Filtrar esdeveniments
Escrit AA-CUP febrer 2016: Política i polítiques
 
Versió per imprimir
 • “Sóc la Gabriela Serra, sóc vella, lletja i gorda. I vull que se'm jutgi per arribar als 64 anys lluitant incansablement pel manteniment de la vida, per la dignitat de totes les persones i dels pobles i per la llibertat i la solidaritat amb el conjunt de la humanitat.” Així de contundent va obrir Serra el passat 27 de gener la roda de premsa per denunciar els atacs masclistes que diverses dones que integren la CUP han patit aal llarg dels darrers mesos.
  L'eclosió d'insults sexistes -en moments puntuals on dones que exerceixen la política tenen una gran projecció mediàtica- no és un fenomen nou. Qui no recorda l'allau de comentaris de tota mena dirigits cap a Carme Chacón quan, com a ministra de Defensa, va passar revista a les tropes militars en un estat de gestació avançada? Els insults, però, van més enllà de l'estat espanyol; també s'han dirigit comentaris denigrants des de les xarxes socials i els mitjans de comunicació de manera sistemàtica vers dones com Najat Vallaud-Belkacem –des que va entrar a formar part de l'actual govern francès- o Laura Boldrini –presidenta de la Cambra de Diputats a Itàlia.
  La humiliació i els insults cap a les dones que assumeixen responsabilitats polítiques és un fenomen estès i global, i no podem justificar que els atacs a les dirigents de la CUP especialment les darreres setmanes han estat per causa d'un moment polític tens i excepcional.
  El silenci davant aquestes agressions, el sobtat emmudiment de comentaristes i representants polítics dóna cobertura i normalitza els insults i l'assetjament contra les dones.
  L'ofensiva centrada en les nostres representants polítiques és una expressió més del masclisme que enverina tots els àmbits de la societat i que cerca convertir les dones en objectes i no en subjectes.
  És per això que és una responsabilitat de tots i totes la construcció d'una república que garanteixi l'exercici efectiu i no només nominal del dret a una vida digna i plena.
  Les dones han de participar plenament en el debat i en l'activitat política sense ser insultades i assetjades ni per fer-ho ni per ser-ho.

Pujar al principi de la pàgina