
41. VALLS BERNADAS José
42. VENTURA GUILLÉN Ricardo
43. VENTURA SAU Ramón
44. VIDAL VENTURA Antonio
45. VILA GONZÁLEZ Jacinto
Circuit anul·lació sentències franquistes
Pujar al principi de la pàgina