Notícies
Publicat l'11 de març de 202211.03.2022
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
L'Ajuntament està amatent als requeriments de la campanya d'emergència per Ucraïna
Infografia generalitat ajut Ucraïna

L'Ajuntament d'Alella es manté amatent a les necessitats que puguin sorgir en cada moment dins de la campanya d'emergència, impulsada per la Generalitat, per donar suport a la població ucraïnesa. L'alcalde d'Alella, Marc Almendro, ha participat aquest dijous, 10 de març, a la reunió del Consell Assessor Territorial de Barcelona, en el qual participen tots els municipis de la demarcació, dedicada a tractar la situació d'emergència creada per la crisi humanitària que està provocant la guerra d'Ucraïna, per tal de coordinar les accions i les crides de suport a la ciutadania.

El delegat del Govern a Barcelona, Toni Morral, ha remarcat en aquesta trobada que “la situació és enormement complexa per la incertesa que està generant aquesta guerra i, per tant, cal que ens coordinem al màxim per garantir l'accés d'aquestes persones a tots els seus drets i serveis”. Toni Morral ha recordat que amb la nova directiva de protecció temporal activada pel Consell de la Unió Europea, la ciutadania ucraïnesa té els mateixos drets que la ciutadania del nostre país i, per tant, “cal que ens organitzem bé per facilitar tot aquest procés”.

A la reunió, els responsables del Comitè per a l'Acollida de les Persones Refugiades, activat pel Govern de la Generalitat, han atès les consultes dels ajuntaments i han insistit en la necessitat de donar una resposta coordinada i organitzada per atendre les persones refugiades que poden arribar a Catalunya i també per donar suport a la població afectada per la guerra que es manté en el país. Per aquest motiu s'han creat unes Taules Territorials de Contingència per organitzar tècnicament les necessitats de cada municipi. 

Des del Departament d'Acció Exterior i Govern Obert, s'ha remarcat que la millor manera d'ajudar el poble ucraïnès és contribuir econòmicament amb les entitats que treballen sobre el terreny de forma professionalitzada, més que amb la recollida de roba i aliments que no es requereix perquè ja hi ha suficient material i moltes dificultats per encabir-lo i transportar-lo a la zona de conflicte. Tot i això, la Generalitat ha habilitat un punt de recollida central al Port de Barcelona per tal que els ajuntaments i les entitats puguin dipositar allà tot el que s'ha recollit fins ara gràcies a la col·laboració ciutadana.

En les dues setmanes de conflicte armat, han arribat a Catalunya unes 1.300 persones ucraïneses, la majoria dones, infants i adolescents, i moltes de les quals tenen vincles familiars a Catalunya, on hi ha una important comunitat d'aquell país. En el cas de l'arribada d'infants no acompanyats, la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) és l'encarregada a d'activar el circuit urgent d'acolliment.

Des del municipalisme es recorda a la ciutadania que la millor manera d'assegurar-se que els recursos que arriben a destí són convertits en ajuda real és vehicular-los a través d'organitzacions que treballen a terreny. Per això, d'acord amb el Govern de la Generalitat, es demana a la població que NO faci enviaments d'aliments, roba o medicaments i utilitzi les vies alternatives que es recullen en aquesta infografia:

Infografia vies d'ajuts

Infografia vies d'ajuts

Fitxer: InfografA_a_Gencat_UcraA_na__3_.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 1
Mida: 565.51 kB

També s'insisteix que NO és aconsellable el trasllat de persones com iniciativa particular i es recorda que hi ha entitats expertes en l'acolliment de persones refugiades, que garanteixen la seva atenció especialitzada, al llarg del circuit i fins a la tramitació administrativa regular al país d'acollida.

Els ajuntaments posaran a disposició de la Generalitat els seus allotjaments d'acollida comunitaris, per si cal acollir les persones refugiades que puguin arribar en un futur. En cas que fos necessari, l'Ajuntament d'Alella està preparat per activar una crida a la ciutadania per demanar la seva col·laboració en aquesta acollida. 

Alella s'ha sumat des del primer moment a la crida que es fa des del municipalisme català a través del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament per donar suport a la població afectada pel conflicte armat a Ucraïna. Aquesta adhesió es materialitza amb una aportació econòmica per part de l'Ajuntament de 3.600 euros al projecte "Suport a la població víctima del conflicte armat a Ucraïna", que prové del 0,7% dels ingressos que l'Ajuntament destina cada any a suport a la cooperació internacional. 

La col·laboració municipal també es fa extensiva a tota la ciutadania alellenca que pot col·laborar fent aportacions als comptes oberts pel Fons Català de Cooperació Internacional. 

Les persones que vulguin contribuir a la campanya  poden fer-ho de la següent manera:

FORMA DE PAGAMENT

  •  Per transferència bancària al compte del FONS CATALÀ DE COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT obert al BBVA, codi IBAN: ES91 0182 6035 4102 0160 8531
  • Per transferència bancària al compte del FONS CATALÀ DE COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT obert a CaixaBank, codi IBAN: ES79 2100 3200 9625 0002 9627

Per aquelles entitats i empreses que es vulguin sumar al suport econòmic, des del Fons català posen a disposició aquest FORMULARI  

Per a més informació podeu consultar:

A Alella, més d'un centenar de persones es van concentrar el passat 1 de març davant de l'Ajuntament en defensa de la pau i en suport al poble ucraïnès, donant resposta a la convocatòria promoguda pel municipalisme català per demanar el final dels enfrontaments i el restabliment de la via del diàleg.  El Ple municipal va defensar també la via del diàleg i el fi dels enfrontaments, en la sessió celebrada el passat 24 de febrer, amb l'aprovació, amb caràcter d'urgència, de l'adhesió a la declaració institucional del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Xarxa d'Alcaldes i Alcadesses per la Pau de Catalunya sobre el conflicte a Ucraïna. En aquesta declaració es demana la desescalada del conflicte i una aposta per la "desmilitarització a la zona i per l'establiment d'un diàleg enfocat a la construcció de pau". A la declaració s'apel·la a la comunitat internacional, en especial a la Unió Europa, a adoptar un paper de mediació per preservar la vida i els drets humans de tota la ciutadania de la regió. 

Informació relacionada
Pujar al principi de la pàgina